Tonkababos csokoládétorta

Vagyis "Tonkabab Kata" újra akcióban. Egyszerűen nem tudom megállni, hogy amibe tejcsokoládé kerül, abba ne reszeljek bele rögtön egy tonkababot is. Ez a torta is ennek "esett áldozatul". A teteje kisebb-nagyobb marcipánkrumplikat kapott. az oldala eltérő magasságú, virágmintás csokoládélapokat. A szaténszalag pedig csak amolyan végső díszítés, semmi funkciója nincsen, a lapocskák szépen tapadtak a tortára.


Hozzávalók a piskótához (20 cm-es formában készítve):

3 tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

Ez a Ladurée-féle piskóta recept, mellyel a Mandulasarkon találkoztam. Higgyétek el, pihe-puha, szaftos, nagyon kakaós piskótáról van szó, és egyáltalán nem esik össze, sőt, gyönyörűen egyenletesen sül át.

Ehhez a tortához kétszer sütöttem meg a piskótát, mindkettőt félbe vágtam, végül a négy lapból csak hármat használtam fel, mert elegendő volt annyi. Amennyiben ezt a verziót választjátok, használjátok a lejjebb megjelölt krém mennyiséget. Ha mégsem, és csak egy adag piskóta készül, akkor elég lesz a krém fele is hozzá.


Hozzávalók a krémhez:

250 g 46%-os madagaszkári tejcsokoládé
200 g vaj
300 ml zsíros habtejszín
1 tonkabab*

A csokoládét és a vajat egy edényben összeolvasztom, közben belereszelem a tonkababot. Mikor egyneművé olvadt, félreteszem hűlni. A hideg tejszínt kemény habbá verem, óvatosan összekeverem a lehűtött vajas keverékkel.

(A krém Dolce Vita receptjén alapul.)

Miután miden kész, elkezdem összerakni a tortát. Ehhez egy állítható vagy kapcsos tortaformára lesz szükség. Kiválasztom a legsimább felületű piskótalapot és félreteszem. A forma aljába helyezek egy lapot, rá a krém fele, elegyengetem, a következő lap, a krém másik fele, végül a félretett piskótalap. A formát hűtőbe teszem 2-3 órára. Ezalatt a krém gyönyörűen megszilárdul, a vaj és a csokoládé visszadermed.

100 g étcsokoládét és 50 g vajat összeolvasztok, bevonom vele a formából kivett tortát, a tetejét meghintem cukrozatlan kakaóporral, az előre elkészített csokoládélapokat pedig óvatosan (gumikesztyűben) ráhelyezem az oldalára.

A csokoládélapokat előző nap kell elkészíteni. Megmérem a forma kerületét, magasságát, kiszámolom, mennyi transzferfóliára** lesz szükség. Végül temperálom az étcsokoládét és elsimítom a fóliákon. Mikor szilárdulni kezd, egy éles késsel bevagdosom, úgy hogy nem vágom át a fóliát, így mikor teljesen megszilárdul, simán leválasztható a fólia és már fel is van szelve a lap. (A transzferfólia egyébként színezett kakaóvajat tartalmaz, amely "átvándorol" a csokoládéra miközben az szilárdul.)

A tetejére pedig az ünnepelt éveinek számát raktam ki marcipánburgonyából.

*Tonkabab beszerzési helyek: Culinaris, Fűszerész, ebay.
**Transzfer fólia beszerzési helyek: Food pack, Goodwill, Ázsia bolt...


Lássuk, mi lett a sorsa a kimarad árva piskótalapnak:


Leginkább maszatos sajttortának nevezném, de a fiúk hamar eltüntették. Mascarponés vaníliakrémmel és ibolyás cseresznyelekvárral, kandírozott ibolyával a tetején.

Megjegyzések

  1. Csodás lett ez a torta, nagyon tetszik! A maradékból készített "maszatos" torta pedig megérdemelt volna egy külön bejegyzést is. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszönöm. :-) Gondolkodtam a maszatos tortán, de annyira nem vagyok vele megelégedve, hogy külön bejegyzés szülessen. :-)

      Törlés
  2. Mindkettő torta nagyon tetszik! Még tonkababot nem próbáltam, de most már muszáj lesz.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Flóra! Majd teszek róla, hogy kerüljön a kis csomagodba. :-))

      Törlés
  3. Mindkét torta nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű és az íze se lehet kutya!

    VálaszTörlés
  5. Pazar, csodálatos:)Mindkettő profi munka, nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  6. Jaj de szépet alkottál! És nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon köszönöm Nektek a kedves szavakat! :-)

    VálaszTörlés
  8. annyira guszták a tortáid!!! :) A tonkabab nekem is kedvenc! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Életen át tartó szerelem. :-) Köszönöm, nagyon kedves vagy! :-)

      Törlés
  9. Szia! Most találtam a tortádra, mert valami tonkababos-csokoládás tortát szeretnék sütni karácsonyra. :) Először is nagyon gyönyörűt alkottál! Lenne egy kérdésem: nem ismerem ezt a piskóta receptet, de most megtetszett, viszont nincs burgonykeményítőm (igazából nem is találkoztam még vele), kukoricakeményítő is jó lehet hozzá szerinted? Ha nem, akkor tudnál abban segíteni, hogy hol tudnám beszerezni a burgonyakeményítőt? Előre is köszönöm! :) Gréta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Persze, a sima étkezési keményítő tökéletes, javítottam is a receptet. A piskóta maga a tökély, esetleg nézd meg a frissebb tortarecepteknél is még, ott is vannak még krémek, de trüffellel a legjobb. :)

      Törlés
  10. Szia! Köszönöm a gyors választ! :) Megnyugodtam, mert az mindig van itthon. Megnéztem a többi tortádat, azthiszem még szokszor leszel ihletadó, mert meseszépek, és látszik h finomak is :) Ennek a tortának a krémjét gondoltam (ugye a tonkabab miatt...:) ), és mert olyan ünnepi! Viszont azt tervezem h 18-as formába sütöm (abból van kettőm) majd a végén bevonom aranymarcipánnal, amit még pár hónapja lőttem Angliában. Szerinted a krémből jut a torta bevonására is? ( a marcipán alá) Illetve, hogy arra alkalmas ez a krém egyáltalán?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem tennék barna trüffelt a marcipán alá, mert ha véletlen szakad a marcipán, akkor csúnyán összekeni. Inkább kevés porcukorral felvert tejszínt vékonyan alá vagy vaj és porcukor alaposan kikevert keverékét.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések