Így készítek kenyértésztát

Kipróbáltam a kenyérsütést. Gép és tapasztalat nélkül, egyedüli segítségem Jamie Oliver leírása volt, ami bejött. Nagyon lelkes vagyok, mint minden újdonságnál, a variációk száma végtelen és izgalmas.




Hozzávalók egy adag kenyértésztához:

1 kg jó minőségű kenyérliszt
kb. 6 dl langyos víz
30 g friss élesztő vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztő
2 ek. cukor
2 ek. tengeri só
egy kis liszt a behintéshez

* A lisztet egy jó nagy tálba kimérjük vagy a munkalapra halmozzuk. A közepébe fúrjunk lyukat. Öntsük a a víz felét a kis kútba, dobjuk bele az élesztőt, a cukrot, a sót, és keverjük el egy villával.

* Folyamatosan omlasszuk be a falat a kút körül és keverjük morzsalékosra a tésztát. Közben a maradék vizet is adagoljuk hozzá. (Nem biztos, hogy mindre szükség lesz.) Jó alaposan dolgozzuk össze a masszát, közbenmár kipakolhatunk a tálból a munkalapra.

* Dagasszuk meg a tésztát, nyomkodjuk, gyúrjuk 5-7 percig, míg rugalmas és selymes lesz, közben minden feszültséget kidolgozhatunk magunkból.

* A tészta tetejét lisztezzük be és egy lisztezett tálba tegyük át, fedjük le egy tiszta konyharuhával. Meleg, huzatmentes helyen kelesszük duplájára, minimum 30 perc alatt.

* A megkelt tésztából szuszakoljuk ki a levegőt, 30 percig dögönyözzük. Ilyenkor ízesíthetjük, tölthetjük, felszabdalhatjuk, csavarhatjuk, amit csak akarunk. Ha megformáztuk, jöhet a nagyon fontos, második kelesztés. Takarjuk le a már tepsire rakott tésztát, újabb fél-egy órán át kelesszük. Megint a kétszeresére fog nőni, szóval hagyjunk helyet, hogy kibontakozhasson a tészta. Fontos, hogy ilyenkor már ne piszkáljuk a tésztát.

* Süthetjük a második kelesztés után a kenyeret. Előmelegített sütőbe csúsztatva addig süssük, míg a megsült kenyér feneke kongó hangot ad, ha megpaskoljuk.
A kisült péksütinket kicsit pihentessük, majd még langyosan lakjunk be belőle. A maradék mehet a fagyasztóba.

Nekem nagyon bejött, de nem is a recept a lényeg, hanem az élvezet, hogy mi sütjük azt, amit aztán megeszünk. Nagyszerű érzés!

Megjegyzések

  1. Szia Kata! A sütijeid nagy sikert arattak mindenkinél. A tortád meg valami szuper volt! Örülök, hogy megismertelek!:)
    A kenyered jól hangzik! A kenyérsütés jó recepttel tényleg valódi sikerélmény. Nekem Limara kenyerei jönnek be, no meg az egyszerű tejfölös kifli. Érdemes kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
  2. Drága Petra, nagyon örülök, hogy ízlett. Nagy öröm volt megismerni Titeket, csodás dolgokat készítettünk. :-)
    A kenyér jó, ez csak az alaprecept, lassan felteszem az eddig készülteket. Limara tényleg pékistennő. :-) Miatta próbáltam ki, csak annyi receptje van, hogy nem tudtam még választani. :-) Na jó, a következő a tejfölös kifli lesz, amit megcsinálok. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ugye milyen jó érzés, mikor látod, ahogy nő a kenyered és mikor kész lesz és érzed az illatát? Annyiféle jó recept van, hogy nehéz a vélasztás, de én nagyon szeretek kísérletezni. Örülök, hogy te is élvezed, sok sikert hozzá és legyen benne sok örömed:)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, csodás dolog, micsoda örömöt tud okozni! Érdemes kísérletezni.

    VálaszTörlés
  5. Limarától http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html ezt készítettem el először. Az öreg-tészta elkészítése nem nagy valami, csak begyúrom, és hagyom egy éjszakát lefedve a hűtőben. A mennyiség 3 kenyérhez lesz elég.
    Azért szeretem ezt a receptet, mert nagyon jól variálható. Ha teljes kiőrlésűre szeretném, akkor úgy készül, lehet hozzá magvakat keverni, illetve van, hogy teljesen BL80-as lisztből. Azért ajánlom, mert sok kenyérreceptet kipróbáltam már, de nekem ezzel volt sikerélményem. :)))

    VálaszTörlés
  6. Én nem értek a kenyerekhez, de most vettem tervbe az öregtésztát. Majd meglátjuk! :)

    VálaszTörlés
  7. Petra, köszönöm a tippet, szerintem én is ki fogom próbálni az öreg tésztát, már szemezek vele, csak valahogy még nem szántam rá magamat. :-)))

    Chriesi, én is így vagyok vele. :-)De jó kipróbálni. Kb. úgy készítettem, mint a macaront, mindig lestem a receptet. :-)

    VálaszTörlés
  8. De jó volt olvasni ezt a bejegyzésed :)) Imádom a frissen sült kenyér illatát. főleg a konyhámban :)) Nem ártana nekem sem sütni és én is lopom az öreg tésztás ötletet, még nem mertem elkészíteni :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések