Egzotikus torta
Sajnos nem sikerült egyben lefotózni, de azért mindenképp megosztást érdemel, mert nagyon-nagyon finom. :-) A pótkarácsonyi vacsoránkra készítettem, de nem akartam, hogy túl édes legyen. A datolyaszilvával ez volt az első találkozásom, Levendulalánynál olvasgatva kaptam kedvet hozzá. Tényleg igazán finom, mint egy szuper barack. Emellett van még benne nagy kedvencem, a passiógyümölcs, gránátalma, áfonya, lime.
Az alap kakaós piskóta, de ezúttal nem választottam szét a tojásokat, így is teljesen jó, hiszen a sütőportól megemelkedik kicsit, így a kidomborodó részt azért levágtam.
Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformában készítve):
140 g cukor
145 g liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1/4 cs. sütőpor
75 ml olaj
75 ml tej
2 nagy tojás
só
A cukrot és a tojásokat a sóval fehéredésig keverjük robotgéppel, hozzáadjuk a tejet és az olajat, illetve a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Keverjük sima masszává, sütőpapírral bélelt aljú formában 175 fokon süssük 20 percig. A kihűlt piskóta tetejét vágjuk le egyenesre. Tegyük vissza az elmosott tortaformába.
A kakaós piskótára került egy réteg étcsokis ganache, ehhez 100 ml tejszínt forraljunk fel, öntsük rá 75 g 70%-os étcsokoládéra, keverjük simára, hűtsük 1-2 órát. Ha kihűlt, kenjük a piskóta tetejére.
A krém receptjével bajban vagyok, mert nem találom a cetlit, amire lefirkantottam, lehet, hogy Barnabás a bűnös? Szóval, talán ezek voltak benne:
250 g mascarpone
200 ml tejszín
egy rúd vanília
150 ml maracujalé
200 g fehér csokoládé
1 cs. zselatin fix
A mascarponét, a vanília kikapart magjait, a maracujalét és az olvasztott fehér csokoládét simára keverjük. Hozzáadjuk a zselatin fixet, egy percig keverjük robotgéppel. A tejszínt felverjük, óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk, kihűtjük. Ha már jó állagú a krém, keverjük át és kenjük rá újabb rétegként a piskótára. Tegyük hűtőbe néhány órára.
A következő réteg egy lime-os krém volt, amit a málnás-zöldcitromos bonbonhoz is készítettem.
Hozzávalók:
25 ml állati tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
100 g fehér csokoládé
A tejszínt forraljuk össze a lime zselével, öntsük rá a felkockázott fehér csokoládéra és keverjük simára. Fél óra hűtés után kenjük rá a krémet az előző réteg tetejére.
Még rövid ideig hűtsük, majd halmozzuk rá a gyümölcsöket.
Az alap kakaós piskóta, de ezúttal nem választottam szét a tojásokat, így is teljesen jó, hiszen a sütőportól megemelkedik kicsit, így a kidomborodó részt azért levágtam.
Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformában készítve):
140 g cukor
145 g liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1/4 cs. sütőpor
75 ml olaj
75 ml tej
2 nagy tojás
só
A cukrot és a tojásokat a sóval fehéredésig keverjük robotgéppel, hozzáadjuk a tejet és az olajat, illetve a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Keverjük sima masszává, sütőpapírral bélelt aljú formában 175 fokon süssük 20 percig. A kihűlt piskóta tetejét vágjuk le egyenesre. Tegyük vissza az elmosott tortaformába.
A kakaós piskótára került egy réteg étcsokis ganache, ehhez 100 ml tejszínt forraljunk fel, öntsük rá 75 g 70%-os étcsokoládéra, keverjük simára, hűtsük 1-2 órát. Ha kihűlt, kenjük a piskóta tetejére.
A krém receptjével bajban vagyok, mert nem találom a cetlit, amire lefirkantottam, lehet, hogy Barnabás a bűnös? Szóval, talán ezek voltak benne:
250 g mascarpone
200 ml tejszín
egy rúd vanília
150 ml maracujalé
200 g fehér csokoládé
1 cs. zselatin fix
A mascarponét, a vanília kikapart magjait, a maracujalét és az olvasztott fehér csokoládét simára keverjük. Hozzáadjuk a zselatin fixet, egy percig keverjük robotgéppel. A tejszínt felverjük, óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk, kihűtjük. Ha már jó állagú a krém, keverjük át és kenjük rá újabb rétegként a piskótára. Tegyük hűtőbe néhány órára.
A következő réteg egy lime-os krém volt, amit a málnás-zöldcitromos bonbonhoz is készítettem.
Hozzávalók:
25 ml állati tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
100 g fehér csokoládé
A tejszínt forraljuk össze a lime zselével, öntsük rá a felkockázott fehér csokoládéra és keverjük simára. Fél óra hűtés után kenjük rá a krémet az előző réteg tetejére.
Még rövid ideig hűtsük, majd halmozzuk rá a gyümölcsöket.
Nagyon gusztusos, annyira szépen néz ki! Megkóstolnám biztosan!
VálaszTörlésHmmm:))))
VálaszTörlésTudod, nem vagyok nagy tortás, de erre biztos nem bírnék nemet mondani!
M@rti, bevallom, itt már másnapos volt. Ezért is jó a khakiszilva, egyáltalán nem barnult és szottyadt meg.
VálaszTörlésVivi, nem is klasszikus tömény torta. :-)
Könnyű a kicsire ráfogni? Nagyon guszta! Finom lehetett a tortátok!
VálaszTörlésÉva, de tényleg mindent eltűntet. :-) (A torta utolsó szeletét is.) :-)
VálaszTörlésSzép lett! Imádom a gyümölcsös "dolgokat"!
TörlésTényleg szép, és finom krémes, gyümölcsös:) Szeretem az ilyeneket.
VálaszTörlésTortaszeletről ilyen közeli képet tilos készíteni! Most jól megkívántam. Kínzás. Ez kérem kínzás. ;DDDD
VálaszTörlésSzuper, Kata! Megint valami kedvemre valót rittyentettél. "Milkacsokiimádó" férjnek is bejött? :)
Nekem is nagyon bejött, megismétlendő kategória! :-)
VálaszTörlésPetra, Férj egy szeletkét megevett, de nem kért repetát... Elvégre olyan fura dolgok vannak rajta, mint gránátalma, khakiszilva... :-)
Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésKöszi! :-)
TörlésMásnaposan, szeletelve is irtó jól néz ki, úgyhogy ne bánd a teljes fotó hiányát. :) Jól hangzik nagyon, tetszik a gyümölcsözön a tetején.
VálaszTörlés