Csoko-tonka-babatorták, avagy válhatok valaha "házi istennővé"?
Először is jöjjön egy kis címmagyarázat: a mostanság állandó kedvencemmel, a tonkababbal foglalkozok, így volt ez ma is, a legjobb párosítás, a csoki és a tonka.
Normális napokon nem foglalkoztatnak ilyen kérdések, hogy hogyan válhatnék házi istennővé, de ma Nigella Lawson könyvét lapozgatva adódott a kérdés. A könyv 376 oldalon foglalkozik süteményekkel, így talán már 1/376-od résznyit azzá válhattam, mert ez a süti mennyei. Nigella nem használ tonkababot és kicsit édesebben készíti, én a saját verziómat osztom meg.
Hozzávalók (szerintem):
50 g puha vaj
350 g nagyon jó minőségű étcsokoládé
75 g kristálycukor (Nigella szerint 150 g)
4 nagy tojás. egy csipet sóval felverve
1 tk. vanília kivonat
50 g finomliszt
1 tonkabab
A tetejére (Nigella üresen hagyja, de ez szerintem kihagyhatatlan):
50 g fehércsoki
100g mascarpone
1 tk. vanília kivonat
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Olvasszuk meg a csokoládét. A vajat keverjük krémesre a cukorral, a vaníliával, a sóval és folyamatos keverés mellet adjuk hozzá a tojásokat. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a csokoládét, reszeljük bele a tonkababot.
Osszuk szét a masszát kis formákba (én szilikon muffin formát használtam, aminek az aljába sütőpapírt tettem, hogy biztosan kijöjjön), és egy tepsire téve tegyük a sütőbe 10-12 percre. A tésztát előre is elkészíthetjük, hűtőbe tehetjük, csak akkor kb. 14-15 percig süssük. Frissen tálaljuk.
Előtte készítsük el a krémet, ehhez csak olvasszuk meg a fehércsokit, keverjük el a krémsajttal és a vaníliával, tegyük hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen.
A gyümölcsöt inkább hagyjuk el mellőle, mert nem annyira illik hozzá, azért nem volt rossz.
Szuper, ahogy belül folyós marad a csokoládé...
Szerintem, ez a süti a legjobb kezdet a házi istennő lét eléréséhez.
Ha esetleg szeretnétek kóstolót nyerni a tonkababból, a játék még vasárnap estig tart, részletek ITT.
Jaj, kellett nekem ezt reggel, éhgyomorral elolvasnom, de hát már a címe is étvágygerjesztő! :)) Ez már-már kínzás :)))
VálaszTörlésMiért is merül fel benned a kérdés? Hiszen te már most is házi istennő vagy. Kicsit több önbizalmat!!!
VálaszTörlésNigella szerintem is mindent nagyon édesen készít, általában csökkentem a cukrot én is a receptjeiben.
Nagyon klassz recept:) tonkababot még nem használtam, mert sok országban be van tiltva, nagymennyiségű fogyasztása veszélyes a kumarin tartalma miatt. Itt még nem találkoztam vele.Ilyen erővel a fahéjat is betilthatnák, mert abban is van kumarin. Szívesen kipróbálnám pedig. Nigellán meg sajnos meglátszódik a sok torkoskodás.
VálaszTörlésTejszínhab, nem szándékos kínzás! :-)
VálaszTörlésPetra, az még messze van, de én legalább nem vagyok olyan ideges, mint Nigella, megfigyeltétek, hogy mindenre azt mondja, hogy megnyugtatja? Mégis, mennyire lehet stresszes az élete?
Trollanyu, nem is értem, miért tiltják be néhol, mondjuk a mák is ilyen. Értelmetlen megvonások. :-) Nálunk a Culinarisban lehet kapni, de az E-bayen is megrendelhető.
Mennyei desszert lehet. Most kortyolgatom a kávémat, és közben hozzáképzelem a sütid :)))
VálaszTörlésMivel te lettél a szerencsés, hamarosan ki is tudod próbálni. :-)
VálaszTörlés