Mákos-szicíliai narancsos bonbon
Új kis kedvenc a repertoárban. A mák és én nem voltunk igazán jó barátok, de igyekeztem túltenni magam minden gyerekkori menzás mákos tészta traumámon, és egy új kalandnak tekinteni. A lime, a mák és csodálatos szicíliai narancs nagyszerű elegyet alkotnak.
Hozzávalók:
250 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
25 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
1 rúd vanília kikapart magjai
100 g fehér csokoládé
3 tk. mák
1 narancs lereszelt héja (kezeletlen)
A tejszínt a lime zselével és a vaníliával felforralom, leveszem a tűzről, belekeverem a fehér csokoládét, a narancshéjat és a mákot. Prittyentőben (ez amolyan elektromos minimixer) kicsit összepépesítem, hűtőbe teszem.
A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. A mákos tölteléket a mélyedésekbe adagolom nyomózsákból, helyet hagyva a talpaknak. 30 percre hűtőbe teszem, majd újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Nagyjából 40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
Kedves Mák, örülök, hogy új esélyt adtam. :-)
Hozzávalók:
250 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
25 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
1 rúd vanília kikapart magjai
100 g fehér csokoládé
3 tk. mák
1 narancs lereszelt héja (kezeletlen)
A tejszínt a lime zselével és a vaníliával felforralom, leveszem a tűzről, belekeverem a fehér csokoládét, a narancshéjat és a mákot. Prittyentőben (ez amolyan elektromos minimixer) kicsit összepépesítem, hűtőbe teszem.
A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. A mákos tölteléket a mélyedésekbe adagolom nyomózsákból, helyet hagyva a talpaknak. 30 percre hűtőbe teszem, majd újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Nagyjából 40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
Kedves Mák, örülök, hogy új esélyt adtam. :-)
Hasonló krémmel készítettünk macaront, amikor tanfolyamon voltam. Ott mascaropéba került narancsdzsem és mák ;) Szerintem is jó párosítás, bár még nem jutottam odáig,hogy készítsek.
VálaszTörlésNa, azóta született macaron is. :-)
TörlésNagyon különleges bon-bon formád van, nem láttam még ilyet. Szép külső, finom belsővel! Guszta!
VálaszTörlésPedig már nem új darab, de n is nagyon szeretem, nagyon szép forma.
TörlésDe jó, a mákot sokáig nem kedveltem, de most már egyre több formában készítem én is...:)
VálaszTörlésBizony, én is most haverkodtam vele össze.
TörlésHát én barátságot tudnék kötni ezekkel az óriás bonbonokkal, ugyanis imádom a mákot:) Gyönyörűek és különlegesek lettek.
VálaszTörlésOdáig voltam érte, azért a narancs sem volt semmi, ami még belekerült. Amúgy elég picik ezek a formák. :-)
TörlésJól tetted, hogy összebarátkoztatok a mákkal. Olyan jól néz ki a bonbonod :D
VálaszTörlésUgye?! Azért a mákostészta még mindig tiltólistán van. :-)
Törlés