Snidlinges túrótorta
Ez a sós torta is úgy született, hogy a pinteresten beleszerettem egy szendvicstortába, ami cukin körül volt rakva snidlinggel, annyira megtetszett, hogy ki kellett próbálnom valami hasonlót. Szóval a snidling felhelyezés 40. percében már kicsit untam a dolgot, de a látvány határozottan megérte. :) Jó, viccelek, kb. 15 perc. A sós piskóta abszolút bejött, közé pedig mehet nem csak túrókrém, hanem akár tojáskrém, sonka, főtt tojás, saláta, szalámi, és amit csak el tudtok képzelni.
Morgós, édes tortát nem evő szülinaposoknak kifejezetten ajánlott elkészíteni.
A recept megjelent a májusi Kifőztük magazinban is.
Morgós, édes tortát nem evő szülinaposoknak kifejezetten ajánlott elkészíteni.
A recept megjelent a májusi Kifőztük magazinban is.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
a piskótához:
4 tojás
50 g liszt
50 g étkezési keményítő
2 evőkanál fekete szezámmag (elhagyható)
1 kávéskanál só
a krémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kömény
5 evőkanál aprított snidling
a díszítéshez:
snidling és friss zöldségek
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a sóval
kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a
tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt és a keményítő keverékét, hozzáadjuk
a szezámmagot, majd nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát az alján
sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített
sütőben 15-16 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A túróhoz adjuk a krémsajtot, a sót és a köményt, majd
robotgéppel kikeverjük.
A kihűlt piskótát körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk a
tortakarikát, lehúzzuk a sütőpapírt, és lapjában, recés késsel 3 részre vágjuk.
A krém 1/3-át félretesszük, a maradékhoz keverjük a felaprított snidlinget.
Utóbbit 2 részre osztjuk.
A tortaformát megtisztítjuk, és tortakartonra vagy
tányérra rakjuk. Az aljába helyezünk 1 piskótalapot, és megkenjük 1 adag
snidlinges krémmel. Ráteszünk 1 újabb lapot, erre simítjuk a metélőhagymás krém
másik felét. A tortát lezárjuk az utolsó lappal. Ügyeljünk arra, hogy ez
teljesen sima legyen, hogy a torta teteje egyenletes lehessen.
Ezután
leválasztjuk a formát, és a piskótát – széles pengéjű kést használva – bevonjuk
a maradék krémmel. Az oldalát snidlingszálakkal, a tetejét friss zöldségekkel
és salátával díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése