Hogyan váljunk házi istennőkké
Igen, a leggyakrabban kezembe kerülő szakácskönyv, Nigella Lawson süteményeskönyve. Éppen ezért ezt a könyvet választottam Kati játékára ajánlás gyanánt.
(A kép innen van.)
Ne is próbáljuk összeszámolni, hány milliárd kalóriát rejthet magában ez a könyvecske, inkább vessük bele magunkat az élvezetbe. Nigella nagyon kedvesen biztat mindenkit a sütésre-főzésre, inkább engedi, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziánk, mintsem pontosan megszabja, mit hogyan készítsünk. Nekem ez mindig szimpatikus, jó kicsit variálni a a recepteken. Leginkább a brit konyha dominál, így készüljünk fel a sok cukorra, vajra, krémsajtra... (Ne féljünk megfelezni a cukor mennyiségét a receptekben.)
Kilenc nagy fejezetben kalauzol végig a finomságokon a szerző, mindegyik előtt rövid összefoglalóval kezd.
Az első fejezet a tortáké, főleg az egyszerű, kevert tésztás, töltetlen tortáké. Személyes kedvencem a fejezetből az egyszerű mandulatorta, amit Karácsony előtt készítettem muffinformában.
Az aprósütemények kapták meg a második fejezetet. Csókok, sós és édes sütik, scone-ok, muffinok, palacsinták. Tipikus kis teasütemények, én annyira nem rajongok értük, de sok ötletes receptre bukkanhatunk. Ami mindenképp tervben van nálam, a scone kipróbálása. Amint megsütöttem, beszámolok róla. :-)
A harmadik fejezet bevezet minket a piték (pie) és gyümölcstorták világába. A fejezet elején rögtön megkapjuk az alaptészták receptjeit, amik tényleg egyszerűen összeállíthatók, majd ránk zúdul a pie rengeteg. Sós, mini, édes, gyümölcsös, minden, amit csak akarunk. Szóval, ha ajándékba kérjük ezt a szakácskönyvet, mindjárt kérjünk hozzá néhány pite formát is.
Negyedikként érkeznek a különféle desszertek, a rétegesek és a sajttorták külön csokorba szedve. Ebben a fejezetben van a legeslegkedvencebb palacsintás receptem, a túrós blinc, a recept fent van a blogon, mindenképp kipróbálandó. Utána tényleg istennőnek érezhetjük magunkat. Azért megjegyzem, a sajttortákat sem érdemes csak úgy átlapozni. Van néhány nagyon szemrevaló példány (pl. maracujás).
Az ötödik a nagy kedvencem, CSOKOLÁDÉS RECEPTEK. Itt kérem a tőlünk telhető legnagyobb önfegyelemre lesz szükség, a tömör csokoládétortától, a ragacsos csokitornyon át a brownie-ig minden lesz, minden mennyiségben. Ennél a fejezetnél különösen ajánlom a cukor mennyiségének csökkentését, tényleg iszonyú sokat ír egy-egy recepthez. Egyik kedvencem az olvadt csokoládés babatorta, ez is megtalálható a blogon. A másik, amit jó ideig biztosan nem készítek, annyira durva, a torta alla gianduia, vagyis mogyorótorta. Mikor még a kisfiamat vártam, megláttam a könyvben a képet, elvesztettem a fejemet és megsütöttem. Őrjítően finom, viszont a hozzávalók között van, többek között egy üveg Nutella, egy csomó csokoládé, tejszín, mogyoró, vaj... Gondolom, értitek, miért van tiltólistán.
A következő rész gyerekeknek készíthető nyalánkságokat fog össze. Rendben, nem az egészséges édességekről szól a könyv, de a Coca-cola torta nálam kiveri a biztosítékot. Nem nagyon értem, miért kell mindenfélét beletömni a gyermekeinkbe, főleg cukrot kilószámra. Nekem abszolút nem tetszik ez a fejezet. Jamie Oliver egyik szakácskönyvében is van egy hasonló fejezet, az viszont inkább arról szól, hogyan készíthetünk akár a gyerekekkel finomságokat egészségesebben, pl. aszalt gyümölcsből gumicukrot.
Miután sokkoltuk magunkat a gyerekeknek szóló résszel, mindjárt jön egy sokkal kedvesebb fejezet, a Karácsony. Szimpatikus,hogy nem csak a tipikus karácsonyi angol édességeket mutatja be, hanem svéd, olasz, török, francia, görög édességekkel is. Nekem kifejezetten tetszik ez a sokszínűség és nyitottság.
A nyolcadik fejezet tér ki a kenyérfélékre, sok alaptészta receptet fog össze a fejezet, nekem nagyon tetszik. Kenyerek, bagel, kuchen, tekercsek, dán tészták, csak győzzük mindet kipróbálni.
Végezetül a házi istennő éléskamrájáról esik néhány szó. Azt hiszem egy-két jó dologtól eltekintve nem túl hasznos fejezet, a legtöbb lekvár recept a dzsemfix hátoldaláról is ismerős lehet.
Összességében szép, hasznos könyv, majdnem 400 oldalon gyűjti össze Nigella a főleg tradicionális recepteket, a képek nagyon szépek, bár kicsit lehetne több. Nekem mondjuk az az ideális szakácskönyv, amikor minden le van fotózva, de nyilván gondolni kell a kiadásokra is. Sok jó ötletet meríthetünk belőle, valójában ez is Nigella célja, szóval azt kapjuk, amit ígér.
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké (Szukits Könyvkiadó, 2007)
(A kép innen van.)
Ne is próbáljuk összeszámolni, hány milliárd kalóriát rejthet magában ez a könyvecske, inkább vessük bele magunkat az élvezetbe. Nigella nagyon kedvesen biztat mindenkit a sütésre-főzésre, inkább engedi, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziánk, mintsem pontosan megszabja, mit hogyan készítsünk. Nekem ez mindig szimpatikus, jó kicsit variálni a a recepteken. Leginkább a brit konyha dominál, így készüljünk fel a sok cukorra, vajra, krémsajtra... (Ne féljünk megfelezni a cukor mennyiségét a receptekben.)
Kilenc nagy fejezetben kalauzol végig a finomságokon a szerző, mindegyik előtt rövid összefoglalóval kezd.
Az első fejezet a tortáké, főleg az egyszerű, kevert tésztás, töltetlen tortáké. Személyes kedvencem a fejezetből az egyszerű mandulatorta, amit Karácsony előtt készítettem muffinformában.
Az aprósütemények kapták meg a második fejezetet. Csókok, sós és édes sütik, scone-ok, muffinok, palacsinták. Tipikus kis teasütemények, én annyira nem rajongok értük, de sok ötletes receptre bukkanhatunk. Ami mindenképp tervben van nálam, a scone kipróbálása. Amint megsütöttem, beszámolok róla. :-)
A harmadik fejezet bevezet minket a piték (pie) és gyümölcstorták világába. A fejezet elején rögtön megkapjuk az alaptészták receptjeit, amik tényleg egyszerűen összeállíthatók, majd ránk zúdul a pie rengeteg. Sós, mini, édes, gyümölcsös, minden, amit csak akarunk. Szóval, ha ajándékba kérjük ezt a szakácskönyvet, mindjárt kérjünk hozzá néhány pite formát is.
Negyedikként érkeznek a különféle desszertek, a rétegesek és a sajttorták külön csokorba szedve. Ebben a fejezetben van a legeslegkedvencebb palacsintás receptem, a túrós blinc, a recept fent van a blogon, mindenképp kipróbálandó. Utána tényleg istennőnek érezhetjük magunkat. Azért megjegyzem, a sajttortákat sem érdemes csak úgy átlapozni. Van néhány nagyon szemrevaló példány (pl. maracujás).
Az ötödik a nagy kedvencem, CSOKOLÁDÉS RECEPTEK. Itt kérem a tőlünk telhető legnagyobb önfegyelemre lesz szükség, a tömör csokoládétortától, a ragacsos csokitornyon át a brownie-ig minden lesz, minden mennyiségben. Ennél a fejezetnél különösen ajánlom a cukor mennyiségének csökkentését, tényleg iszonyú sokat ír egy-egy recepthez. Egyik kedvencem az olvadt csokoládés babatorta, ez is megtalálható a blogon. A másik, amit jó ideig biztosan nem készítek, annyira durva, a torta alla gianduia, vagyis mogyorótorta. Mikor még a kisfiamat vártam, megláttam a könyvben a képet, elvesztettem a fejemet és megsütöttem. Őrjítően finom, viszont a hozzávalók között van, többek között egy üveg Nutella, egy csomó csokoládé, tejszín, mogyoró, vaj... Gondolom, értitek, miért van tiltólistán.
A következő rész gyerekeknek készíthető nyalánkságokat fog össze. Rendben, nem az egészséges édességekről szól a könyv, de a Coca-cola torta nálam kiveri a biztosítékot. Nem nagyon értem, miért kell mindenfélét beletömni a gyermekeinkbe, főleg cukrot kilószámra. Nekem abszolút nem tetszik ez a fejezet. Jamie Oliver egyik szakácskönyvében is van egy hasonló fejezet, az viszont inkább arról szól, hogyan készíthetünk akár a gyerekekkel finomságokat egészségesebben, pl. aszalt gyümölcsből gumicukrot.
Miután sokkoltuk magunkat a gyerekeknek szóló résszel, mindjárt jön egy sokkal kedvesebb fejezet, a Karácsony. Szimpatikus,hogy nem csak a tipikus karácsonyi angol édességeket mutatja be, hanem svéd, olasz, török, francia, görög édességekkel is. Nekem kifejezetten tetszik ez a sokszínűség és nyitottság.
A nyolcadik fejezet tér ki a kenyérfélékre, sok alaptészta receptet fog össze a fejezet, nekem nagyon tetszik. Kenyerek, bagel, kuchen, tekercsek, dán tészták, csak győzzük mindet kipróbálni.
Végezetül a házi istennő éléskamrájáról esik néhány szó. Azt hiszem egy-két jó dologtól eltekintve nem túl hasznos fejezet, a legtöbb lekvár recept a dzsemfix hátoldaláról is ismerős lehet.
Összességében szép, hasznos könyv, majdnem 400 oldalon gyűjti össze Nigella a főleg tradicionális recepteket, a képek nagyon szépek, bár kicsit lehetne több. Nekem mondjuk az az ideális szakácskönyv, amikor minden le van fotózva, de nyilván gondolni kell a kiadásokra is. Sok jó ötletet meríthetünk belőle, valójában ez is Nigella célja, szóval azt kapjuk, amit ígér.
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké (Szukits Könyvkiadó, 2007)
Köszönöm a könyvajánlót, és azt is, hogy pont ezt a könyvet választottad. Hallottam jót is, kevésbé jót is Nigelláról, de még ilyen alapos bemutatást nem olvastam róla eddig. Szeretem, hogy őszinte voltál, és azt is elmondtad, ami nem tetszik benne:) De alapjában véve akkor ez egy jó szakácskönyv, sütiskönyv:) Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)
VálaszTörlésKöszönöm a könyvajánlót, és azt is, hogy pont ezt a könyvet választottad. Hallottam jót is, kevésbé jót is Nigelláról, de még ilyen alapos bemutatást nem olvastam róla eddig. Szeretem, hogy őszinte voltál, és azt is elmondtad, ami nem tetszik benne:) De alapjában véve akkor ez egy jó szakácskönyv, sütiskönyv:) Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)
VálaszTörlésÉn minden szakácsot szeretek, Nigellát is. Persze nem kell mindent szóról szóra követni, a saját ízlésedre formálhatod a recepteket. A cola tortát én kipróbáltam egyszer régen a gyerekeim kérésére, hát olyan, mint egy sima csokitorta.Mire az összes receptet kipróbálod, te is istennő leszel:) Bár szerintem a férjednek már az vagy:)
VálaszTörlésNigella nagy kedvenc, a tv-ben mindig követem az újabb ötleteit és annyira bájos...:)
VálaszTörlésKati, örülök, hogy tetszett! :-)
VálaszTörlésTrollanyu, engem a nyalakodása azért kicsit idegesít a tévében. :-)
Lilla, tényleg vannak jó ötletei. Mindenesetre közel áll hozzánk, mert igazi háziasszony. :-)
Szuper könyv lehet :) Én is szeretem a sok fényképet a szakácskönyvekben, jobb ha látom is amit elkészítek.
VálaszTörlés