Bourbon vaníliás cukor házilag
Azt hiszem, egy átlagos háztartásnál kicsit több vaníliát használok (2-3 naponta elfogy egy rúd). Így aztán elég sok vanília héj marad ki, amik természetesen nem mennek a kukába, hiszen értékesek, főleg, hogy marad bennük egy csomó magocska is. Egy részét beledugdosom az alkoholban ázó testvéreik mellé, másik részéből készülhet a bourbon vaníliás cukor, amely kitűnően helyettesíti a kevésbé szimpatikus és drága bolti verziót.
Hozzávalók:
200 g cukor
6-7 vanília héja
(Az arányok természetesen változtathatók.)
Elektromos mixerbe teszem a cukrot, kb. 2 cm-es darabokban belevágom a vanília héjakat, jól összedarálom.
Tehát, 200 g cukor nagyjából 60 Ft-ba kerül, a vanília héja meg tulajdonképpen ingyen van. Ehhez képest a bolti verziót tízszeres áron adják és még nagy valószínűséggel valamiféle csomósodásgátló is van benne. Akkor ugye megéri?
Hozzávalók:
200 g cukor
6-7 vanília héja
(Az arányok természetesen változtathatók.)
Elektromos mixerbe teszem a cukrot, kb. 2 cm-es darabokban belevágom a vanília héjakat, jól összedarálom.
Tehát, 200 g cukor nagyjából 60 Ft-ba kerül, a vanília héja meg tulajdonképpen ingyen van. Ehhez képest a bolti verziót tízszeres áron adják és még nagy valószínűséggel valamiféle csomósodásgátló is van benne. Akkor ugye megéri?
Nagyon jóó:-)
VálaszTörlésÉn lökött meg eddig eldobtam:-((
Jaaaaj! Ezentúl használd! :-)
TörlésMég szép, hogy megéri! Klassz ötlet! :)
VálaszTörlésMegcsináltam, majd késöbb olvastam valahol, hogy a vaniliarúd héja nem ehető! Érdekelne, hogy Nektek mi a véleményetek? Üdv, Hanna.
VálaszTörlésKedves Hanna!
VálaszTörlésMegvitattuk a dolgot, miután a google nem sokat tudott az ügyben segíteni. :-) Nem lehet, hogy az orchidea leveléről olvastál, mert az valóban nem ehető. De a termés héját rengeteg mindenben használjuk, belefőzzük pl. tejbe, amiből nyilván kioldódna a méreg, ezért nem lenne ehető. A kivonathoz áztatjuk alkoholba, bolti forgalomban is kaphatók olyan cukrok, amelyekbe az egész vaníliát darálják bele, többen között az oetker bourbon cukor is ilyen.
Arra jutottunk, zöld út a vaníliának, úgy ahogy van. :-)
:-) Köszönöm gyors és kimerítő válaszodat, abszolút megnyugodtam! A barna héjról írta egy fűszerhatározó, hogy nem ehető, de örülök, hogy megerősítettél mert ez a logikus amit Te is leírtál. Szép napot, Hanna.
VálaszTörlésAzért nem vagyok szakértő, de a http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/vanilia.html oldalon sem láttam ilyesmit.
Törlés