Mogyoróvajas bonbon
Nemrégiben, mikor láttam Emőkénél, hogy milyen pofon egyszerű házilag mogyoróvajat készíteni, elhatároztam, lesz mogyoróvaj és belőle természetesen bonbon. Aztán többször is meghiúsult a projekt, mert a mogyoró folyton eltűnt a szekrényből (biztosan van egy kis elefánt valahol a konyhában). Miután sikerült egy zacsi mogyorót megmentenem, elkészült az első kis adag mogyoróvaj, nagyon király lett! Ment is bonbonba. Az alábbi recepthez már boltit használtam, szerencsére nem volt benne semmi E vagy tartósító, szóval meg mertem venni.
Hozzávalók (21 db-hoz):
220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé vagy 46%-os madagaszkári tejcsokoládé (utóbbi édessége jobban ellensúlyozza a mogyoróvaj sósságát)
1%-nyi porított kakaóvaj
100 g sós földimogyoró vagy 3 ek. mogyoróvaj
2-3 kocka tejcsokoládé (amennyiben az étcsokoládés burok mellett döntünk)
A mogyoróvajhoz a sós földimogyorót elektromos aprítóban rövid szünetekkel 2-3 percig őröljük, míg krémes lesz, majd tegyük be a hűtőbe, ezt akár néhány nappal előbb is elkészíthetjük.
A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az étcsokoládés verziónál mindegyikbe adagolok néhány tejcsokoládé forgácsot, majd nyomózsákból beleadagolom a mogyoróvajat, helyet hagyva a lezárásnak. Rövid időre hűtőbe teszem, majd lezárom a maradék újratemperált csokoládéval. 30 perc hűtő, majd kifordítom az elkészült finomságokat a formából.
Hálás, gyorsan elkészíthető finomság!
Hozzávalók (21 db-hoz):
220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé vagy 46%-os madagaszkári tejcsokoládé (utóbbi édessége jobban ellensúlyozza a mogyoróvaj sósságát)
1%-nyi porított kakaóvaj
100 g sós földimogyoró vagy 3 ek. mogyoróvaj
2-3 kocka tejcsokoládé (amennyiben az étcsokoládés burok mellett döntünk)
A mogyoróvajhoz a sós földimogyorót elektromos aprítóban rövid szünetekkel 2-3 percig őröljük, míg krémes lesz, majd tegyük be a hűtőbe, ezt akár néhány nappal előbb is elkészíthetjük.
A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az étcsokoládés verziónál mindegyikbe adagolok néhány tejcsokoládé forgácsot, majd nyomózsákból beleadagolom a mogyoróvajat, helyet hagyva a lezárásnak. Rövid időre hűtőbe teszem, majd lezárom a maradék újratemperált csokoládéval. 30 perc hűtő, majd kifordítom az elkészült finomságokat a formából.
Hálás, gyorsan elkészíthető finomság!
Ez is meg az előző bonbon is csodafinom lehet! Annyira szép fényes a csokiburok, hogy ámulok a profizmusodon!! :)
VálaszTörlésEgy kis hűtő neki és máris oda a csillogás. :-) Profizmus? Inkább nagy idézőjelek! :-))
TörlésDe jó is lenne ha ez ilyen könnyen menne ahogy leírtad! Nagyon guszta és finom lehet!
VálaszTörlésEgy-két eszköz és kész!
Törlésde jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi! :-)
TörlésNagyon kívánatos bonbonokat csináltál!
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
TörlésÚgy szeretnék én is ilyen finomságokat készíteni :)
VálaszTörlésHajrá Panna, biztos menne!
TörlésA mogyoróvaj sós? Meglepett...
VálaszTörlésA bonbon nagyon szép, mindig elámulok a fényes burok láttán. Nagyon tudsz:-)
Köszönöm a kedves szavakat, bizony, sós, Férj még a kolbászos kenyér alá is képes kenni. :-)
TörlésHmmm...mogyoróvaj! :) imádás, nagyon megszerettem, főleg csokival! Tuti választás! :))
VálaszTörlésUgye?! Tök jól ellensúlyozzák egymást.
TörlésNagyon extra ismét! Szuper!
VálaszTörlésEz most inkább egyszerű. :-)
TörlésNagyon szép és finom bonbonokat készítesz.
VálaszTörlésÖrülök, hogy volt lehetőségem megkóstolni és annak is nagyon örülök, hogy találkozhattunk.:-)))
Drága Gesztenye, nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat! Én is nagyon örülök a személyes találkozásnak, annak a megmaradt pralinénak meg végképp! :-) Köszönöm a szép ajándékodat is!
Törlés