Pudingos palacsinta pohárban (57. VKF!)

Azt hiszem, a 90-es évek gyakori desszertjeként emlékezünk a porból készült pudingokra, csíkozva vagy gyümölccsel / keksszel rétegezve valamilyen pohárban. Ez nálunk sem volt másként, de szerencsére ma már nem eszünk porból készült pudingot, hiszen felesleges megvenni a különböző aromákkal és csomósodásgátlókkal kevert keményítőt. Ugyanennyi idő alatt készíthetünk házi pudingot is, aminek igazi puding íze van. Én egy tojásspórolós verziót mutatok, mivel ezt a desszertet 4 db tojásból kellett megoldanom.

De visszakanyarodva a palacsintához: tehát a kilencvenes években járunk, a bátyám kollégista és anyukámnak bizony nem sikerült valamiért a palacsinta, így a pudingot sem sikerült beletölteni. Mi volt hát a megoldás? A palacsintát töltsük a pudingba. A felcsíkozott palacsintát beleforgatta a jó nagy adag pudingba. Innentől kezdve kötelező elem lett a kollégiumban anyukám pudingos palacsintája, óriási dobozokban kellett szállítani.

Ezt a retro desszertet küldöm szeretettel Aminak, a Colors in the Kitchen blog szerzőjének a VKF 57. fordulójára.


Hozzávalók a palacsintához:

2 tojás
200 g fehér tönkölyliszt
400 ml tej
1 ek. cukor
egy csipet só
fél rúd vanília magjai / 1 tk. vanília-kivonat / 1 tasak vaníliás cukor
1 ek. olaj + a sütéshez

Hozzávalók a pudinghoz:

2 tojássárgája
500 ml tej
100 g nádcukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
2 ek. étkezési keményítő

+ kb. 200 g eper



A palacsinta összes hozzávalóját egy kancsóba teszem, jól összeturmixolom, végül a csomómentes tésztát olajozott serpenyőben kisütöm.

A tejet - fél deciliter kivételével - felmelegítem a vaníliával (kb. 80 fokosra, még ne forrjon, de legyen nagyon meleg). Közben a sárgájákat kikeverem a cukorral, a keményítővel és a félretett tejjel. A forró vaníliás tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez öntöm, majd vissza a lábasba. Néhány perc alatt folyamatosan keverve besűrítem, félreteszem. A palacsintákat vékony csíkokra vágom, a pudinggal elkeverem, a gyümölccsel rétegezve pohárban tálalom. Aki szereti a tejszínt, tegyen egy jó nagy adagot a tetejére.


Megjegyzések

  1. Szeretem ezt a fajta pudingverziót. Sajnos nagyon sok tortában is csak puding van igazi főzött krém helyett... ami nem baj, csak akkor nem annak kellene hívni :) Viszont ez a paalcsintás megoldás zseniális!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, ez olyan átmenet a nagyon tojásos főzött puding és a tojás nélküli között, amit meg nem szeretek. Ráadásul a vanília azért csak kell abba a pudingba, nem? :) Én a csokisat is így szoktam készíteni egy kis kakaóval és csokoládéval, na abba is jó a palacsinta vagy pl. a málna. :)))

      Törlés
  2. Nem gondolod hogy ennek a desszertnek a nézése kínzás?:-)) Annyira guszta hogy legszívesebben most rögtön elkészíteném, csak a problémám hogy eper nincs itthon anélkül pedig nem olyan !:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, úgy is jó az Éva! Vagy más gyümölccsel, ami akad és úgy érzed, hogy jól menne hozzá. -szerintem az unokádnak is ízlene. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta! A képek pedig csodaszépek! Azok az eprek szinte leugranak a monitorról. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!! :-))) És az még pont jó eper volt, amit még nem rontott el a múltkori rossz idő. De hátha most megint lesz finom!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések