Maracujás narancslekvár
Bizony hozzám is megérkezett Dolce Vita gyönyörűséges szicíliai narancsa. Idáig egy adag lekvárt sikerült készítenem egy kis maracujával bolondítva. Hihetetlenül aromás és illatos a narancs, csak ajánlani tudom.
A tavaly már jól bevált recepten nem változtattam. Bizony, rengeteg cukor, még több idő, de megéri!
Hozzávalók:
8 db narancs (kezeletlen héjú)
4 nagyobb vagy 5 kisebb alma
20 dkg maracuja püré (vagy friss maracuja leve, esetleg magja)
90 dkg cukor
4 dl víz
szalicil
A narancsokat megmosom, citrushámozóval leszedem a héját (természetesen le is lehet reszelni), majd eltávolítom a fehér részt. Ha nagyon vastagok a köztes hártyák, kifilézem és apró darabokra vágom. Erre most nem volt szükség, mert nagyon érett volt a narancs és nagyon vékonyak a hártyák. Ennek ellenére egyáltalán nem keseredett meg a lekvár. Az almát lereszelem, összekeverem a naranccsal és a maracuja pürével.
A cukorból és a vízből szirupot főzök (a lényeg, hogy a cukor oldódjon fel), majd beledobom a lereszelt narancs héját és 20 percig közepes lángon forralom. Néha meg kell keverni, hogy ki ne fusson.
A fenti szirupba beleöntöm a gyümölcshúst és jó sokáig főzőm viszonylag sűrű kevergetés mellett. Nagyjából 40-50 perc főzés után elfövi a habját a lekvár és besűrűsödik, ekkor lezárom a főzőlapot és sterilizált üvegekbe adagolom a kész lekvárt. Mindegyik tetejére szórok egy késhegynyi szalicilt, lezárom és kész.
Ebből az adagból öt közepes üvegnyi lekvár lett. Semmiképp se főzzünk ennél nagyobb adagot egyszerre, mert a pektin nem oldódik ki jól az almából nagyobb mennyiségnél és elválik a gyümölcs húsa és leve.
A tavaly már jól bevált recepten nem változtattam. Bizony, rengeteg cukor, még több idő, de megéri!
Hozzávalók:
8 db narancs (kezeletlen héjú)
4 nagyobb vagy 5 kisebb alma
20 dkg maracuja püré (vagy friss maracuja leve, esetleg magja)
90 dkg cukor
4 dl víz
szalicil
A narancsokat megmosom, citrushámozóval leszedem a héját (természetesen le is lehet reszelni), majd eltávolítom a fehér részt. Ha nagyon vastagok a köztes hártyák, kifilézem és apró darabokra vágom. Erre most nem volt szükség, mert nagyon érett volt a narancs és nagyon vékonyak a hártyák. Ennek ellenére egyáltalán nem keseredett meg a lekvár. Az almát lereszelem, összekeverem a naranccsal és a maracuja pürével.
A cukorból és a vízből szirupot főzök (a lényeg, hogy a cukor oldódjon fel), majd beledobom a lereszelt narancs héját és 20 percig közepes lángon forralom. Néha meg kell keverni, hogy ki ne fusson.
A fenti szirupba beleöntöm a gyümölcshúst és jó sokáig főzőm viszonylag sűrű kevergetés mellett. Nagyjából 40-50 perc főzés után elfövi a habját a lekvár és besűrűsödik, ekkor lezárom a főzőlapot és sterilizált üvegekbe adagolom a kész lekvárt. Mindegyik tetejére szórok egy késhegynyi szalicilt, lezárom és kész.
Ebből az adagból öt közepes üvegnyi lekvár lett. Semmiképp se főzzünk ennél nagyobb adagot egyszerre, mert a pektin nem oldódik ki jól az almából nagyobb mennyiségnél és elválik a gyümölcs húsa és leve.
Szuperfinom lehet! És micsoda címke!!
VálaszTörlésZsuzsi az! Bár a passió eléggé elbújik a háttérben, de ellensúlyozza a keserédességet. Címke innen: http://www.jamlabelizer.com/
VálaszTörlésSzuper jamek! Szuper képek! Szuper címkék!!
VálaszTörlésKöszi drága, bár még a te kis címkéid hátra vannak, no majd a nyári befőzéskor. :-)
TörlésNagyon szép színe van! Még lekvárfőzésre nem mertem elszánni magamat, de talán majd a közeljövőben és talán pont ezt.:)
VálaszTörlésFlóra, biztos simán megy, az egyik legegyszerűbb dolog lekvárt főzni, csak mosogatni kell, de ennyi. Én dunsztolgatni sem szoktam, soha nincs baja.
Törlésde szuper!
VálaszTörlésKöszi :-)
TörlésAztaaa, csak ámulok és bámulok (te időközben elvégeztél valamilyen fotótanfolyamot, mert egyre hihetetlenebb képeid vannak). Naagyon csúszna ez a narancs-passió kombó :)
VálaszTörlésAdél, nálatok bezzeg mindig van kiváló narancs, gondolom... Irigykedem is. :-) (Dehogy is, csak próbálkozok. :-) )
TörlésHűű:)) es ez a címke!!!;))
VálaszTörlésNalam is keszult lekvar, meg sokat kandíroztam is, meg ázik a narancslikőr. Várom a következő szàllítmànyt:) tegnap hívtam őket de mèg nem tudjàk mikor jön
Vivi, klassz a másik címke is, nézd meg őket (http://www.jamlabelizer.com/). Látod, te simán feldolgoztad, nekem meg még mindig van, bár most készült egy adag narancs crud, isteni! :-) A likőr nagyon izgat!
TörlésDe gyönyörű színe van! Legközelebb, ha narancslekvárfőzésre adom a fejem, jövök a receptért:-)
VálaszTörlésNagyon klassz lett, szuper a címke:-))
VálaszTörlésCsodálatos! A címke pedig szuper! Máris megnézem!
VálaszTörlésTetszik a recepted. Jövőre bevetem ;) Idén már van narancs lekvárom :) Ja és az üvegen a matrica is csuda jó :) Te csináltad?
VálaszTörlésNagyon jól néz ki ez a címke és bár csak héba-hóba jutok mostanában nethez, ezt nem hagyhattam szó nélkül :) Persze látom legutolsó "ittlétem" óta sem tétlenkedtél, a bonbonjaid is szuperek :)
VálaszTörlés