Hokkaido kalács
Eddig nem hittem el, hogy tudok kalácsot sütni, soha nem is próbáltam, de erről annyi jót olvastam, hogy ki kellett próbálnom, miután felbukkant Trollanyunál is. Ő szépséges kelt tésztákat készít szinte minden nap, na de ez valami különleges.
Nincs kenyérsütőm, amiben dagaszthattam volna, sem kenyérformám, szóval akit eddig csak ez tartott volna vissza, nosza, tessék kipróbálni! :-)
A tésztához:
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
pici só
2 ek. burgonyapehely / tejpor - nekem egyik sincs itthon, ezért a gyerkőc tápszeréből tettem bele :-)
3 ek. cukor
60 dkg liszt (én sima BL-55-ös lisztet használtam, de azt hiszem, kenyérliszt is lehet)
egy csomag porélesztő
A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tettem, mélyedést formáltam a közepébe, ide szórtam a cukrot és az élesztőt, majd beleütöttem a tojást. A tejet és a tejszínt meglangyosítottam. A robotgép dagasztóvilláival nagyjából összegyúrtam, majd kivettem a munkalapra és kézzel folytattam, úgy öt percig dagasztottam, szép ruganyos, selymes lett a tészta. Lisztezett, magas tálba tettem, letakartam, meleg helyen másfél órát kelesztettem. Ezután jól átgyúrtam, hogy kipuffogja magából a levegőt, négy részre vágtam, mindegyik részt kicsit átgyúrtam és egyforma négyzetekre nyújtottam. Betöltöttem őket, felcsavartam, sütőpapírral bélelt tortaformába tettem, letakarva újabb másfél órát kelt. Megkentem a tetejét hideg tejjel, 180 fokra előmelegített sütőben (csak alsó-felső sütés), 40-45 percig sütöttem. (Sok helyen olvastam, hogy félidőben letakarják, hogy ne égjen meg a teteje, nekem erre nem volt szükségem, de azért figyeltem.) A sütőből kivéve még egyszer lekentem tejjel, hagytam kicsit hűlni, a végén pedig jól megkóstoltuk mindet, ugyanis négy ízesítéssel készült.
Íme belülről:
Az első rész marcipános-narancsos volt. Ehhez néhány deka lehűtött marcipánt lereszeltem, megszórtam vele a kalácsot, ment még rá némi kandírozott narancshéj is.
A második rész csokis-narancslekváros lett, jó vastagon megkentem narancslekvárral, erre szórtam a csokilencsét. Kicsit kifolyt az alján a narancslekvár, karamellizálódott, megszavaztuk kedvencnek! :-)
A harmadik mogyorókrokanttal és mogyorónugáttal volt töltve, nagyon tuti!
Végül pedig az elmaradhatatlan fahéjas rész. A tésztát vastagon megszórtam fahéjjal, cukorral és vajat daraboltam rá. Nekem bejött...
Szerintem egyáltalán nem macerás recept, ami esetleg kimarad meg mehet a fagyasztóba, felmelegítve is ugyanolyan jó volt.
Ez a kalács nálunk is nagy kedvenc.
VálaszTörlésHát ez valami csodás. Én is így voltam sokáig a kenyérfélékkel, sem kenyérsütőm, nem volt, sem formáim, hát a dagasztás nélküli módszert választottam, azóta 1 éve csak így sütök kenyeret. Azóta már vettem formákat és dagasztógépet is, de kenyeret csak úgy sütök. De ezt most már én is kipróbálom. Gyönyörű!
VálaszTörlésFantasztikus:) Nagyon sokoldalú és kreatív vagy:) Mindegyik töltelék isteni finom lehet, nem is tudnék választani közülük. Aranyos vagy, köszönöm a kedves szavakat, amit írtál rólam:)
VálaszTörlésÜgyi vagy! Én sem sütöttem még kalácsot, pedig egy finom kakaósat meg tudnék enni :))
VálaszTörlésNo én kalácsot szoktam sütni, de ezt eddig csak csodáltam, mint most nálad is. Nagyon szép lett, a töltelékek pedig...ilyeket ki nem találtam volna, de elcsenem:-)
VálaszTörlésNagyon guszta ! Nagyon ügyes vagy, ha eddig nem is sütöttél kalácsot és elsőre ilyen szép lett!
VálaszTörlésNálunk is favorit ez, de a tiéd gyönyörűséges! És vegyél egy kenyérsütőt, Katuci, a te képességeiddel még hosszabb szárnyakat kapnál vele!
VálaszTörlésUgye, hogy ugye? Nálunk Ő a tuti kalács. Gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett! Én mikor készítettem, teljesen elájultam tőle, hogy mekkora lett! :)))
VálaszTörlésVali, nem lehet véletlen. :-)
VálaszTörlésWanna, érdemes, sajnos este sütöttem, így különösen veszélyes volt. :-)
Trollanyu, ha kelt tészta, akkor rohanok az oldaladra. :-)
Panna, a keksz mellé néha beficcenhet egy kis kalács is. ;-)
Gerdi, csak nyugodtan! :-)
Éva, köszönöm, bár fonni nem mernék kalácsot, mert még hajat sem tudok rendesen. :-)
Levendulalány, de ari vagy! :-) Rólad eszembe jutott egy töltelék: citromlekvár levendulával szórva!
Petra, mikor olvastam Trollanyunál a kommented, megadta a végső lökést! :-) Kösziiii!
Csilla, én is izgultam, pedig bőven hagytam helyet a formában.
Szèpsègesek. Na ès a töltelèkek... A csokis-narancsos nagyon-nagyon felkeltette az érdeklődésemet...:)
VálaszTörlésEngem a 3. töltelék hozott lázba:) Egyébként miért Hokkaido a neve?
VálaszTörlésVv, nem véletlen, hogy az lett a kedvencünk! :-)
VálaszTörlésTejszínhab, na az sem volt rossz. :-) Bevallom, én sem tudom, de Hokkaido egy japán sziget, gondolom, innen eredhet a recept, de csak tipp. :-)
Katuci!
VálaszTörlésA kalácsod csodás.
Én is készítettem már ilyet régebben, nagyon szeretem a tésztáját, azóta ha kalácsot sütök csak ezt használom.
Eredetileg Maci hozta be a köztudatba még 2007, ben, német oldalakról:-)) ha jól tudom:-)
http://www.macikonyha.com/2007/08/hokkaido-tejeskalcs_21.html
Gesztenye, köszönöm! :-) Igen, láttam Nálad is a gyönyörűséget! Jó régen forog már, kicsit változott, ahogy látom, de attól még ez a legjobb kalács! :-)
VálaszTörlés