Bourbon vaníliás cukor házilag

Azt hiszem, egy átlagos háztartásnál kicsit több vaníliát használok (2-3 naponta elfogy egy rúd). Így aztán elég sok vanília héj marad ki, amik természetesen nem mennek a kukába, hiszen értékesek, főleg, hogy marad bennük egy csomó magocska is. Egy részét beledugdosom az alkoholban ázó testvéreik mellé, másik részéből készülhet a bourbon vaníliás cukor, amely kitűnően helyettesíti a kevésbé szimpatikus és drága bolti verziót.


Hozzávalók:

200 g cukor
6-7 vanília héja

(Az arányok természetesen változtathatók.)

Elektromos mixerbe teszem a cukrot, kb. 2 cm-es darabokban belevágom a vanília héjakat, jól összedarálom.

Tehát, 200 g cukor nagyjából 60 Ft-ba kerül, a vanília héja meg tulajdonképpen ingyen van. Ehhez képest a bolti verziót tízszeres áron adják és még nagy valószínűséggel valamiféle csomósodásgátló is van benne. Akkor ugye megéri?

Megjegyzések

  1. Nagyon jóó:-)
    Én lökött meg eddig eldobtam:-((

    VálaszTörlés
  2. Még szép, hogy megéri! Klassz ötlet! :)

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam, majd késöbb olvastam valahol, hogy a vaniliarúd héja nem ehető! Érdekelne, hogy Nektek mi a véleményetek? Üdv, Hanna.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Hanna!

    Megvitattuk a dolgot, miután a google nem sokat tudott az ügyben segíteni. :-) Nem lehet, hogy az orchidea leveléről olvastál, mert az valóban nem ehető. De a termés héját rengeteg mindenben használjuk, belefőzzük pl. tejbe, amiből nyilván kioldódna a méreg, ezért nem lenne ehető. A kivonathoz áztatjuk alkoholba, bolti forgalomban is kaphatók olyan cukrok, amelyekbe az egész vaníliát darálják bele, többen között az oetker bourbon cukor is ilyen.

    Arra jutottunk, zöld út a vaníliának, úgy ahogy van. :-)

    VálaszTörlés
  5. :-) Köszönöm gyors és kimerítő válaszodat, abszolút megnyugodtam! A barna héjról írta egy fűszerhatározó, hogy nem ehető, de örülök, hogy megerősítettél mert ez a logikus amit Te is leírtál. Szép napot, Hanna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem vagyok szakértő, de a http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/vanilia.html oldalon sem láttam ilyesmit.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések