Dupla sajtos mekrojál itthon, "Le az E-kkel!"
A Dizájnmenzán újabb feladat elé állított Bea minden lelkes játékost. Ebben a hónapban az E betűs ételekkel számolunk le. Mivel egyébként is várakozott némi hamburgerhús a fagyasztóban, nekiláttam, hogy itthon reprodukálja Férj kedvencét a dupla sajtos mcroyal szendvicset. Megjegyzem, nem ártott volna előtte egy képet megnézni, hogy a zsemlét csak kettőbe vágjam.
Volt néhány tanulsága a dolognak:
- továbbra sem tudok marhahúst sütni
- a kontakt grillt megint bedobozolom egy évre, mert a hús fele ráégett
- havi egyszer ezentúl is belefér egy mekizés E betűk ide vagy oda. Kb. 3 óra meló volt vele, majd 3 óra szellőztetés a melegben, hajmosás a szag miatt, és én továbbra is inkább grillezett padlizsánnal és cukkinivel töltöttem meg a zsemlémet
- de a legfontosabb, hogy Férj nagyon szeretett érte, azért meg még jobban, hogy ő ehette meg az összes húst.
Hozzávalók (kb. 10-12 húspogácsához):
700 g darált marhahús (Gál Józsinál beszerezve, de ne ezt vegyétek, meg nem volt a legszebb, válasszatok inkább hátszínt hozzá és ott daráltassátok finomra)
1 ledarált zsemle (kb. 100-120 g zsemlemorzsa)
1 tojás
kb. 70 g frissen reszelt parmezán
só, bors, ízlés szerinti fűszerek
1 ek. mustár
1 nagy fej vöröshagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
cheddar sajt
mustár, ketchup
ecetes uborka (szigorúan két szelet, mekis módra)
paradicsom
újhagyma
hamburgerzsemle
Először összeállítom és megsütöm Limara receptje alapján a nyolc zsemlét.
Miközben kel a tészta, nekiállok a húsnak. A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon megfonnyasztom némi olívaolajon nagyjából öt perc alatt. Közben elkészítem a zsemlemorzsát. Egy nagy tálban befűszerezem a darált húst, hozzáadom a hagymát, a tojást, a mustárt, a zsemlemorzsát és a parmezánt. Jól összegyúrom a masszát, majd megformázom a húspogácsákat. Egy órára hűtőbe teszem a húsokat egy sütőpapírral bélelt tálcán.
Egy serpenyőben olajat melegítek, mikor felhevül, kisütöm a húspogácsákat, mindkét oldalukon nagyjából 5-5 percet kapnak.
A zsemléket felvágom, kicsit megpirítom, megkenem mustárral, ráhalmozom a hagymát, rá a húst, a sajtot, hogy kicsit megolvadjon, majd jöhet a paradicsom, az uborka és a ketchup is. Végül egy újabb adag belevaló. Kb. 15 cm magas lett a szendvics. :-)
(A hamburger receptje eredetiben Jamie Oliver: Jamie vacsorái c. könyvéből van - Park Könyvkiadó)
Volt néhány tanulsága a dolognak:
- továbbra sem tudok marhahúst sütni
- a kontakt grillt megint bedobozolom egy évre, mert a hús fele ráégett
- havi egyszer ezentúl is belefér egy mekizés E betűk ide vagy oda. Kb. 3 óra meló volt vele, majd 3 óra szellőztetés a melegben, hajmosás a szag miatt, és én továbbra is inkább grillezett padlizsánnal és cukkinivel töltöttem meg a zsemlémet
- de a legfontosabb, hogy Férj nagyon szeretett érte, azért meg még jobban, hogy ő ehette meg az összes húst.
Hozzávalók (kb. 10-12 húspogácsához):
700 g darált marhahús (Gál Józsinál beszerezve, de ne ezt vegyétek, meg nem volt a legszebb, válasszatok inkább hátszínt hozzá és ott daráltassátok finomra)
1 ledarált zsemle (kb. 100-120 g zsemlemorzsa)
1 tojás
kb. 70 g frissen reszelt parmezán
só, bors, ízlés szerinti fűszerek
1 ek. mustár
1 nagy fej vöröshagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
cheddar sajt
mustár, ketchup
ecetes uborka (szigorúan két szelet, mekis módra)
paradicsom
újhagyma
hamburgerzsemle
Először összeállítom és megsütöm Limara receptje alapján a nyolc zsemlét.
Miközben kel a tészta, nekiállok a húsnak. A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon megfonnyasztom némi olívaolajon nagyjából öt perc alatt. Közben elkészítem a zsemlemorzsát. Egy nagy tálban befűszerezem a darált húst, hozzáadom a hagymát, a tojást, a mustárt, a zsemlemorzsát és a parmezánt. Jól összegyúrom a masszát, majd megformázom a húspogácsákat. Egy órára hűtőbe teszem a húsokat egy sütőpapírral bélelt tálcán.
Egy serpenyőben olajat melegítek, mikor felhevül, kisütöm a húspogácsákat, mindkét oldalukon nagyjából 5-5 percet kapnak.
A zsemléket felvágom, kicsit megpirítom, megkenem mustárral, ráhalmozom a hagymát, rá a húst, a sajtot, hogy kicsit megolvadjon, majd jöhet a paradicsom, az uborka és a ketchup is. Végül egy újabb adag belevaló. Kb. 15 cm magas lett a szendvics. :-)
(A hamburger receptje eredetiben Jamie Oliver: Jamie vacsorái c. könyvéből van - Park Könyvkiadó)
Brutális...király:)
VálaszTörlésÉn is habit csináltam tegnap, a friss ketchuphoz alap:)
Én a húst kevés zsiradékon tefalban sütöm, a grillezős serpenyőm nekem is szénné égeti a húst:)
Ja, a végén én is a vastag ikeás serpenyőmben sütöttem. Pont eszembe jutottál közben a ketchuppal, épp előtte láttam, itthon csak nyomi bolti volt. :-(
TörlésAnnyira jó lett! Remélem azért sikerült mostanra kiszellőztetni a lakást! Nagyon köszi a játékot! :)
VálaszTörlésÉn köszi, megint nagyon jó a téma! Persze, azért már nem úszunk a hamburgerszagban. :-)
Törlés