Kirándulós banánkenyér pekándióval

Szóval itt a Nagyi titka sütimester harmadik felvonása részemről. Az első és második receptem után még szerettem volna egy olyat is elkészíteni a teljes kiőrlésű tönkölylisztből, aminél szintén bebizonyosodik, hogy egy sütemény nem csak fehér liszttel működhet. Ha elég nedves a tészta - esetünkben ezt a banán biztosítja -, bőven elbírja a teljes kiőrlésű lisztet is a süti.

Ez a banánkenyér gyorsan elkészül, akár egy-két nappal a kirándulás előtt is megsüthető, így nyugodtan készülhetünk az utazásra vagy piknikre. A lakás pedig olyan illatos lesz tőle, hogy nem lesz kedvünk kiszellőztetni. :)

A csokoládé és a pekándió cserélhető kedvünk szerint már magra is, de nekem ez a kedvenc párosom. Még egy csavar került a receptbe, ez pedig a barnított vaj. Ugyan pár perc plusz munkát jelent, de finom, mogyorós aromát ad az édességnek.


Most pedig következzen a recept:

Hozzávalók (10 x 20 cm-es gyümölcskenyérformához):

150 g Nagyi titka teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
1 teáskanál sütőpor (esetemben foszfátmentes - ezzel is gyönyörűen megemelkedik a tészta)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 finomra reszelt tonkabab  (elhagyható, de ha van otthon, mindenképp tegyünk bele!)
1 nagy csipet só
1 tojás
75 g vaj
50 g nádcukor
2 érett banán
30 g marék aprított étcsokoládé
50 g pekándió


Tehát a vajjal kezdünk, vagyis egy kisebb lábasban megolvasztjuk, és alacsony lángon tovább barnítjuk, amíg mogyoróillata lesz. Ekkor levesszük a lángról, hagyjuk visszahűlni, majd leszűrjük egy sűrű fémszűrőn.

A száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a sütőport és a fűszereket egy tálba szitáljuk. Sorban hozzáadjuk a vajat, a tojást, a cukrot és a villával pépesített banánt. Kézi mixerrel simára keverjük, végül beleforgatjuk a felaprított étcsokoládét, és sütőpapírral bélelt sütőformába szedjük. A tetejét megszórjuk pekándióval, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt készre sütjük.

Tipp: ha hagyjuk teljesen kihűlni, szebben szeletelhető. :) De jöttek a felhők, nekem meg fotóznom kellett. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések