Sütőtök torta
Tök torta készült, az ötletet Zsuzsi blogján láttam, nagyon megtetszett, így megcsináltam. Gondoltam ne csak kívül, hanem belül is legyen tökös, szóval piskóta helyett most a nemrég készített sütőtökös muffinok receptjét használtam. A lapok közé pedig tonkababos étcsokis ganache került.
Nagyon élveztem a készítését és egész gyorsan megvolt. Sikert aratott a vendégségben (vagy csak azt mondták :-) ), még azoknak is ízlett, akik nem szeretik a sütőtököt (én sem igazán).
Hozzávalók:
400 g kimagozott, megtisztított sonkatök nagyobb darabokra vágva
200 g barnacukor
4 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor
só
50 g dió
175 ml olaj
2 zöld kardamom
3 darabka kandírozott gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
fél vaníliarúd
A ganche-hoz:
300 ml tejszín
200 g étcsokoládé
fél tonkabab reszelve
A nyers sütőtököt késes robotgépben pépesítsük (ennek hiányában le is reszelhetjük), adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a fahéjat, a kardamom megtört magjait, a vanília kikapart belsejét, a gyömbért, az olajat, a lisztet, a sütőport, a sót és a diót (egy részét megőrölte a robotgép, de maradtak darabkák is). A masszát - ami szerintem hígabb, mint a szokásos muffin tészta - két részletben süssük meg 18 cm-es tortaformában, 180 fokos sütőben 25 perc alatt.
A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, öntsük az étcsokoládéra, keverjük homogén állagúra, reszeljük bele a tonkababot és hűtsük néhány órán át.
A tömör tésztát öt lapra vágtam, előbb faragtam, aztán betöltöttem, lehűtöttem, megkentem vajkrémmel, erre jött az unidec. Kicsit még formázgattam, majd lefújtam airbrush-sal.
Kár, hogy elfelejtettem a belsejéről képet készíteni, mert jól nézett ki.
Ilyen tortáknál csak nézem és csodálom, hogy lehet ezt megcsinálni? Nagyon jól néz ki, még a Zsuzsi blogját is megnéztem! Nagyon finom lehetett maga a torta belülről !
VálaszTörlésEz aztán tökös egy torta :)
VálaszTörlésCukiiiiiiii, micsoda???? Inkább rémisztően jóóó! :-))))))
VálaszTörlésFélelmetes lett a tököd, tetszik a színe, ügyesen elkészítetted!
Amúgy én is gondoltam a sütőtökös muffin tésztájára, csak aztán mégsem az lett, pedig az is nagyon fincsi!!!!!
Gratulálok!!
Elsőre azt hittem, töklámpás. Nagyon élethű lett!
VálaszTörlésHát ez csúcs:) annyira jó, nagyon ügyes vagy:) Nem is találok szavakat, gratulálok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, kint van pedig az e-mail címem:) Még annyit kérdeznék, hogy szerinted fehércsokival is megpróbálhatom? Kétféle krémet szeretnék, még nem döntöttem véglegesen. És tudom a trüffelkrém étcsokiból készül, de nálunk azt nem nagyon szeretik, nagyon jó minőségű tejcsokoval is működik? Maximum nem hívom trüffelnek. Köszi:) Majd körülnézek Farkas Vilmosnál is.
Nagyon jól néz ki! :) Ügyes vagy!
VálaszTörlésÉn is azt hittem a kis képet látva, hogy igazi! Látom egyre jobb lesz az airbrush-technikád!
VálaszTörlésEz valami csodás! Ti tanultátok a cukrászatot valahol? :) Csodálom a "kreálmányaitokat"!
VálaszTörlésNagyon élethű :):) Egyre ügyesebb vagy!!
VálaszTörlésÉva, tényleg jó ez a tészta. Hát igen, az airbrush nagy segítség!
VálaszTörlésTejszínhab, bizony, kívül-belül. :-)
Zsuzsi, köszönet az ötletért, és jó hogy írtad, hogy először fújjam a zöldet. Én kukac helyett pókot raktam, mert attól jobban félek! :-)
Gerdi, azt még nem eszünk. .-)
Trollanyu, köszönöm! Nagyon drukkolok! :--)
Flóra, köszönöm! :-)
M@rti, még sokat kell vele gyakorolni, cseles jószág! :-)
Marisz, köszönöm Neked is!
Wanna, itt az Internet, sok tehetséges blogger, akiktől rengeteget lehet tanulni.
Panna, köszönöm! :-)