Narancsos túrótorta
Nem, soha nem lesz vége a túrótorták sorának. Ezúttal nagyon narancsosat hoztam, bár erről a külseje már kevésbé árulkodik.
Ne aggódjatok, fagyi is lesz ám a héten!
3 nagy tojás
75 g cukor
45 g liszt
22 g étkezési keményítő
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
250 g túró
200 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
néhány csepp narancs esszencia (elhagyható)
A tetejére:
150 ml hideg tejszín
1 ek. porcukor (lehet vaníliás)
50 g vágott mandula
2-3 szem kandírozott ibolya vagy kandírozott narancshéj
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a narancshéjat, beleszitálom a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Összeállítom a krémet: a túrót, a krémsajtot, a vaníliát, a narancshéjat és -kivonatot a porcukorral simára keverem. (Ezt botmixerrel szoktam végezni, hogy teljesen simára összetörjem a túrót.)
A kihűlt piskótát három részre vágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot (a piskóta felső része) visszahelyezem a formába, egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrém felét, jöhet rá a középső lap, a krém másik fele, végül lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát legalább egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral és vékonyan körülkenem a tortát. A szélére kis tejszínrózsákat nyomok. A tetejére rászórom a száraz serpenyőben illatosra pirított manduladarabokat és az összetört ibolyát.
Komolyan szóljatok, ha elegetek van a túrómániámból. Mondjuk azt nem tudom, mennyire számítana. :-)))
Ne aggódjatok, fagyi is lesz ám a héten!
Hozzávalók a piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle a recept alapján, köszönet Noéminek):
3 nagy tojás
75 g cukor
45 g liszt
22 g étkezési keményítő
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
250 g túró
200 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
néhány csepp narancs esszencia (elhagyható)
A tetejére:
150 ml hideg tejszín
1 ek. porcukor (lehet vaníliás)
50 g vágott mandula
2-3 szem kandírozott ibolya vagy kandírozott narancshéj
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a narancshéjat, beleszitálom a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Összeállítom a krémet: a túrót, a krémsajtot, a vaníliát, a narancshéjat és -kivonatot a porcukorral simára keverem. (Ezt botmixerrel szoktam végezni, hogy teljesen simára összetörjem a túrót.)
A kihűlt piskótát három részre vágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot (a piskóta felső része) visszahelyezem a formába, egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrém felét, jöhet rá a középső lap, a krém másik fele, végül lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát legalább egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral és vékonyan körülkenem a tortát. A szélére kis tejszínrózsákat nyomok. A tetejére rászórom a száraz serpenyőben illatosra pirított manduladarabokat és az összetört ibolyát.
Komolyan szóljatok, ha elegetek van a túrómániámból. Mondjuk azt nem tudom, mennyire számítana. :-)))
Gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
TörlésÉn nem aggódom a fagyihiányon, ha ilyen szépségeket hozol :)
VálaszTörlésMég van egy-két tartalék. :-))
TörlésÍnycsiklandozó! Szívesen megenném :)
VálaszTörlésNagyon aranyos vagy, örülök, hogy tetszik!
TörlésKedves Katuci!
VálaszTörlésTúróból soha nem elég, csak nyugodtan irkálj túrós recepteket!:)
Látogass el az oldalamra, mert kaptál tőlem egy díjat.
Szeretettel:
Aliz
Lesz még, lesz még! :-)) Itt is köszönöm Neked.
Törlés