Tonkababos macaron


Nekem a macaron olyan dolog, ami egyszerűen nem hagy nyugodni. Nem vagyok valami kitartó jellem, ez is majdnem meghaladta a képességeimet. Háromszor sikerült még annak idején elkészítenem hőmérő nélkül, majd jött a pech széria (mióta megvan a maghőmérőm). Hatszor rontottam el, legutóbb tegnap, mikor is dióból készítettem, ami egyszer már sikerült, gyönyörűen is alakult a dolog, majd úgy egybesültek a talpak, hogy egy 40x40 cm-es macaron falat kaptam. (rájöttem, mi volt a gond, a diót nem pirítottam meg száraz serpenyőben, így túl olajos volt.) De mindegy, mert ma sikerült megtörni az átkot!


Chriesi
receptjét használtam ismét, e bejegyzést neki ajánlom, mert virtuálisan mellettem állt eme nehéz időkben :-).

Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz


A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), na én próbáltam mindkettőt, ugyanúgy nem sikerült. Nekem leginkább az a gyors megoldás vált be, hogy bedobtam a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom. (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)
100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.
A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.
Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Középre tonkababos ganache került, hozzávalók:

100 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
120 g étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú, Lindt)
egy tonkabab

A tejszínt felforralom, belereszelem a tonkababot, majd hozzáöntöm a csokoládét, homogénre keverem, lehűtöm. A kihűlt ganache-t nyomózsákból a kis korongok közé töltöm.

Megjegyzések

  1. Óóó gyönyörűek lettek! wow!! :D Megérte, hogy ilyen sokáig kitartottál! A ganache pedig mennyei...!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, de az érdem nagyjából a tiéd! :-)

    VálaszTörlés
  3. Csodásak lettek!!!
    Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen kitartó voltál:-)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek! Megérte fáradozni!!!!

    VálaszTörlés
  5. Szuper Kata! Ez az!!! Nagyon örülök, tudtam, hogy menni fog!
    Még hogy nem vagy kitartó jellem, lüke! :))))

    VálaszTörlés
  6. Ne viccelj már velem! Te csináltad, nekem csak a szám járt! :D

    VálaszTörlés
  7. De gyönyörűek! A képek is szépek!

    VálaszTörlés
  8. Szépek! Nálunk is nagy sikere van a tonkababosnak. Minden adagnál kell egy ilyen miniadagot csinálnom :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűsèges:) Na mikor is lesz az a macaronkurzus?? ;)

    VálaszTörlés
  10. Akkor mondhatjuk, hogy ez egy jellemépítő macaronkészítés volt:)Fantasztikusak, nagyon profi vagy:) Én még életemben nem készítettem macaront, de most kedvet kaptam rá:) Na nem tonkabaosat, mert azt ittnem lehet beszerezni.

    VálaszTörlés
  11. Csodálatosak!!! Mintha a saját macaron próbálkozásaimról olvastam volna itt Nálad. Mostanában nincs nagy szerencsém vele, de kipróbálom a Te recepted szerint is, hátha.... Én legutóbb mogyoróval sütöttem meg, igaz nem lettek szépek, na de az ízük kárpótolt.

    VálaszTörlés
  12. Óóó, ezek egyszerűen CSODÁLATOSAK! De szerencsés az, aki azt a dobozkát kapja :)

    VálaszTörlés
  13. Gesztenye, köszönöm, pedig nem jellemző. :-)

    Babette, köszönöm, bizony megérte! :-)

    Petra, köszönöm, hogy hittél bennem! :-)

    Chriesi, de kisegítesz a tanácsaiddal. :-) Tényleg, egy mákszemes macaronnak ideje lenne, nem?!

    Viki, köszönöm!

    Krisz, köszi! :-)))

    Judit, nagyon fincsik voltak, vééégre! :-)

    Judyt, nem is csodálom. Olyan szépeket készítesz!

    Vivi, köszi! Azért addig kellene még néhánynak sikerülnie. :-)

    Trollanyu, de drága vagy, bizony az volt! Azért várom, hogy kipróbált, KitchenAiddel kötelező! .-) Azért egyet becsempésztem a gesztenyék közé, hátha odaér nemsoká! :-)

    Gizi, nagyon drukkolok!!! :-)

    Lilla, köszönöm! :-)

    Adél, köszi, nagy sikere volt, már mind egy szélig elfogytak. :-)

    VálaszTörlés
  14. Ó, újra tonkabab! Csodálom a kitartásod, én biztos feladtam volna. Macaront meg nem is merek készíteni, mert a kudarcot nehezen viselem:-)
    Ja, és csodásak a kitartásod gyümölcsei!

    VálaszTörlés
  15. Ügyes vagy, hogy nem adtad fel. No meg igencsak gyönyörűségeket készítettél ez alkalommal! Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  17. Tyű, ezek szó szerint gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  18. Úgy megörültem ennek a tonkababnak, hogy rögtön neki is álltam keresni valami jó kis receptet.:))
    Macaront már régóta szeretnék csinálni, úgyhogy tuti elkészül majd valamikor augusztusban, ezzel a krémmel (már ha sikerül a macaron).
    Meg a tonkababos bonbont is hamarosan ki fogom próbálni.:)
    Köszi az ajándékokat!

    VálaszTörlés
  19. Ez elsőre nem fog sikerülni, ugye??? Viccet félretéve, a macaronocat hány fokon kell sütni?

    VálaszTörlés
  20. szerintem sikerülhet, de Neked kell kitapasztalnod a sütési hőfokot. "Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)"

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések