Kandírozott gesztenye és egy kis játék!


Mindenekelőtt egy nagy szervusz a hatalmas, mindent beborító fehér takarónak! Most még szép, nincs latyak, csak boldogság, szánkózás, éjszaka is világító fehérség. Tegnap este csak néztem ki az ablakon a meleg lakásból és eszembe jutottak a gyerekkori emlékek, hogy vártuk az első havat! Mikor leesett, este rohantunk ki a közelben lévő katonai lődombokhoz, és szánkáztunk le a hóval borított lejtőkön, hógolyóztunk, hóembert építettünk, angyalkáztunk. Már rég nem gondoltam erre, de most csak az járt a fejemben, vajon Barnusnak is része lesz-e valami hasonlóban. Ma délután felavattuk a Karácsonyra kapott szánkóját. Ahogy kiértünk a mellettünk lévő kis dombos parkba, már tudtam, lesz. A környék tele volt viháncoló, szánkózó lurkókkal. Imádta! Felfedeztük a havat, kicsit is, nagyot is, szerettük. Nem is gondoltam volna, de új értelmet nyer a hó és a tél, ha van egy gyerkőc a családban.



Ahogy hazaértünk, valami meleg, finom ebédre vágytam. Csak a köretet mutatom meg, kecskesajtos hercegnőburgonya. Csak ennyit: isteni! ;-)


Na de akkor jöjjön a lényeg, a szezon végén ugyan, de GESZTENYE! :-) Még soha nem készítettem, mindig csak lustán megveszem a gesztenyepürét, így gőzöm sem volt, mekkora fába vágom a fejszémet. Mindezek ellenére azt mondom, megérte! Nagyon különleges kis finomság. Bevallom, egyet-kettőt megmártottam csokoládéban, tovább nem is fokozom...


A minap a Spektrumon néztük a River Cottage-ot, épp karácsonyi finomságokat készítettek, mikor megláttam. Persze nem nyugodtam addig, míg nem hajtottam fel némi gesztenyét, hogy elkészíthessem.


Hozzávalók:

750 g gesztenye (héjával mérve)
500 g cukor + 450 g cukor
1 citrom leve
1 rúd vanília

A gesztenyéket áztassuk be egy órára meleg vízbe. Egy éles késsel ejtsünk bemetszést a gesztenyék hegyes felénél, tegyük őket egy nagy lábasba annyi vízzel, ami ellepi. Forraljuk fel, majd vegyünk vissza a hőből, főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, de ne öntsük le róla a vizet. Készítsünk elő egy tál meleg vizet, facsarjuk bele a citromot. A gesztenyéket egyesével vegyük ki, pucoljuk meg, a belső hártyát is távolítsuk el (na ez a pepecs meló), dobjuk a citromos vízbe. Ha készen vagyunk mindegyikkel, szárítsuk meg a gesztenyéket. Közben főzzünk 500 g cukorból és 250 ml vízből szirupot. Lassan, állandóan kevergetve oldjuk fel a cukrot, adjuk hozzá a vaníliát, forraljuk fel. A megszárított gesztenyéket dobjuk a cukorszirupba, főzzük közepes lángon 25-30 percig, míg megpuhulnak. Szűrőkanállal szedjük ki a gesztenyéket, tegyük őket egy rácsra vagy sütőpapírra hűlni.
450 g cukorból és 150 ml vízből készítsünk újabb szirupot, forrástól számítva öt percig főzzük. Adjuk hozzá a gesztenye főzéséből visszamaradt szirupot és forraljuk össze. Közben egy másik edényben forraljunk vizet. A gesztenyéket nyársra vagy mártóvillára tűzve egyesével mártsuk meg a forró vízben, majd a szirupban, tegyük vissza a rácsra hűlni. Ha mindegyik gesztenyével végeztünk, végezzük el ismét a mártogatást. Helyezzük az apróságokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 50 fokos sütőben 10-12 órán át szárítsuk.

A kész gesztenyéket csomagoljuk egyesével zsírpapírba vagy bonbonpapírba. De egy műanyag dobozban is eláll. Igazi kis finomság. A végén amúgy rengeteg szirup marad kis, elég erősz gesztenyés beütése van, ajánlom baklavához vagy amcsi palacsintához.


Ha szeretnétek egy kis kóstolót kapni a gesztenyéből, nincs más dolgotok, mint kommentet hagyni ennél a bejegyzésnél. Sőt, legyen dupla esély! Aki a facebookon is jelzi nyerési szándékát (ITT), kétszeres lehetőséget kap a játékra.

A játék vége: február 8. 17:00, utána állandó sorsolási menedzserem kihúzza a nyerteseket.

Megjegyzések

  1. Annyira szuper a hercegnőburgonya is, a gesztenye is és az, hogy nálatok is van hó...:) Nálunk még mindig egy centi sincs...:( A gesztenyét pedig szívesen megkóstolnám...:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is hatalmas a hó, csodaszép:) Én nem nagyon szeretem a gesztenyét, de most én is megkívántam tőled, a Párom viszont imádja, így érte játékba szállok én is:)
    Aranyos a gyerkőc:)

    VálaszTörlés
  4. Jókat írtál, jók a képeid is; nagyon édi a gyerkőc!
    Meg a gesztenye se kutya...

    VálaszTörlés
  5. Hmmm, nyami! (FB-n hagytam megjegyzést Gősi Gabriella néven)

    VálaszTörlés
  6. Hát igen, a gyereke aztán tudják élvezni a havat:) Imádom a gesztenyét, most jól jönne egy kisebb adag:) Aranyos a kisfiad:)

    VálaszTörlés
  7. Óóóó, gesztenyéből ipari mennyiséget meg tudnék enni, kandírozva még nem kostoltam, de szívesen ... :)

    VálaszTörlés
  8. Óóó, micsoda hangulatos képek! Nagyon édes a kisfiad :)
    Most, h erről írtál, nagyon elkapott a hó, hógolyózás, szánkózás utáni vágy...felénk ugyebár nem sok hó hull (max 2-3 centi, de akkor már extrém időjárásról csacsognak a katalányok :))

    Hja, a gesztenyés finomság utáni vágyról már ne is beszéljünk ;) Örülnék neki, na :D

    VálaszTörlés
  9. Elèg durva ahogy leírtad, vègig az járt a fejemben: hű de megkòstolnàm, de kizárt h ennek nekiàlljak... Szòval jövök én is jàtszani:)
    Barnus nagyon cuki:))

    VálaszTörlés
  10. Pont arra gondoltam, mint Vianne! Én sem állnék neki, minden elismerésem, hogy elkészítetted:-))

    VálaszTörlés
  11. Jövök itt is, mert kíváncsivá tettél. :)

    VálaszTörlés
  12. Jajj, de édes Barnus, és a sapkája! Tündéri kisfiú! Persze azért a gesztenyéd se utolsó! :)

    VálaszTörlés
  13. Barnus nagyon cuki a képeken! Akkor ezek szerint nem hiába kapott karácsonyra szánkót. Szerencsére esett annyi, hogy fel tudtátok avatni :) Jó móka lehetett a szánkózás :) Én is szívesen megkóstolnám a gesztenyét is ;)

    VálaszTörlés
  14. Kis Barnusnak a pici szája hogy kivörösödött a hidegben. Gondolom hogy tetszett neki a hó, meg a szánkózás. Érdekes az én unokám annyira nincs oda a szánkózásért.
    A gesztenyédről csak annyit hogy inkább szívesen megkóstolnám, mintsem ennyi macerával elkészítsem, pedig biztosan nagyon finom! Várom a szerdai napot hátha Barnuska engem sorsol ki?:))

    VálaszTörlés
  15. helló, itt és a fb-n is írok akkor kommentet :) mert nagyon megkóstolnám ezt az édességcsodát...éééhesség van rá!:) császár boglár, lolinno@gmail.com

    VálaszTörlés
  16. kandírozott gesztenye. elosztanánk hárman csajok itthon :) kitti virag csaszar, kitti.csaszi@gmail.com
    ui:fb-n is irok :)

    VálaszTörlés
  17. helló, a lányaim hívtak, nincs mese, jöttem! fb-n is írok, biztos ami tuti. gabi császár, csasziga@gmail.com

    VálaszTörlés
  18. Szia! Én is jövök játszani :) Facebookon is hagytam megjegyzést :) Köszönöm a lehetőséget!

    VálaszTörlés
  19. De jó, hogy ennyien jöttetek! Barnus még alszik, ha felébred, sorsolunk! :-)

    VálaszTörlés
  20. Én is láttam a gesztenyés műsort és eddig gondolkodtam, hogy megcsináljam, tegnap tök olcsón bírtam venni gesztit és neki álltam, de a műsort nem találtam így kutattam és a te leírásodban találtam meg amit keresek. Köszönöm! Kicsit nehéz csinálni de remélem megéri, most a szirupban való főzésnél járok és várom míg leteljen a fél óra. Nagyon Bírom a River Cottage műsort és a kenyereket szoktam még megcsinálni belőle nagyon bírom a Hugh-ot tök jó dolgokat találnak ki tök egyszerűen és aránylag olcsón. Na, de most vissza térek a gesztihez.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, kicsit egyszerűbbnek tűnt a műsorban. Nagyon izgulok, hogy jól sikerüljön! Kicsit pepecs, de én nagyon szeretem. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések