Főzött pisztáciafagylalt
A tavalyi nyár slágere nálam David Lebovitz pisztáciafagyija volt. Rengeteg készült belőle, de idén azt hiszem, trónfosztót találtam. A főzött tojásos fagylaltalap sokkal gazdagabbá teszi a fagyit, de tudjátok mit, próbáljátok ki mindkettőt és döntsétek el, melyik jön be jobban!
Ha hozzá tudtok jutni készen pisztáciapasztához, használjatok azt nyugodtan!
Hozzávalók:
600 ml tej
150 g nádcukor
4 tojássárgája
100 g tisztított, sótlan pisztácia (kapható az aldiban)
50 g cukor
50 ml víz
200 ml hideg tejszín
A tejet csípősre melegítem (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül.
A vízből és a cukorból kevergetés nélkül néhány perc alatt cukorszirupot főzök, mikor már átlátszó a szirup, hagyom 3 percig forrni. A pisztáciát aprítógépben finomra őrölöm, beleöntöm a szirupot, krémesre keverem. A pasztát a főzött alaphoz adom.
A tejszínből kemény habot verek, az alaphoz forgatom. Ilyenkor még adhatunk hozzá pisztáciadarabokat ha szeretnénk.
Az előkészített fagyigéppel 30-40 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.
Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.
Ha hozzá tudtok jutni készen pisztáciapasztához, használjatok azt nyugodtan!
Hozzávalók:
600 ml tej
150 g nádcukor
4 tojássárgája
100 g tisztított, sótlan pisztácia (kapható az aldiban)
50 g cukor
50 ml víz
200 ml hideg tejszín
A tejet csípősre melegítem (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül.
A vízből és a cukorból kevergetés nélkül néhány perc alatt cukorszirupot főzök, mikor már átlátszó a szirup, hagyom 3 percig forrni. A pisztáciát aprítógépben finomra őrölöm, beleöntöm a szirupot, krémesre keverem. A pasztát a főzött alaphoz adom.
A tejszínből kemény habot verek, az alaphoz forgatom. Ilyenkor még adhatunk hozzá pisztáciadarabokat ha szeretnénk.
Az előkészített fagyigéppel 30-40 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.
Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.
Húha, bajban vagyok! Meglátta a férjem ezt a bejegyzést (aki nagy pisztácia rajongó), és most azon törhetem a fejem, hogy honnan szerezzek pisztáciát..azt hiszem, ezt kötelező lesz megcsinálnom :)
VálaszTörlésPróbáld ki, tényleg marha finom lett, szerintem nálatok nagyobb eséllyel be lehet szerezni. :) Aldiban biztosan van, ha van a környéketeken. Ha csak sózottat kapsz, az sem feltétlen gond, mert a blansírozásnál leázik róla a nagyja.
Törlés