A csokoládéfagylalt

Tehát, vannak alapfagylaltok, melyek nélkül ugye nem telhet el nyár. Így mindjárt a szezon elején be is mutatom Nektek az én csokoládéfagylaltomat, ami csak úgy ösztönösen készült. (Ilyenkor remélem, hogy nem kapok valami linket, hogy loptam a receptet.) Szerintem a legfinomabb fagylaltok alapja egy jó krém, esetünkben egy csodálatosan sűrű csokoládépuding. Tudom, hogy irtó nehéz megállni, de ne faljuk fel az alapot! :-) Ehhez aztán mindenki azt tesz, amit szeretne, narancshéjat, amaretto likőrt, borsmenta kivonatot, kiskutya fülét. A lényeg, hogy mindenképpen egy nagyon csokoládés fagylaltot kapunk.




Hozzávalók 1 liter fagylalthoz:

600 ml teljes tej
6 tojássárgája
100 g cukor (esetemben kókuszcukor, de lehet nádcukor vagy sima kristálycukor, sőt xilit is)
125 g 80%-os kiváló minőségű étcsokoládé (nem ér spórolni!)
50 g cukrozatlan kakaópor (esetemben divine)

A tejet csípősre melegítem (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, hozzáadom a kakaóport és a felaprított csokoládét. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.

Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.

Megjegyzések

  1. Meg fogom csinálni, mert nagyon tetszik a fagyika, de nem kaptam kiskutya fülét, az kimaradhat?:D
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy igazi csokoládé rajongónak kötelező is. :-) Várom az eredményt!

      Törlés
  2. Nagyon kívánatos fagyika! Nekem ,mivel nincs gépem próbálkoztam ezzel a óránkénti keverés technikával, de nem igazán sikerült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, ezt sajnálom, ahogy írtam is, nem az igazi így a fagyi, hiszen sokkal több jégszilánk marad benne. Nekem régebben sikerült, de inkább vettem egy gépet. Nem is volt drága és idén nagyon-nagyon szeretem, szinte minden nap készül valami fagyi.

      Törlés
  3. Három gombócot kérnék! :) A tölcséreket is te készíted? Olyan tuti fagyirecepted nincs, amibe nem kell tojássárgája?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vettem, vettem. :-) Nem, a tölcsérekhez nem lenne türelmem, plusz nem nagyon akarok még egy olyan gépet a konyhába, ami csak néhány alkalommal kerül elő egy évben. Általában vásárolom vagy fagyizóban, simán adnak néhányat. Vagy az aldiban veszem, tízesével árulják, ezek kisebbek.
      Nekem csokifagyiban egyelőre nincs, de pl. Gesztenyénél van pillecukros (http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2012/08/duplan-csokis-jegkrem.html) vagy készíts pudingot. Minden sárgája helyett használj egy nagy tk. keményítőt és adj hozzá cukrozatlan kakaóport. Így tulajdonképpen olyan, mintha pudingporból készítenéd az alapot. Nem olyan gazdag az íze, de jó alternatíva lehet. Ha nem csokifagyiról van szó, akkor javaslom a sorbet készítést, ehhez csak gyümölcs és cukorszirup kell. Vagy itt van néhány egyszerű tojás nélküli fagylalt:
      http://katucikonyha.blogspot.hu/2013/05/nutellas-bananfagyi-gep-nelkul.html
      http://katucikonyha.blogspot.hu/2013/04/joghurt-fagylalt.html
      http://katucikonyha.blogspot.hu/2013/04/karamellizalt-eperfagyi.html
      http://katucikonyha.blogspot.hu/2012/09/fahejas-rizsfagylalt.html
      http://katucikonyha.blogspot.hu/2012/08/pisztacias-turofagylalt.html

      Van és lesz is még néhány, nézz szét a fagylalt címszónál, hátha találsz kedvedre valót.

      Törlés
  4. Ez annyira, de annyira jól néz ki, hogy most rögtön meg tudnám enni, csodás képeket készítettél megint :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések