Pisztáciás túrófagylalt

Mikor először tértünk be a csákvári cukrászdába, hogy megkóstoljuk Csuta Zsolt cukrászmester híres triász fagylaltját (ami a 2012-es év fagylaltja lett), elkeseredtem. Komolyan ez az év fagylaltja? Túl sok íz, szinte felismerhetetlen, hogy mi micsoda (pedig azért nem állok hadilábon az ízekkel), szóval óriási csalódás. Szerencsémre ez volt a legfelső gombóc fagylalt a tölcséremben, aztán jött a csoda, a pisztáciás túró! A magam részéről követelem, hogy ez legyen az év fagylaltja, mert csodálatos! Miután eljöttünk, még hetekig emlegettem, micsoda nagyszerű élmény volt! Aztán jött az újabb kóstolás, az év fagyija nekem nem kell, de a többivel érdemes próbálkozni, széles a választék, akad benne jó néhány kincs (pl. a gesztenyefagylalt). És újabb örömteli élmény, nem szépült meg az emlék, a pisztáciás túró pont ugyanolyan finom, mint elsőre. Ráadásul O.V. is betért mellénk fagyizni (biztosan látta, hogy ez az ismert gasztroblogger itt fagyizik, csak jó hely lehet ;-) ).

Szóval itthoni próbát is megért a dolog, ráadásul csak ezek a hozzávalók voltak a hűtőben, szinte semmi más. És az eredmény: ugyanaz az ízorgia!


Hozzávalók:

250 g túró
150 g mascarpone
200 ml zsírdús tejszín
100 g porcukor
egy rúd vanília kikapart magjai
egy citrom leve

30 g tisztított natúr pisztácia (Az Aldiban lehet kapni sótlant 990 Ft/300g)
30 g tisztított natúr mandula (természetesen helyette lehet pisztácia is)
30 ml víz
50 g cukor

A tejszínt és a túrót fél órára beteszem a fagyasztóba. A tejszínt kemény habbá verem. Összekeverem robotgéppel a túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a citromlevet. Óvatosan beleforgatom a tejszínt.

Elindítom a fagyigépet, beleadagolom a masszát. (Kanalanként, ugyanis ez a fagylaltalap nem folyik.) 15 perc alatt elkészíti a gép a túrófagylaltot. (Lehet több idő is, de mivel minden alapanyag nagyon hideg volt, rekord idő alatt elkészült.)

Még a gép dolgozik, összedobom a pisztáciakrémet. A magvakat, ha kell megtisztítom, egy percre lobogó vízbe dobom, majd lehártyázom. Aprítógépbe teszem a pisztáciát, a mandulát és a vizet, a lehető legsimábbra dolgozom, közben a cukrot is beleadagolom.

A túrófagyit egy műanyag dobozba teszem, a pisztáciakrémet villával eloszlatom benne márványosan, kicsit beteszem a fagyasztóba és kész.


Kedves túró- és pisztáciarajongók, mit szóltok, jöhet egy adag?

Megjegyzések

  1. Nekem is ez az idei kedvencem Csutáéknál, szuper, hogy háziasítottad! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még szerencse, hogy nem ott lakunk, különben naponta járnék hozzájuk, ez annyira jó. Úgy örülök, hogy Neked is a kedvenced.

      Törlés
  2. Hogyne jöhetne egy adag, még jobb lenne kettő:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Tudnál segíteni abban, hogy milyen fagylaltgépet használsz? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, tavaly vettem a lidlben. Azt hiszem, silvercrest márkájú. Nagyjából mindegy milyet veszel (szerintem), a lényeg, hogy a tartálya beférjen a fagyasztóba. De ami olyan 10-15 ezer körül van, az biztosan jó már. A clatronicról is jókat mondanak, azt hiszem, az a metroban szokott akciós lenni szezonban.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések