Maracujás sajttorta eperrel
Annak a nagyon kedvenc macaronos tortának a mellékterméke lett ez a tortácska. Gyakran járok úgy, hogy kimarad egy-egy piskótalapom. Ezek a lapok hasonló sorsra szoktak jutni főleg PindÚr örömére, aki ugyan irtózik mindenféle gyümölcs egyben való elfogyasztásától, de hajlandó ettől eltekinteni, ha garantáltan eltávolítom az ő szeletéről. A torta természetesen kaphat kekszes alapot is, mint ITT.
Hozzávalók a piskótához (ha sütjük és nem kimaradtból dolgozunk, 18 cm-es):
1 nagy tojás
25 g cukor
10 g liszt
8 g étkezési keményítő
5 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
100 ml hideg tejszín
100 ml maracujalé
100 g porcukor
1/2 ród vanília kikapart magjai
A tetejére:
200 g eper és néhány szem pisztácia
A piskótalaphoz a tojást szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojássárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.
A hideg tejszínt kemény habbá verem a porcukorral. A krémsajtot a maracujalevet és a vaníliát simára keverem. Óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt.
A piskótát visszateszem a megtisztított tortaforma aljába, elsimítom rajta a krémet, lefóliázom és 6-8 órára hűtőbe teszem. A tortagyűrűt óvatosan leválasztom, friss eperrel és pisztáciával tálalom.
1 nagy tojás
25 g cukor
10 g liszt
8 g étkezési keményítő
5 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
100 ml hideg tejszín
100 ml maracujalé
100 g porcukor
1/2 ród vanília kikapart magjai
A tetejére:
200 g eper és néhány szem pisztácia
A piskótalaphoz a tojást szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojássárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.
A hideg tejszínt kemény habbá verem a porcukorral. A krémsajtot a maracujalevet és a vaníliát simára keverem. Óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt.
A piskótát visszateszem a megtisztított tortaforma aljába, elsimítom rajta a krémet, lefóliázom és 6-8 órára hűtőbe teszem. A tortagyűrűt óvatosan leválasztom, friss eperrel és pisztáciával tálalom.
Gyönyörűen tálaltad, ha nem a kedvenceimet pakoltad volna a piskótára, akkor is megenném :))
VálaszTörlésDe aranyos vagy! Hú, az én kedvenceim is, ráadásul ez még az első magyar eprek egyikéből volt, így külön jólesett.
Törlés