Ricciarelli

Nigella istennős szakácskönyvéből már jó ideje kinéztem magamnak ezeket a kis helyes rombuszokat. Nyilván mondanom sem kell, hogy nem teljesen egyezett az összkép a könyvben láthatóval. De ezen már kevésbé csodálkozom ennél a könyvnél.

A lényeg, hogy egy sienai teasüteményről van szó, ami édes, citrusos, mandulás, tömény, de azért jóóóó.

Egy megjegyzés, ugyan ez a rombusz forma a hagyományos, de szerintem pici golyóként is kisüthetők. Picit kemény mikor ráharapunk, de aztán szépen elolvad a szájban.


Hozzávalók (20 db-hoz):

1 nagy tojás fehérje
egy csipet só
110 g porcukor
150 g finomra darált mandula / mandulaliszt
1 kezeletlen citrom nagyon finomra reszelt héja
(Nigella szerint mehet még bele vanília-kivonat és mandula aroma is, szerintem ez felesleges, épp elég mandulás az íze, viszont tettem bele néhány csepp citrom- és narancsesszenciát)
+ porcukor a szóráshoz 

A fehérjét a sóval kemény habbá verem, majd több részletben hozzáadom a cukrot, tovább verem, amíg el nem olvad a cukor. Sűrű krémet kell kapnunk. Hozzáadom a citromhéjat és a mandulát, spatulával kemény masszává keverem. A tésztából aprócska rombuszokat / golyókat formázok (beporcukrozott ujjakkal egyszerűbb, mert nagyon ragad a tészta), sütőpapírral bélelt tepsire teszem, éjszakára hagyom száradni.

140 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Nekem sülés közben elkezdtek talpacskák nőni féloldalasan, ezeket a sütés végén egyszerűen levágtam egy éles késsel, de így is elég deformáltak lettek. A kihűlt süteményeket porcukrozom.



Eredeti recept: Nigella Lawson - Hogyan váljunk házi istennőkké, 68. o. - Szukits Könyvkiadó, 2007

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések