Málnás túrótorta (sütés nélkül)
A túrótorta őrület egyre csak folytatódik, végül a torták fele túrótorta lesz. Sebaj, hátha másnak is adhatok ötleteket. :-)
Ezúttal nem sütöttem hozzá piskótát, mert épp foglalt volt a sütő. Így viszont pont annyi idő alatt el is készült, mint a gyors ebédünk. Délután pedig már nassolhattunk is.
És akkor itt vallom be, hogy a torta készítése közben érthetetlen módon megcsappant a fagyasztott málna készletem. :-) Éljen a fagyasztott málna nassolás. :-))
A torta kicsit halovány színe a sok málna ellenére furcsa lehet. Ennek egyszerű az oka, a málna nagyobb része sárga volt.
Ezúttal nem sütöttem hozzá piskótát, mert épp foglalt volt a sütő. Így viszont pont annyi idő alatt el is készült, mint a gyors ebédünk. Délután pedig már nassolhattunk is.
Hozzávalók (16-18 cm-es formához):
50 g hideg vaj
100 g keksz (pl. győri)
20 g kakaópor (elhagyható)
200 g málna (még a fagyasztóból)
200 g cukor
4 lap zselatin
250 g túró
250 g mascarpone
1 kezeletlen citrom reszelt héja
a tetejére kb. 100 g málna és porcukor
A kekszet késes aprítóban finomra darálom. Hozzáadom a kakaót és a felkockázott vajat, összedolgoztatom a géppel. (Itt segíthet a gyerkőc is.) Ha nincs késes aprítónk, a darált kekszhez az ujjbegyeinkkel dolgozzuk hozzá a vajat. Az előkészített tortaforma aljába nyomkodom a masszát, hűtőbe teszem, amíg elkészül a krém.
A málnát a cukorral összeforralom, 10-15 percig főzöm. Közben beáztatom hideg vízbe a zselatinlapokat. Óvatosan átturmixolom a málnaszószt, leszűröm, vissza a lábasba. Újra felforralom. Leveszem a tűzről és gyorsan elkeverem benne a kicsavart zselatinlapokat. Lehűtöm.
Az áttört túrót, a krémsajtot, a citromhéjat és a málnapürét simára keverem. Egyenletesen eloszlatom a formában. 2-3 óra alatt kihűtöm. Óvatosan leválasztom a tortáról a formát, tálalás előtt megszórom a málnával és porcukorral.
És akkor itt vallom be, hogy a torta készítése közben érthetetlen módon megcsappant a fagyasztott málna készletem. :-) Éljen a fagyasztott málna nassolás. :-))
A torta kicsit halovány színe a sok málna ellenére furcsa lehet. Ennek egyszerű az oka, a málna nagyobb része sárga volt.
Gyönyörű klasszikus!
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon kedves vagy! :-)
TörlésAnnyira szép!!!
VálaszTörlés(Érdekes, nekem is megsárgult-kifakult a fagyasztóban a málna! Vagy a Tiéd szándékosan ilyen?)
Köszi! :-))) Nem, ez a fajtája szerint sárga, gyönyörű világos sárga. Tényleg megfakult? Na, ilyet sem láttam még.
Törlés