Vargabéles
Most készítettem először. Addig kutattam recept után, hogy feladtam. Elővettem a nagymamám régi szakácskönyvét, amiben nem volt recept, de pont annyi irányadást nyújtott, amennyire szükségem volt. Készíts egy jó túrós palacsinta tölteléket, keverd el a metélttel, rétestészta lapok között süsd meg. Pont ilyesmire gondoltam. :-)
Közben jöttem rá, hogy nincs itthon citrom, így egy nagy narancs héját reszeltem a töltelékbe. Persze mazsola sincs, így aszalt vörösáfonya került bele. Érdemes így is kipróbálni, nekem jobban ízlik, mint a hagyományos.
Hozzávalók:
4 réteslap
olaj vagy olvasztott vaj
200 g gyufaszál tészta
500 g túró
200 g zsírdús tejföl, mentségemre szóljon, a túró zsírszegény volt :-)
100 g cukor
2 tojás
egy nagy narancs lereszelt héja
50 g aszalt vörösáfonya
1 ek. vanília-kivonat
A tésztát megfőztem, közben elkészítettem a tölteléket. A túrót, a cukrot, a tejfölt, a tojást és a vaníliát simára kevertem. Belereszeltem a narancs héját, beleszórtam az áfonyát és elkevertem a megfőtt tésztával. Egy kisebb sütőformát kikentem olajjal, belehelyeztem az első réteslapot, ezt is megkentem olajjal, rá a következőt és ezt még egyszer. Erre szedtem rá a tölteléket, az oldalt túllógó széleket ráhajtottam a tetején, majd egy méretre vágott réteslappal lezártam a tetejét. Vékonyan megkentem olajjal, 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Közben jöttem rá, hogy nincs itthon citrom, így egy nagy narancs héját reszeltem a töltelékbe. Persze mazsola sincs, így aszalt vörösáfonya került bele. Érdemes így is kipróbálni, nekem jobban ízlik, mint a hagyományos.
Hozzávalók:
4 réteslap
olaj vagy olvasztott vaj
200 g gyufaszál tészta
500 g túró
200 g zsírdús tejföl, mentségemre szóljon, a túró zsírszegény volt :-)
100 g cukor
2 tojás
egy nagy narancs lereszelt héja
50 g aszalt vörösáfonya
1 ek. vanília-kivonat
A tésztát megfőztem, közben elkészítettem a tölteléket. A túrót, a cukrot, a tejfölt, a tojást és a vaníliát simára kevertem. Belereszeltem a narancs héját, beleszórtam az áfonyát és elkevertem a megfőtt tésztával. Egy kisebb sütőformát kikentem olajjal, belehelyeztem az első réteslapot, ezt is megkentem olajjal, rá a következőt és ezt még egyszer. Erre szedtem rá a tölteléket, az oldalt túllógó széleket ráhajtottam a tetején, majd egy méretre vágott réteslappal lezártam a tetejét. Vékonyan megkentem olajjal, 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Csodás lett! Érdemes a recepteket újragondolni, módosítani, új dolgokat kipróbálni.
VálaszTörlésNagyon guszta:) Vörös áfonyával szerintem is finomabb lehet. Anyukám nagyon sokszor készített ilyet, nagyon szeretjük.
VálaszTörlésÉn sem készítettem még soha, de nagy kedvet adtál hozzá:)
VálaszTörlésDe régen készítettem! Tetszik az újszerűsége... én is kapható vagyok hasonlókra:-)
VálaszTörlésJaj, ezt nagyon szeretem... biztosan pont olyan finom is, mint amennyire szépséges! A gyönyörű evőeszközök honnan vannak? :-)
VálaszTörlésNagyon guszta!Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!
VálaszTörlésHmm... Isteni! Nagyon Boldog Új Évet kívánok nektek! Jól teltek az ünnepek? Barnika idén már biztosan nagyon örült a karácsonyfának, ajándékoknak... :)
VálaszTörlésWanna, milyen igaz! :-)
VálaszTörlésTrollanyu, szerintem ezentúl nálunk is gyakrabban lesz! :-)
Kati, hajrá! :-)
Gerdi, próbáld ki áfonyával! :-)
Levendulalány, köszönöm! :-) Az evőeszközök a PECSA bolhapiacról, nyáron kimentünk a nővéremmel, ezekért a szépségek onnan vannak, ráadásul négyes szettben kaptuk. :-)
Ditta, nagyon köszönöm, Nektek is az új kis jövevénnyel! :-)
Petra, nagyon köszönöm! :-) Igen, jól, bár nálunk most hétvégén lesz még pót Karácsony, mert a család fele beteg volt. :-( Bizony, nagyon édes volt, a fáért, díszekért teljesen odáig volt, az ajándékoknak meg szívből örült. :-)