2011. szeptember 13., kedd

Kardamomos-narancsos csokitorta, lila bazsalikomfagylalttal


Két megunhatatlan édesség váltja egymást a blogomon, a túrótorta és a liszt nélküli csokitorta. Mindkettő nagyon egyszerű recept és mindkettőre milliónyi variáció érvényesíthető.


A csokitortához (18 cm-es forma):

200 g étcsokoládé
4 tojás
30 g porcukor
100 g vaj
2 szem zöld kardamom
2 ek. házi narancslekvár

A csokit összeolvasztjuk a vajjal. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat világosra habosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a csokis vajat, beleszórjuk a megtört kardamom magokat és a narancslekvárt. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.


Az őszibarackos bazsalikomfagyi is volt már szerepló a blogomon ITT, már akkor beleszerettem. Most újra elővettem.

Hozzávalók:

200 ml tejszín
100 g fehércsokoládé
2 érett őszibarack
1 nagy csokor lila bazsalikom
+egy kis lila ételfesték, de még így is inkább lett szürkés színe

A tejszínt felforraljuk, beletesszük a felkockázott csokit és simára keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk a barackkal és a bazsalikommal. Tegyük fagyasztóba, néhányszor keverjük át, hogy ne legyen jeges (na, ezt elfelejtettem, mert közben lefeküdtem aludni, jeges is lett kicsit).


Elég karakteres mindkét rész, de nagyon ott van. A férjemnek persze nem ízlett, neki semmi nem ízlik, aminek nem hús íze van. :-) De Barnusnak (11 hónapos) nagyon ízlett, ugyan csak egy kicsit kapott, de egy kis gourmand. :-)

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon különlegesen hangzik:) Nekem ízlett volna, de nálunk is hasonló a helyzet, húst hússal ennének. De azért már elég jól viselik az újításaimat:)

    VálaszTörlés
  2. Olyan finom dolgokat készítesz, még szép hogy viseljék csak jól! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ó, anyám! Ez valami szuperfinom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, hogy a kardamomtól van egy kis füstös behatása.

    VálaszTörlés
  5. Jééé, nem is láttam még lila bazsalikomot! Érdekes lehet az íze, és én inkább ezt kóstolnám meg, mint a húst! (Azért néha szoktam azt is enni, ráerőltetem magamat :-) )

    VálaszTörlés
  6. Én a piacon veszem egy kedves fűszeres bácsitól, hatalmas csokrokban árulja. Két éve próbáltam az erkélyen termeszteni, sikerült is, csak letetvesedett... így aztán kárba is ment a magról nevelgetés. :-(

    VálaszTörlés
  7. Ez megint valami extra lett! :) Nézz be hozzám, van egy díjam a számodra :)

    VálaszTörlés
  8. Merénylet az ízlelőbimbóim ellen :))). Ez nagyon finom lehetett!!!! Nagyon gusztusosak a képek!

    VálaszTörlés
  9. Tejszínhab, nagyon köszönöm itt is a díjat, kiegészítettem a bejegyzést, hogy tőled is kaptam. :-)

    Szilvi, tényleg az, már csak két falat van. :-)

    VálaszTörlés