Pisztáciakrémes bonbon, avagy az elronthatatlan macaron

Tudom, tudom, teljes képzavar a cím. De mégsem egészen. Meghoztam ugyanis az elronthatatlan macaron titkát, vagyis készítsük bonbonformában! Napjaink egyik legdivatosabb és legdrágább süteményét nem olyan könnyű ám elkészíteni. Még ha sikerül is küldőre, nem biztos, hogy az állaga is megfelelő. Rengeteg türelem és tapasztalat szükséges a jó macaron elkészítéséhez. Nekem nagyjából 50%-os a rátám, vagyis nagyjából a fele végül nem a süteményes tálon végzi. Ezentúl biztosra megyek, az elbűvölő forma marad, viszont csokoládét fog rejteni.


A formába rögtön beleszerettem, ráadásul temérdek díszítési lehetőséget tartogat. Ezúttal egy egyszerű, de igazán finom pisztáciás tölteléket kapott.

Hozzávalók:

300 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

180 g pisztácia paszta (házi készítésű)

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Lehűtöm, majd szilárdulás után nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom a pisztáciakrémet, helyet hagyva a lezárásnak. 20 perc hűtő, végül újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. További 20 perc hűtés után kifordítom az elkészült csokoládét a formából.


Hozzávalók a pisztácia pasztához (kb. 200 g lesz belőle):

50 g tisztított pisztácia (100 g a héjával együtt)
50 g tisztított mandula
60 g kristálycukor
60 ml forró víz
egy csipet só

Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :-) Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral. Érdemes közben kóstolni, hogy a saját ízlésünkre formáljuk. (A recept Heiditől.)

Megjegyzések

  1. Jó kis cím, rögtön idecsalja az embert! :)) Nagyon jópofi a forma, de a bonbon is fincsi lehet. Látom jól betankoltál pisztáciából. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, akkor megérte annyi éven át marketinget tanulni? :-)) Bizony, mostanság hetente kell vennem. :-))

      Törlés
  2. Ez aztán...!:)
    Nagyon kíváncsi lettem, ha lesz idő, ezt a pisztáciás dolgot is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Engem már a fotó önmaga is idecsalt, gyönyörűűűű! :)

    VálaszTörlés
  4. klassz! de ha macaronról van szó, én azt tuti el tudom rontani, még ha az egy bonbon is! :))

    VálaszTörlés
  5. Teljesen úgy néz ki mint egy felfújható műanyag macaron! :))) Ne vedd ám sértésnek, csak első benyomásra, különben nagyon tetszik, megvágva pedig mennyei, ezzel a rengeteg töltelékkel!!! Miket ki nem találnak már formában. :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy tetszik Nektek is a forma, én teljesen odáig meg vissza vagyok tőle. :-) A pisztácia meg az egyik legjobb dolog a kamrában. :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések