Bonbon chilivel karamelizált kakaóbabbal és a melléktermék

Meglátni és megszeretni, megkóstolni és beleszerelmesedni, kipróbálni és kicsit lehangolódni. Nagyjából ez jellemezte első találkozásomat a chilis kakaóbabbal. Önmagában állati finom, beveszed a szádba, megérzed a kakaó melegségét és kesernyésségét, majd beüt a chili, nem kicsit, nagyon! Teljesen levett a lábamról! Sajnos a bonbonban már nem sikerült ennyire szépen érvényesülnie, mert ugyebár azt nem kezdjük el vadul szétrágni. Azért amelyikbe jó sokat raktam érződik, de nem értem el vele a várt hatást. Na, azért nem húznám le teljesen, mert amúgy csuda finom lett a maga egyszerűségében, hiszen kiváló alapanyagok kerültek bele. A burokhoz 81%-os arriba superieur csokoládét használtam, amiért személy szerint rajongok, bár nem egy méregdrága csokoládé, de tényleg érezhető rajta a különbség más ecuadori csokoládékhoz képest. Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de a vulkanikus talaj, amin termesztik, nagyban közbejátszhat.


Hozzávalók:

250 g 81%-os arriba superieur csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
100 g 46%-os madagaszkári tejcsokoládé
kb. 15 g chilis cukorral karamelizált kakaóbab töret


A tejszínt felforraltam, a felkockázott tejcsokoládéra öntöttem, homogén állagúra kevertem, lehűtöttem.
A kakaóvajjal temperált étcsokoládéval elkészítettem a bonbonhüvelyeket, mindegyik mélyedésbe szórtam a kakaóbab töretből, majd feltöltöttem a ganache-sal, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percig hűtöttem, majd az újratemperált csokoládéval lezártam a bonbonokat, újabb 30-40 perces hűtés következett, a végén pedig szépen kipotyogtak a kész bonbonok a formából.

Hogy a kimaradt kb. 100 g csokoládé se vesszen kárba, textúra lapra öntöttem (lusta voltam a táblás csoki formába tenni), megszórtam mindenfélével, 10-15 perc szilárdulás után összetörtem. Jó kis nasi vagy kínálós csoki.

Megjegyzések

  1. Sajnálom, hogy elnyomta a csoki a chilis kakaóbabot. Előfordul néha hogy az ízek és textúrák nem erősítik hanem kioltják egymást. Most már veszek én is, mert nagyon kíváncsi vagyok:)

    Szépek a fotók:)

    VálaszTörlés
  2. Csodás édesség, csodás fényképekkel!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a fajta csokit én is próbáltam már, szerintem is szuper. Kifejezetten étcsoki rajongóknak.:)
    Nekem tetszik az ízösszeállítás, jó ötlet volt. Vivivel egyetértek, de hát ezért is próbálkozunk, hogy megtaláljuk a tökéletes verziót.
    Abban biztos vagyok, hogy ha te nem is vagy maradéktalanul elégedett, ez egy nagyon finom bonbon! :)

    VálaszTörlés
  4. A fotóid szuperek:) Csodás dolgokat készítesz, isteni lehet a chilis csoki:) A melléktermékeket is szívesen végig kóstolnám:)

    VálaszTörlés
  5. Én így is biztos bekaptam volna 1-2-öt, azok a megszórt lapocskák még kívánatosabbak:)

    VálaszTörlés
  6. Vivi, azért néhány nap "érés" után egész jó volt. Mindenképp kóstold meg, a Rózsavölgyiben nem árulnak?

    Lilla, nagyon köszönöm! :-)

    Petra, bizony, csak is rajongóknak! :-) Azért nem félek, hogy nem fogy el. :-) Azért nem panaszkodom, jó volt. :-)

    Trollanyu, köszönöm! :-) Hát igen, elnassolgattam. :-)

    Kati, nehogy kárba vesszen a maradék. :-)

    VálaszTörlés
  7. Csili és csoki pedig extra jó párosítás. Én csilis csokis kekszet szoktam sütni és azt imádom :) Tetszik a bonbonod és a melléktermékek sem utolsók ;)

    VálaszTörlés
  8. Ez micsoda jóság lehet! Imádom a kakaóbabot, egyszer ettem olyat, aminek csilis csoki bevonata volt (már' a babszemnek) és kakaóporba volt forgatva és hát hűűű, az maga volt az elkárhozás! :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések