Csokoládés shortbread mandulával és pisztáciával

Nem rajongok a kekszekért, de azért vannak kivételek, az oreo keksznek például nem tudok ellenállni, de a mi kis szerény pilóta kekszünk is képes lázba hozni. Ami viszont az abszolút királyság, az a Walkers shortbread (vajas keksz). Valószínűleg egy vagonnyi mennyiséget tudnék belőle magamba tömni. Különösen az apró csokidarabos korongokat szeretem. Jó két éve bukkantam rá egy szuper receptre Lila Fügénél és azóta is azt használom, örök hálám érte! Most pedig következzék egy rendesen felturbózott verzió.


Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):

250 g vaj (hideg, kockára vágott)
125 g nádcukor (sima cukor is lehet)
250 g sima liszt
125 g kukoricaliszt
fél rúd vanília magjai
75 g étcsokoládé csepp vagy apró darabokra vágott csokoládé
50 g durvára vágott mandula
25 g durvára vágott sótlan pisztácia

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha késes robotgépben dolgozzuk össze a tésztát. Ennek hiányában az ujjbegyünkkel morzsolgassunk.

A vajat, a vaníliát és a cukrot, összedolgoztatom a géppel. Hozzáadom a lisztet és hagyom, hogy a gép 2-3 perc alatt összeállítsa a tésztát. Ezután a még kissé morzsás tésztát a munkalapra szedem, belegyúrom a magvakat és a csokidarabkákat. Simára gyúrom, megfelezem és két, nagyjából 3-4 c, átmérőjű hurkát formázok belőlük. Szorosan folpackba tekerem, meghengergetem, néhány órára hűtőbe teszem, hogy jól megdermedjen a vaj. A tésztákat kicsomagolom, éles késsel kb. 1 cm vastag korongokat szelek belőlük (ha megpróbálna szétesni, csak igazítsuk vissza). Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 15-18 pec alatt készre sütöm a 160 fokra (légkeveréssel) előmelegített sütőben. A kisült kekszek még egy-két percig puhának tűnhetnek, de ki fog száradni, hagyjuk nagyjából kihűlni a tepsin, hogy ne törjön el miközben leszedjük.


Egy nagy pohár hideg tejjel vegyünk magunkhoz néhányat és élvezzük a pillanatot. :-)

Megjegyzések

  1. Jaj... Nem is tudom, most mit adnék 1-2 ilyenért cserébe :-)))

    Jól felírom magamnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, gyorsan dobd össze, aztán tartalékolj belőle. :-)

      Törlés
  2. Bár én nem vagyok egy nagy kekszrajongó, de a fotót meglátva kedvet kaptam hozzá. Egyre szebbek, sőt! Nagyon-nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye-ugye? Én sem vagyok, de ez nem is az a porózus keksz kategória. :-) Ó, nagyon köszönöm a szavaidat, olyan jól esik!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések