A nyammm lángos
Nem szándékoztam a blogra is feltenni, de "Dizájnmenzás Bea" engedélyezte, hogy részt vegyek vele a dobozos játékában, melynek témája a lángos. Nyammm Zsófi ősi családi receptjét osztotta meg nemrégiben olvasóival, azóta osztatlan sikert arat mindenhol. Nem csoda, egy óra alatt elkészíthető, strand hangulatú finomság!
A játék lényege a lángos újragondolása. Én esküszöm, mindent megpróbáltam, újra és újra gondolkodtam rajta, de nem, nem tudok elszakadni a jó öreg sajtos-tejfölös lángostól, jó fokhagymásan. :-)
Hozzávalók:
300-350 ml langyos víz (nekem a 350 jött be, elképzelhető, hogy a liszt miatt)
2 tk. cukor
20 g friss élesztő
1 ek. só
500 g liszt (nekem eddig kenyérlisztből sikerült legjobban)
100 ml olaj
olaj a sütéshez
Egy nagy tálban összekeverem a vizet és a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, néhány percre magára hagyom. Hozzáadom a sót és a lisztet, majd laza tésztát keverek belőle a robotgép dagasztó villáival. Húsz percig konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem.
A kelesztés után körbelocsolom az olajjal, jól kinyomkodom belőle a levegőt. Az olaj megakadályozza, hogy leragadjon a tészta. Újabb öt perces kelesztés következik.
Egy fém tálcát vékonyan kiolajozok, erre helyezem a kisütni kívánt gombócokat, közben felteszem az olajat egy serpenyőben melegedni. Mikor forró az olaj, a gombócot olajos kézzel lángos formájúra nyomkodom-húzkodom, gyorsan kisütöm, a felesleges olajat leitatom róla.
Én fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal szeretem legjobban, no meg szeletelt újhagymával újra és újra. :-)
A játék lényege a lángos újragondolása. Én esküszöm, mindent megpróbáltam, újra és újra gondolkodtam rajta, de nem, nem tudok elszakadni a jó öreg sajtos-tejfölös lángostól, jó fokhagymásan. :-)
Hozzávalók:
300-350 ml langyos víz (nekem a 350 jött be, elképzelhető, hogy a liszt miatt)
2 tk. cukor
20 g friss élesztő
1 ek. só
500 g liszt (nekem eddig kenyérlisztből sikerült legjobban)
100 ml olaj
olaj a sütéshez
Egy nagy tálban összekeverem a vizet és a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, néhány percre magára hagyom. Hozzáadom a sót és a lisztet, majd laza tésztát keverek belőle a robotgép dagasztó villáival. Húsz percig konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem.
A kelesztés után körbelocsolom az olajjal, jól kinyomkodom belőle a levegőt. Az olaj megakadályozza, hogy leragadjon a tészta. Újabb öt perces kelesztés következik.
Egy fém tálcát vékonyan kiolajozok, erre helyezem a kisütni kívánt gombócokat, közben felteszem az olajat egy serpenyőben melegedni. Mikor forró az olaj, a gombócot olajos kézzel lángos formájúra nyomkodom-húzkodom, gyorsan kisütöm, a felesleges olajat leitatom róla.
Én fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal szeretem legjobban, no meg szeletelt újhagymával újra és újra. :-)
Köszönöm Katuci a dícsérő szavakat:) Örülök, hogy ízlik Nektek:)
VálaszTörlésRáadásul körbemegy a recept, ez fantasztikus dolog! Nagyon köszönjük, hogy felfedted a titkot! :-)
TörlésAnnyira köszönöm a játékot! És én örülök, hogy részt vettél! És szerintem tök jó ötlet a hagyma a lángosba!
VálaszTörlésKár lett volna kihagyni, de remélem, a következő körre tudok kreatív is lenni. :-)
TörlésNekem is nagyon tetszik!:)
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
Törlés