Macaron céklaporral


Nem akar összejönni, hogy élénk színű macaront alkossak, fel is adom, maradnak a világosak. Szegénykéim nem lettek túl szépek, jól összecsaptam a chilis bonbon készítése közben, mivel abból egy csomó ganache kimaradt.

Szokás szerint Chriesi receptjét használtam.

A macaronokhoz:

80 g szobahőmérsékletű tojásfehérje
100 g cukor
25 g cukor
100 g porcukor (leszámítottam belőle egy tk. cukrozatlan kakaóport és 2 tk. céklaport)
100 g finomra darált mandula
35 ml víz

A töltelékhez:

100 g karamellizált kakaóbab-töretes étcsokoládé
100 ml tejszín
volt benne chiliszál is, de ennek nincs csípős íze

A töltelékhez felforraltam a tejszínt, levettem a tűzről, belekevertem az összetört csokoládét, hűtöttem.

A macaronokhoz 40 g tojásfehérjét egy csipet sóval és a 25 g cukorral félkeményre verjük. Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez 100 g cukrot 35 ml vízzel felteszünk melegedni (nem kell kevergetni, hozzányúlni). Amint eléri a 110 fokot (a cukor feloldódik a vízben, bugyogva forraljuk kb. 25 mp-ig, mivel végre van maghőmérőm, már mérni is tudom :-) ), nagyon vékony sugárban, folytonos robotgépes keverés mellett adjuk hozzá a félig felvert fehérjékhez. Addig keverjük, amíg ki nem hűl. (Ez nagyjából 10 perc.)

A másik 40 g fehérjét lazítsuk fel egy villával és keverjük bele az előzőleg átszitált mandula, kakaó, céklapor és porcukor keverékébe. Az előző lépésben kikevert fehérje egy részével lazítsuk fel a mandulás masszát, majd óvatosan forgassuk bele a maradék fehérjét is. Töltsük a masszát habzsákba, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis köröket (kb. 2 cm), szárítsuk min. 30 percig a macaronokat (szerintem nem árt neki még néhány perc). A sütőt légkeveréssel melegítsük elő 140-150 fokra (nekem a 140 jött be, de ezt sütője válogatja), 13-15 percig süssük a macaronokat. Hagyjuk pihenni kicsit a tepsin mielőtt leszedjük őket. Beletöltjük a krémet, összeragasztjuk őket.

Mikor még száradtak, gyönyörű sötét színük volt, de ez sütés közben eltűnt, csak belül maradt meg. :-(

Készült néhány sáfrányos ganache-sal is, de az folyósabb volt.

Megjegyzések

  1. Pedig nagyon fincsinek néznek ki :))

    VálaszTörlés
  2. Apám, ez igen! Nagyon jól néznek ki!
    Én kb 2-3x próbálkoztam vele, mind a kettőnek csúfos vége lett...igaz a recept is más volt. Ez a cukorszirupos dolog nekem új...lehet, h kéne tennem egy újabb kísérletet?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon profin nyomod màr a makikat:) szépségesek!
    Èn egyszer pròbaltam eddig wilton lilaval, nagyon csúnya szürke lett:((
    Kicsit több céklapor??

    VálaszTörlés
  4. Nem lettek szépek??? Vagy a színével vagy elégedetlen? Az sem rossz... De a formája...tökéletes!

    VálaszTörlés
  5. Tejszínhab, az ízével szerencsére nincs baj, csak a színe nem tetszik.

    Adél, nekem elsőre nem lettek túl jók, de ez a recept tuti, bár sok múlik a sütőn, szárítási időn is szerintem.

    Vivi, köszönöm! :-) Én is próbáltam wilton lilával, botrányosan rondák lettek, nekem is szürke lett, belül lila volt, de az meg nem látszik. :-) A kakaót pont azért tettem ehhez is, hogy sötétítse, mint a red velvet cake-nél, ott is azt használnak a piros festékhez, de hiába. Tartok tőle, hogy természetes úton tényleg nem lehet intenzív színt elérni. De majd a tölteléket színezem, jól fog mutatni a fehér habcsókok között.

    Gerdi, a forma is hagyott kívánni valót, kicsit összecsaptam, nem is rendesen töltöttem, igen, a színétől vártam többet, de nem csüggedek. :-)

    VálaszTörlés
  6. Én azért boldog lennék, ha ilyet is tudnék csinálni :) Tetszik, na :D

    VálaszTörlés
  7. Nekem tetszenek ezek a pasztell lilák! Én is boldog lennék, ha tudnék hasonlót készíteni, igaz még nem is próbáltam :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések