Áfonyás rizstorta Zila formában
Ígérem, nem az utolsó rizstortás bejegyzésem, lesz még. Ez a példány együtt készült a legutóbbi adaggal.
Hozzávalók egy 8 szeletes Zila formához:
A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
15 g vaj
egy csipet só
A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, 20 cm-es tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín
A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folyamatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.
A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília
A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.
A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.
Az áfonyaszószhoz:
250 g kék áfonya
125 g cukor
Az áfonyát és a cukrot egy kis edényben összeforralom, 5-10 percig főzöm, míg sűrű szószt kapok.
A Zila formát lefújom a formakezelő anyaggal, beletöltöm a krémet, ráhelyezem a piskótalapot, egy éjszakára hűtőbe teszem. Az áfonyaszószt beleadagolom a nyolc kis mélyedésbe. (Vagy frissen készítsük, vagy kicsit melegítsük fel, hogy folyósabb legyen.)
A tetejét friss áfonyával szórom meg, majd egy kis porcukorral.
Hozzávalók egy 8 szeletes Zila formához:
A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
15 g vaj
egy csipet só
A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, 20 cm-es tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín
A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folyamatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.
A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília
A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.
A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.
Az áfonyaszószhoz:
250 g kék áfonya
125 g cukor
Az áfonyát és a cukrot egy kis edényben összeforralom, 5-10 percig főzöm, míg sűrű szószt kapok.
A Zila formát lefújom a formakezelő anyaggal, beletöltöm a krémet, ráhelyezem a piskótalapot, egy éjszakára hűtőbe teszem. Az áfonyaszószt beleadagolom a nyolc kis mélyedésbe. (Vagy frissen készítsük, vagy kicsit melegítsük fel, hogy folyósabb legyen.)
A tetejét friss áfonyával szórom meg, majd egy kis porcukorral.
Gyönyörű ez is, mint a többi ilyen alkotásod! Nagyon gusztaaaa!!!
VálaszTörlésDe ari vagy, a fiúk odáig voltak érte, párosával nyomták...
TörlésGyönyörűséges! Nagyon-nagyon tetszik!
VálaszTörlésHuh, attól a második képtől egy ideig nem szabadulok azt hiszem :D
Bizony, ez a jó ebben a formában. :-)
TörlésJaj de vártam már. Csodás, ma nálam is a zila forma kerül sorra...:)
VálaszTörlésVan még! :-) Bár az nem zilás. :-) Hű, várom, mit készítesz!
TörlésAnnyira guszta, hogy komolyan mondom kínzás!
VálaszTörlésNa jó, bagoly mondja! :-P
TörlésÉrdekes ez a rizskrém s meggyőződésem, hogy nagyon finom is!
VálaszTörlésTejberizs rajongóknak kötelező! :-)
TörlésCsodás:) Mindenhol csodás tortákat látok ma:Adélnál, Aledánál, Nálad:)
VálaszTörlésFertőző. :-)
TörlésNyelek, itt nagyokat :D Nem ér :D
VálaszTörlésAz ok, de mit?! :-)
TörlésÓ, az az áfonyaszósz... Imádom a tortádat. Mindet. :)
VálaszTörlésMegkoronázza! Hű Petra, ez Tőled végképp nagyon hízelgő!
TörlésEzt nekem készítetted, ugye? Tudod, hogy áfonyaimádó vagyok, ezt mind be tudnám falni:)
VálaszTörlésMi áfonyarajongók tartsunk össze! :-)
VálaszTörlés