Túrós blinc, egy újabb istennői lépcsőfok
Egy újabb Nigella recept a "Hogyan váljunk házi istennőkké" című szakácskönyvből. Mióta megkaptam ezt a könyvet (úgy 3-4 éve), szemezek ezzel a finomsággal, olyannyira, hogy meg van törve a szakácskönyv ezen a bűvös oldalon. Tegnap rászántam magam, nem bírtam tovább. Biztos a hűvös miatt, de most akármikor jöhet a palacsinta.
N. írása szerint egy egy Magyarországról származó, zsidó recept, mindenesetre én még nem hallottam róla.
A palacsintához nem N. receptjét használtam, hanem a hagyományos palacsinta receptjét.
Hozzávalók a palacsintához:
2 tojás
20 dkg liszt
4 dl tej
1 ek. cukor
egy jó löttyintésnyi vanília-kivonat
egy kis olaj
só
Az összetevőket összeturmixoltam, kisütöttem a palacsintákat, de mindegyiknek csak az egyik oldalát sütöttem meg.
Hozzávalók a töltelékhez:
350 g tehéntúró
200 g krémsajt
1 nagy tojás
50 g finom szemű kristálycukor
1/2 citrom lereszelt héja
néhány csepp vanília-kivonat
A töltelék hozzávalóit sima krémmé keverjük. (Megint egy egyszerű lépés.)
A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra és vegyünk elő egy tűzálló tálat, amibe bele fog férni 12 db kis palacsintabatyu és vajazzuk ki.
Most következik a palacsinták betöltése. A palacsintát fordítsuk a megsült oldalával lefelé és kanalazzunk a közepébe 1-2 ek. tölteléket. A hozzánk közel eső részt hajtsuk fel, majd jobbra indulva hajtsuk rá minden oldalról a tésztát. Helyezzük a 12 kis batyut a kivajazott edényünkbe és kenjük meg olvasztott vajjal. Süssük 20-25 percig.
Hozzávalók az áfonyaszószhoz:
200 g fekete áfonya (lehet fagyasztott is)
45 g kristálycukor
1 citrom leve
2 tk. keményítő
Tegyük egy lábasba az áfonyát, a cukrot és a citromlevet, forraljuk fel. Hagyjuk kb. 3 percig forrni, majd keverjük bele a keményítőt és további fél perc alatt sűrítsük be.
A palacsintákat tálaljuk ki, szórjuk meg fahéjas porcukorral, a tetejére pottyantsunk egy jó evőkanál hideg tejfölt és folyassunk rá a szószból.
Nagyon kalóriadús, nagyon laktató, de garantáltan istennővé válunk tőle! :-)
/Az eredeti receptet itt találtam: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké, 166-168. o., Szukits Könyvkiadó, 2007/
Ez isteni lehet:) A férjed már biztos istennőként tekint rád, annyi finomsággal kényezteted.
VálaszTörlésHajjaj, Katuci! Nem éheztek, az biztos ; )
VálaszTörlésTrollanyu, ez most tényleg jól sült el, neki sem volt kifogása, bár az elején húzta a száját, hogy nem lehetne-e sima túrós palacsinta, de ez annál sokkal jobb. Még Barnusnak is jutott baracklekvárral, nyomta be rendesen ő is. :-)
VálaszTörlésTejszínhab, igyekszem jól hasznosítani a dolgokat a hűtőből. :-))
VálaszTörlésÓ, anyám! Palacsintát ide! :)))
VálaszTörlésJujjjj palacsintaaaa és nagyon-nagyon guszta!!!!!! :)
VálaszTörlésSzívesen megenném, csak az a baj, hogy a palacsinta sütés nem erősségem :(
Petra, mondanom sem kell, hogy a te almás palacsintád sarkallt már megint palacsintasütésre. :-)
VálaszTörlésOkki, ne viccelj, ezt a tésztát próbáld ki, nekem is ez jött be.
Te már most süti istennő vagy :))) Nem is kell semmi extrát sütnöd :D Olyan gusztán tálaltad, hogy bárcsak ehetnék belőle...
VálaszTörlésPanna, nagyon finom, próbáld ki, tényleg nagyon egyszerű, csak kár, hogy a sütiskönyv össz kalóriatartalma kb. 100 000 000 000 000 000 kcal... :-)
VálaszTörlés