Rizstorta
Mikor megvettük a Zila torta formát, nem hagyhattuk ki, hogy ne vegyünk némi kóstolót is a cukrászdában. Nekem a málnás rizstortára esett a választásom, nagyon-nagyon finom volt, azóta is erre éheztem. A legszimpatikusabb receptet Maxnál találtam, aki biztos sikert ígér a recepttel. Nem tévedés, így is van! A torta összeállításán csak kicsit változtattam.
Hozzávalók (16 cm-es formához):
A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
7,5 g vaj
egy csipet só
A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín
A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folymatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.
A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília
A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.
A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.
A tortaformából kiveszem a piskótát, elmosom, majd visszahelyezem a piskótát, rászedem az összes krémet, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap szépen leválasztom a tortáról a formát, megszórom gyümölccsel (bizony, nem bírtam ellenállni a műepernek, került rá az is), egy pici zselatinos vízzel meglocsolom, hogy ne essen össze a gyümölcs.
Zila formába is készült, szóval mindjárt dupláztam is az adagot, hamarosan azt is mutatom.
Próbáljátok ki, mennyei süti!
Maxnak pedig köszönet a finom receptért!
Hozzávalók (16 cm-es formához):
A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
7,5 g vaj
egy csipet só
A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín
A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folymatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.
A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília
A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.
A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.
A tortaformából kiveszem a piskótát, elmosom, majd visszahelyezem a piskótát, rászedem az összes krémet, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap szépen leválasztom a tortáról a formát, megszórom gyümölccsel (bizony, nem bírtam ellenállni a műepernek, került rá az is), egy pici zselatinos vízzel meglocsolom, hogy ne essen össze a gyümölcs.
Zila formába is készült, szóval mindjárt dupláztam is az adagot, hamarosan azt is mutatom.
Próbáljátok ki, mennyei süti!
Maxnak pedig köszönet a finom receptért!
Gyönyörű!! :)
VálaszTörlésIsteni lehet! Meg fogom sütni valamikor.
VálaszTörlésCsodás és biztosan nagyon finom !
VálaszTörlésMennyeien is néz ki!
VálaszTörlésDe szép! A gyümölcsök a tetején vonzzák a tekintetet!
VálaszTörlésAzt hiszem meg van a következő áldozat a zila formámhoz. Nagyon tetszik ez a recept. Várom a zilás képeket...:)
VálaszTörlésHát ez egyszerűen mesés! Csodás! :)
VálaszTörlésGratula a 100-hoz ;)
Zseniális! ;)
VálaszTörlésHát, ez pazarul néz ki! Ha még finom is :)...
VálaszTörlésEz szépséges lett, Katuci! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat, nagyon aranyosak vagytok! Tényleg nagyon jól esik!
VálaszTörlésCsodásan néz ki és imádom a rizses édességeket! :)
VálaszTörlésMesés látvány:) Imádom én is a finom krémes rizses édességeket:)
VálaszTörlésSzia Katuci!
VálaszTörlésSzépségével és nagyszerűségével ez lett nálam a nap kedvence:))
Sok gyönyörű dolgot láttam tőled ezeken az oldalakon. Ezért szeretnélek megajándékozni egy bloggdíjjal. Kérlek lépj be hozzám, nézd meg:
http://ugymintotthon.blogspot.com/2012/03/blogdij-3.html
Üdv: Timi
Köszönöm, a rizs téma megunhatatlan! :-)
VálaszTörlésTimi, nagyon szépen köszönöm a díjat!
ez lesz a kis unokám szülinapi tortája.
VálaszTörlés