Rizskoch

Rizskoch. Méghozzá életemben a második. Az első receptjét, ami valószínűleg a földkerekség legjobbja, elvesztettem... Így maradt Horváth Ilona receptje, nem panaszkodom, ez se kutya! A nemrégiben beszerzett Zila formámban sütöttem. Bevallom, nem lehet annyira szépen szeletelni, mivel kicsit összeesik sütés után, de egye fene, kikanalazzuk a tányérból.


Hozzávalók (8 szeletes Zila formához vagy egy 18 cm átmérőjű hagyományos tortaformához):

120 g kerek szemű rizs
500 ml tej (lehetőleg teljes)
100 ml víz
2 tojás
100 g cukor
1 kk. liszt
20 g vaj
egy citrom lereszelt héja
egy tk. vanília-kivonat vagy fél rúd vanília
egy csipet só
(én kihagytam, de 50 g mazsola)
a forma kikenéséhez vaj + liszt, esetemben formakezelő spray

A rizst a vízzel elkevert tejben, a cukor felével, a citromhéjjal, a vaníliával és egy csipet sóval felforralom. Állandó keverés mellet kb. 15 perc alatt sűrű tejberizst főzök belőle, belekeverem a vajat, hagyom hűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből robotgéppel kemény habot verek. A sárgáját a cukor másik felével felverem, míg kifehéredik, ekkor beleforgatom a lisztet, majd az egészet a kihűlt tejberizshez adom. (Addig is megpróbálom nem elnassolni a tejberizst.) A fehérjét óvatosan beleforgatom. A formát előkészítem a spray-vel )vagy vajazzunk és lisztezzünk kis egy tűzálló tálat), beleszedem a masszát, kicsit megütögetem, hogy egyenletesen befedje a formát. 170 fokos sütőben (légkeveréssel) 35 percig sütöm.

A mélyedésekbe felváltva anyukám-féle vaníliás sárgabarack lekvárt és a nyáron eltett feketeribizli lekváromat kanalaztam.

Megjegyzések

  1. Én mindig Horváth Ilonától készítem és imádom! Ha megtalálod a másik receptet, arra is kíváncsi lennék! Nagyon jó ez a zila formás megoldás!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nos, ha a gyerekem ma a menzán ilyen rizskoch-ot kapott volna, tuti nem visz vissza:)))

    VálaszTörlés
  3. Barbi, ezután én is ebből készítem, a másik szinte esélytelen, az egyik szomszéd néni írta le nekem, sőt meg is sütötte, de azóta kétszer költöztünk. :-)

    Babette, rizskochot visszavinni?! :-)

    VálaszTörlés
  4. Imádom, én is ebből a szakácskönyvből tanultam és csinálom már nagyon régen! Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szuper, bár nekem 12 szeletes van, de azért szerintem abban is működni fog...:) El is készül a héten. Én is mindig a Horváth Ilona könyvből készítem...:)

    VálaszTörlés
  6. Ez csúcs szuper:) Ilyen Zila formát én is akarok:) Nagyon ritkán készítek rizskochot, de most jó ötletet adtál:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klassz lett én is készítettem már Zilában, kockában és rombuszban is. A vidék ízében jelent meg a recept, a Zilásoktól. Nagyon finom volt a tésztája, hátha megtetszik neked is:-)
    http://gesztenyeblog.blogspot.com/2011/06/rizskoch-zila-formaban.html

    VálaszTörlés
  8. Jajj, de kis mutatós ebben a formában :)
    Naaaagyon szeretem a rizsfelfújtat, kb ez volt anno az egyetlen kaja, amit normálisan meg tudtak csinálni a menzán.
    A tied fantasztikusan néz ki :)

    VálaszTörlés
  9. Éva, köszönöm, úgy megörültem, hogy jól sikerült, nem véletlen, hogy alap szakácskönyv.

    Lilla, vagy akár a szögletes formádban, mint Gesztenye. Csak vigyázz, mert tényleg elég lágy ez a tészta.

    Trollanyu, hajrá! Ha anyukám készít nekem, mindig sokkal több tejberizst készít, mert tudja, hogy én biztosan lopok belőle. :-) Én még nagyon kell, hogy barátkozzak a formával, nem vagyok teljesen elégedett.

    Gesztenye, köszönöm a tippet, megnéztem Nálad, nagyon jól néz i! :-)

    Adél, én is úgy szerettem a menzán! Valamilyen szörppel adták. :-)

    VálaszTörlés
  10. De jó Neked h van Zila formád :) A rizskock meg nyámi :)

    VálaszTörlés
  11. Imádom, és de jó neked, hogy van Zila formád!!! Ha belegondolok mennyi finomságot fogsz benne készíteni....

    VálaszTörlés
  12. Köszi csajok! :-) Remélem, hasznát veszem majd. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések