Bonbon konyakos mákkal
Az utóbbi egy hónapban mák kattanásom van, előtte meg sem ettem, most meg mindenbe azt tennék. A legutóbbi mákos bonbonomnak elsöprő sikere volt, ezen felbuzdulva jött a folytatás. A maratoni macaron sütésen is végül ennek lett a legjobb visszhangja a kóstolóba vitt csokijaim közül.
Hozzávalók:
220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
25 g darált mák
20+20 ml Metaxa*****
30 ml tejszín
40 g tejcsokoládé
100 g fehér csokoládé
szárított kandírozott narancshéj vagy pálinkába/konyakba áztatott aranymazsola
A tejszínt 20 ml metaxával és a mákkal felforralom, leveszem a tűzről, simára keverem benne a kétféle csokoládét. A másik 20 ml konyakot is hozzáadom, homogénre keverem, lehűtöm.
A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Ha a narancshéj mellett döntünk, a csokoládé kicsepegtetése után rögtön szórjuk bele a mélyedésekbe a narancsot, így beledermed a burokba. Rövid hűtés után mindegyik üreget majdnem teljesen feltöltöm egy nyomózsákból a mákos ganache-sal, 30 percre hűtőbe teszem. (Amennyiben mazsolával készítjük a ganache előtt dobáljuk bele a mazsoladarabokat a bonbonhüvelyekbe.)
Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 30-40 percnyi hűtést követően kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.
Hozzávalók:
220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
25 g darált mák
20+20 ml Metaxa*****
30 ml tejszín
40 g tejcsokoládé
100 g fehér csokoládé
szárított kandírozott narancshéj vagy pálinkába/konyakba áztatott aranymazsola
A tejszínt 20 ml metaxával és a mákkal felforralom, leveszem a tűzről, simára keverem benne a kétféle csokoládét. A másik 20 ml konyakot is hozzáadom, homogénre keverem, lehűtöm.
A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Ha a narancshéj mellett döntünk, a csokoládé kicsepegtetése után rögtön szórjuk bele a mélyedésekbe a narancsot, így beledermed a burokba. Rövid hűtés után mindegyik üreget majdnem teljesen feltöltöm egy nyomózsákból a mákos ganache-sal, 30 percre hűtőbe teszem. (Amennyiben mazsolával készítjük a ganache előtt dobáljuk bele a mazsoladarabokat a bonbonhüvelyekbe.)
Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 30-40 percnyi hűtést követően kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.
Én emlékszem:) Isteni volt!!! Még sosem bonbonoztam, rá kell szánnom magam:)
VálaszTörlésDe jóóó! :-) Hát, a macaron már nagyon megy!
TörlésHmm, nem semmi!
VálaszTörlésköszi! :-)
TörlésJól hangzik ez is :) Te kis mák kívánó :)
VálaszTörlés:-))
TörlésAzt el sem tudom mondani milyen finom volt:-)))
VálaszTörlésCsak ugyanezt tudnám írni a Mozart kockáról. :-)
TörlésDrága Kata! Most lapoztam át a Kifőztük magazint, szeretettel gratulálok! Nagyon megörültem, mikor a neveddel találkoztam és a receptekben nagyon is rád ismertem! :)))))
VálaszTörlésDe aranyos vagy! Nagyon szépen köszönöm, sajnos kicsit össze kellett csapnom egy-két dolgot, de ez van. :-( Azért nagyon örültem a meghívásnak. :-)
Törlés