A narancs curd dícsérete, avagy piros-narancs macaron és egy őrjítően narancsos rizstorta
Veszélyes szerzet ez a narancs curd, egy pillanat alatt a rabjává válhat az ember lánya. Kentem brownie-ra, tortára, macaronba, mindent feldob.
Én a Csakapuffin receptjét használtam, kitűnő, próbáljátok ki! Nem mellesleg tökéletes gasztroajándék is.
Végre kipróbáltam Pierre Hermé cukorszirupos macaron receptjét is, első körben a fent látható piros maki született belőle. Könnyen használható, igazán jó recept. A színezést céklaporral és kurkumával oldottam meg, utóbbitól lett egy kis keleties utóíze, de képzeljétek csak el a naranccsal! A végén megszántam még némi wilton géllel, hogy ne valami bugyirózsaszín izét kapjak.
Hozzávalók:
100 g őrölt mandula
100 + 100 g porcukor
37-40 + 37-40 g tojásfehérje (pihentetett vagy mikróban 5 mp alatt felmelegített - mindkét módszerrel próbáltam, nem éreztem különbséget)
25 g víz (30 g-mal jobban sikerült)
egy csipet só
1 tk. céklapor, 1 tk. kurkuma + kb. fél tk. wilton karácsony piros gél
A 100 g mandulát és 100 g porcukrot kávédarálóban nagyon finomra őrölöm (láthatóan nem teljesen sikerült), majd beleszitálom a keveréket egy tálba. Hozzászitálom a kurkumát és a céklaport is. Beleteszem az egyik adag tojásfehérjét, de még nem keverem el.
100 g porcukrot és a vizet közepes lángon felteszem forrni, hogy cukor szirupot kapjak. Közben a másik adag tojásfehérjét egy csipet sóval alacsony fokozaton közepesen kemény habbá verem. Mikor a cukorszirup eléri a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan hozzáadom a fehérjéhez folyamatos keverés mellett. További 10-13 percig keverem.
A porcukros mandulát a fehérjével elkeverem. Kis adagokban hozzákeverem a szirupos fehérjét, egy-két percig pihentetem, majd habzsákból 2,5-3 cm-es köröket nyomok belőlük sütőpapíros sütőlemezre. Sütés előtt legalább 30 percig pihentetem, szárítom.
140 fokos sütőben (légkeveréssel) 12-13 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a tetejét óvatosan végigsimítva elég szilárdnak érezzük. Kiveszem a tepsit, 10 percig hagyom azon hűlni a korpuszokat, majd egy késsel felszedem a kis félgömböket. Nyomózsákból közé adagolom a krémet és összeragasztom őket.
Végezetül pedig egy nagyon narancsos rizstorta:
A tejberizsbe belereszelem egy narancs héját, a tetejét pedig narancs curddel kenem meg.
A torta receptjét ITT találjátok.
Én a Csakapuffin receptjét használtam, kitűnő, próbáljátok ki! Nem mellesleg tökéletes gasztroajándék is.
Végre kipróbáltam Pierre Hermé cukorszirupos macaron receptjét is, első körben a fent látható piros maki született belőle. Könnyen használható, igazán jó recept. A színezést céklaporral és kurkumával oldottam meg, utóbbitól lett egy kis keleties utóíze, de képzeljétek csak el a naranccsal! A végén megszántam még némi wilton géllel, hogy ne valami bugyirózsaszín izét kapjak.
Hozzávalók:
100 g őrölt mandula
100 + 100 g porcukor
37-40 + 37-40 g tojásfehérje (pihentetett vagy mikróban 5 mp alatt felmelegített - mindkét módszerrel próbáltam, nem éreztem különbséget)
25 g víz (30 g-mal jobban sikerült)
egy csipet só
1 tk. céklapor, 1 tk. kurkuma + kb. fél tk. wilton karácsony piros gél
A 100 g mandulát és 100 g porcukrot kávédarálóban nagyon finomra őrölöm (láthatóan nem teljesen sikerült), majd beleszitálom a keveréket egy tálba. Hozzászitálom a kurkumát és a céklaport is. Beleteszem az egyik adag tojásfehérjét, de még nem keverem el.
100 g porcukrot és a vizet közepes lángon felteszem forrni, hogy cukor szirupot kapjak. Közben a másik adag tojásfehérjét egy csipet sóval alacsony fokozaton közepesen kemény habbá verem. Mikor a cukorszirup eléri a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan hozzáadom a fehérjéhez folyamatos keverés mellett. További 10-13 percig keverem.
A porcukros mandulát a fehérjével elkeverem. Kis adagokban hozzákeverem a szirupos fehérjét, egy-két percig pihentetem, majd habzsákból 2,5-3 cm-es köröket nyomok belőlük sütőpapíros sütőlemezre. Sütés előtt legalább 30 percig pihentetem, szárítom.
140 fokos sütőben (légkeveréssel) 12-13 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a tetejét óvatosan végigsimítva elég szilárdnak érezzük. Kiveszem a tepsit, 10 percig hagyom azon hűlni a korpuszokat, majd egy késsel felszedem a kis félgömböket. Nyomózsákból közé adagolom a krémet és összeragasztom őket.
Végezetül pedig egy nagyon narancsos rizstorta:
A tejberizsbe belereszelem egy narancs héját, a tetejét pedig narancs curddel kenem meg.
A torta receptjét ITT találjátok.
Katuci!Megint nagyot alkottál!Csoda ügyes vagy!:-)
VálaszTörlésKöszönöm, aranyos vagy! :-)
TörlésVááá de szép színe van annak a makinak! ahogy elkezdtem olvasni, hogy céklapor egyből bosszantott, hogy nekem miért nem lesz sose ilyen a céklaportól, hanem olyan bugyirózsaszín, ahogy azt te is írod...aztán jött a wilton gél folytatás, most már értem :))) gyönyörű mindenképpen! és a rizstorta is!
VálaszTörlésEredetileg azért is tettem bele kurkumát, hogy ne a rózsaszín felé vigye, azt hiszem, azért az is rásegített, de nagyon kis szerencsétlen volt, nem vagyok nagy barátja a wiltonnak sem - elég elolvasni az összetevőket -, de már úgy szerettem volna valami élénk színt.
TörlésJaj, micsoda szín! Ezzel a fekete hátérrel iszonyú jól mutat! :)
VálaszTörlésszerintem is. :-)
TörlésGYONYORU !!!
VálaszTörlésNekem is mindig eros rozsasin lett !
Azért nem állítom, hogy még egyszer összejönne. :-)
TörlésHol lehet ceklaport veni ?
VálaszTörlésKoszonom! Nagyon jo a szine!
Az Ázsiában van a Fővám téren, én most a Szélmalom Delikáteszben vettem Fűszerész márkájút (Káposztásmegyer II.).
TörlésMindezek őrjitően is néznek ki! Nagyon guszták és elképzelem mennyire finom lehet!
VálaszTörlésNagyon durvák ezek a képek! :) Finomat alkottál!
VálaszTörlésAzta, micsoda színek! :)
VálaszTörlésCsodálatosak! A fényképek is tökéletesek!
VálaszTörléswow:)Brutális színe lett nagyon ügyes vagy:)
VálaszTörlésHát elég ütős a macaronod, valami csodás a színe:) A narancs curd meg nálam tiltólistás, abbahagyhatatlan, bár nekem a lemon curd is az:)
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon jól esik, hogy ennyien visszajeleztetek! :-)
VálaszTörlésTrollanyu, már nálam is. :-)
Jaj, megint itt vagyok, eloszor koszonom a valaszt, masodszor nagyon piros , nagyon szep piros !
VálaszTörlésFantasztikus!:)
VálaszTörlés