Sütőtökös rizottó (VKF)
Kicsit sem vagyok sütőtök rajongó, csak nyersen szeretem, esetleg főve, de sülve semmiképp. Ez a rizottó viszont mennyei volt, annak ellenére, hogy sült tök is került bele. Jamie Oliver ihlette vega rizottó, tuti! ;-)
Ha már volt itthon egy tök, a VKF-re is neveznék vele, amit ezúttal Zizi szerkeszt.
Hozzávalók:
200 g kerek szemű rizs
1 fej finomra aprított lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj
6 dl zöldség alaplé (ebből kb. másfél deci lehet inkább száraz fehérbor)
50 g vaj
só
50-60 g parmezán (esetleg egy kis cheddar)
1 ek. olasz fűszerkeverék
egy fél sütőtök (kb. 600 g)
fél fej fokhagyma
A sütőtököt vékony szeletekre vágva tepsibe tettem, megsóztam, megspricceltem egy kis olajjal, rászórtam az olasz fűszerkeverékből (mellesleg Vianne-tól kaptam és fantasztikus), mellé helyeztem a fél fokhagymát keresztben félbevágva. A tepsi ment az előmelegített sütőbe 45 percre.
Miután megsült a tök, elkészítettem a rizottót. Az olívaolajon megpirítottam a finomra vágott lilahagymát, a fokhagymát, rádobtam a rizst, sóztam és tovább pirítottam. Az alaplevet kanalanként elkezdtem hozzáadni, mindig hagytam, hogy beszívja. (Ha bort használunk, azzal kezdjük.) Mikor már majdnem puha, hozzákevertem a sütőtök egyik felét felaprítva. Tovább adagoltam az alaplevet, míg megpuhult a rizs. A végén beledobtam a vajat, a sajtot, a sütőtök másik felét felkockázva és a mellette sült fokhagymát, ami csodásan intenzív ízű. Még egy kis parmezán ment a tetejére, majd jól befaltuk az utolsó falatig.
Csudafinom lehetett:) A színe is gyönyörű, olyan vidám. A rizottót meg szeretjük nagyon.
VálaszTörlésSzerintem, én is gyakran fogom ezután készíteni. :-)
VálaszTörlésImàdom a sütőtökös rizottòt, elég gyakran kèszül nàlunk...ma is ez lesz az ebéd! Örülök h működik a fűszer:)
VálaszTörlésVianne, nálunk is gyakrabban lesz. A fűszer nagyon tuti, rengeteg mindenbe kipróbáltam már és nagyon feldobja az ételeket. Nagyon köszönöm még egyszer! :-)
VálaszTörlés