Nagyi túrókockája olaszosan

Nagyi túrópogácsája elég gyakran készül nálunk, de szerintem mindenki ismeri a klasszikus receptet: ugyanannyi liszt, túró, vaj és egy kis só. Ezt alaposan összegyúrjuk, pihentetjük, tojással megkenjük, és szaggatás után már mehet is a sütőbe.


Ezt a receptet millióképpen lehet variálni, így a Nagyi titka liszt bloggerversenyére is egy ilyen klasszikust készítettem új köntösben. A verseny lényege, hogy a kapott lisztből - esetemben a teljes kiőrlésű tönkölyliszt - kell kirándulásra, piknikre vihető, jól csomagolható falatkákat készíteni. Zárójelben jegyzem meg, hogy a liszt kizárólagos (nem sima liszttel keverve) használatától tartottam kicsit, de tökéletesen működött a tésztában!

Az alaptésztát olaszos ízekkel dobtam fel, és legnagyobb meglepetésemre még a gyerekek is csak hümmögtek, hogy milyen finom. Szóval újításra fel!


Hozzávalók (2 tepsi tésztához):

a tésztához:
250 g vaj
250 g Nagyi titka teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
200 g túró
50 g grana padano sajt + egy kevés, ha a tetejére is szórnánk
6-8 szem szárított paradicsom
8-10 levél friss bazsalikom (ennek hiányában szárított is lehet) vagy egyéb olaszos zöld fűszer
1 marék olívabogyó
1 teáskanál só

a tetejére:
1 tojás
3 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál szezámmag

A vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a túrót, a reszelt sajtot, a lisztet, a sót, és a felaprított olaszos hozzávalókat. Kézzel vagy géppel alaposan összedolgozzuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük legalább 3 órát, de akár 1-2 napig is maradhat.

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük az elhabart tojással, majd megszórjuk a magokkal. Tésztavágóval kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt készre sütjük.

A túrós kockák jól fagyaszthatók is, így akár előre is elkészíthetjük, ha nincs rá időnk épp a kirándulás előtt!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések