Sütőtök torta


Tök torta készült, az ötletet Zsuzsi blogján láttam, nagyon megtetszett, így megcsináltam. Gondoltam ne csak kívül, hanem belül is legyen tökös, szóval piskóta helyett most a nemrég készített sütőtökös muffinok receptjét használtam. A lapok közé pedig tonkababos étcsokis ganache került.


Nagyon élveztem a készítését és egész gyorsan megvolt. Sikert aratott a vendégségben (vagy csak azt mondták :-) ), még azoknak is ízlett, akik nem szeretik a sütőtököt (én sem igazán).

Hozzávalók:

400 g kimagozott, megtisztított sonkatök nagyobb darabokra vágva
200 g barnacukor
4 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor

50 g dió
175 ml olaj
2 zöld kardamom
3 darabka kandírozott gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
fél vaníliarúd

A ganche-hoz:

300 ml tejszín
200 g étcsokoládé
fél tonkabab reszelve

A nyers sütőtököt késes robotgépben pépesítsük (ennek hiányában le is reszelhetjük), adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a fahéjat, a kardamom megtört magjait, a vanília kikapart belsejét, a gyömbért, az olajat, a lisztet, a sütőport, a sót és a diót (egy részét megőrölte a robotgép, de maradtak darabkák is). A masszát - ami szerintem hígabb, mint a szokásos muffin tészta - két részletben süssük meg 18 cm-es tortaformában, 180 fokos sütőben 25 perc alatt.

A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, öntsük az étcsokoládéra, keverjük homogén állagúra, reszeljük bele a tonkababot és hűtsük néhány órán át.


A tömör tésztát öt lapra vágtam, előbb faragtam, aztán betöltöttem, lehűtöttem, megkentem vajkrémmel, erre jött az unidec. Kicsit még formázgattam, majd lefújtam airbrush-sal.

Kár, hogy elfelejtettem a belsejéről képet készíteni, mert jól nézett ki.

Megjegyzések

  1. Ilyen tortáknál csak nézem és csodálom, hogy lehet ezt megcsinálni? Nagyon jól néz ki, még a Zsuzsi blogját is megnéztem! Nagyon finom lehetett maga a torta belülről !

    VálaszTörlés
  2. Cukiiiiiiii, micsoda???? Inkább rémisztően jóóó! :-))))))
    Félelmetes lett a tököd, tetszik a színe, ügyesen elkészítetted!
    Amúgy én is gondoltam a sütőtökös muffin tésztájára, csak aztán mégsem az lett, pedig az is nagyon fincsi!!!!!
    Gratulálok!!

    VálaszTörlés
  3. Elsőre azt hittem, töklámpás. Nagyon élethű lett!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez csúcs:) annyira jó, nagyon ügyes vagy:) Nem is találok szavakat, gratulálok:)
    Köszönöm szépen a receptet, kint van pedig az e-mail címem:) Még annyit kérdeznék, hogy szerinted fehércsokival is megpróbálhatom? Kétféle krémet szeretnék, még nem döntöttem véglegesen. És tudom a trüffelkrém étcsokiból készül, de nálunk azt nem nagyon szeretik, nagyon jó minőségű tejcsokoval is működik? Maximum nem hívom trüffelnek. Köszi:) Majd körülnézek Farkas Vilmosnál is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! :) Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Én is azt hittem a kis képet látva, hogy igazi! Látom egyre jobb lesz az airbrush-technikád!

    VálaszTörlés
  7. Ez valami csodás! Ti tanultátok a cukrászatot valahol? :) Csodálom a "kreálmányaitokat"!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon élethű :):) Egyre ügyesebb vagy!!

    VálaszTörlés
  9. Éva, tényleg jó ez a tészta. Hát igen, az airbrush nagy segítség!

    Tejszínhab, bizony, kívül-belül. :-)

    Zsuzsi, köszönet az ötletért, és jó hogy írtad, hogy először fújjam a zöldet. Én kukac helyett pókot raktam, mert attól jobban félek! :-)

    Gerdi, azt még nem eszünk. .-)

    Trollanyu, köszönöm! Nagyon drukkolok! :--)

    Flóra, köszönöm! :-)

    M@rti, még sokat kell vele gyakorolni, cseles jószág! :-)

    Marisz, köszönöm Neked is!

    Wanna, itt az Internet, sok tehetséges blogger, akiktől rengeteget lehet tanulni.

    Panna, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések