Cseresznyés focaccia
A cím bevallom, rövidített, az eredeti recept címe: "Édes cseresznyés focaccia reggeli hangulatban". Jamie Oliver receptje, csak annyit mondok, nagyon tuti!
Én fél adagot készítettem, egy jó nagy (kb. 25 cm-es focacciahoz elég is bőven ennyi).
Hozzávalók:
1/2 kg érett cseresznye (tudom, hol van az már... nálam a fagyasztóban)
2 púpozott ek. vaníliás cukor
60 g vaj
egy kevés szeletelt mandula
+
1/2 adag kenyértészta:
500 g jó minőségű kenyérliszt (nálam 250 g BL 80-as búzaliszt és RL 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt, javaslatom, hogy ehhez inkább csak a fehér lisztet használjuk, így kicsit savanykás lett a rozstól a tészta)
kb. 3 dl langyos víz
másfél csomag szárított élesztő (Dr. Oetker, 7 g-os csomagok)
1 ek. barnacukor
1 ek. só
egy kis liszt a behintéshez
A kenyértésztát készítsük el először. Leírás hozzá ITT.
A második dagasztásnál formáljuk kerekre a tésztánkat, kb. 3-4 cm magasra készítsük. Az ujjainkkal nyomkodjuk meg a tészta tetejét és szórjuk rá a kimagozott cseresznyéket. Hintsük meg a vaníliás cukorral, kockázzuk rá a vajat, szórjuk rá a mandulaszeleteket. Kelesszük meg a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Langyosan együk, kicsi vajjal megkenve vagy egy kis vanília fagylalttal. A tetején karamellizálódik a cukor, közben beleolvad a vaj, mintha egy friss cseresznyelekvár sülne rá a kenyerünkre. Ami meg megmarad, mehet a fagyasztóba.
Nagyon jól néz ki! Jamie-t nem hiába csípem én is! :))
VálaszTörlésNagyon guszta:) Mi is Jamie rajongók vagyunk a kislányommal:)
VálaszTörlésNagyon guszta! Beállnék én is a klubba, a Jamie-t rajongók közé! :)))
VálaszTörlésJamie a legjobb! :-)
VálaszTörlésElég rendesen tutinak látszik!
VálaszTörlésPetra, az is, bár én inkább valami kalácsos tésztával képzelném el, így utólag.
VálaszTörlésNem is kell többet mondanod, csak hogy Jamie Oliver :)))
VálaszTörlés