Bolognai spagetti grillezett cukkinivel
Tésztafüggő vagyok, és a bolognai az egyik nagy favorit. Ráadásul, nagyjából mindenki meg is eszi, szóval olyan nagyon nem lőhetek vele mellé. Időnként veszünk nagyon jó minőségű marhahúst, ami az egész egyik fő alkotója, a másik pedig a jó kis zöldségalap. Egyszer szánjátok rá az időt, ha még nem próbáltátok. A zeller és a répa végül elolvad a szószban, zamatos háttérízt adva neki.
A recept megjelent a júniusi Kifőztük magazinban is.
A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.
A recept megjelent a júniusi Kifőztük magazinban is.
A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.
Hozzávalók
300 g darált marhahús (pl. fartő)
400 g hámozott, darabolt konzervparadicsom (dm-ben szoktam
biot venni)
500 ml passata
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál szárzeller
2 sárgarépa
200 ml fehérbor
1 evőkanál szárított bazsalikom
1 evőkanál szárított oregánó
frissen őrölt bors
só
1 teáskanál (nyírfa)cukor
3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
1 evőkanál vaj (paleosok cserélhetik kókuszzsírra)
100 g parmezán / grana padano
1 közepes cukkini
2 evőkanál fűszeres olívaolaj
Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál kókuszzsírt és ugyanennyi
vajat, rádobjuk a finomra reszelt sárgarépát, az aprított szárzellert, és lassú
tűzön nagyjából 30 percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, és több
részletben felöntjük a fehérborral. Ha már puha, szinte pépes állagú az alap,
kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük.
A kiürített edényben újabb 2 evőkanál
kókuszzsírt forrósítunk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk.
Kisebb adagokban hozzákeverjük a darált húst, belepréseljük a fokhagymát, és
alaposan átsütögetjük. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy ne
száradjon ki a hús. Amikor már szép színt kapott a marhahús, fűszerezzük,
ráöntjük a kétféle paradicsomot, a cukrot és az előzetesen elkészített
zöldségalapot. Kis lángon nagyjából 10 percig rotyogtatjuk.
Közben megfőzzük a tésztát. A cukkinit vékony szeletekre
vágjuk, megspricceljük kevés fűszeres olívaolajjal, és forró, száraz
grillserpenyőben megsütjük. A leszűrt tésztát az elkészült szószba keverjük, és
reszelt parmezánnal, valamint a grillezett cukkinivel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése