Ibolyás trüffel - 56. VKF fordulóra

Kriszta meghirdette a VKF 56. fordulóját, a téma pedig az anyák napja. Én ezt a kis virágos trüffelemet ajánlom a gyűjteménybe. Sajnos az orgonás csokoládécsészék elmaradtak, de egyszer csak lesz az is. :-)

Idén különösen aranyos volt nálunk az anyák napja, bár egy nappal előrébb hoztuk, de így nagyobb családi körben tudtuk ünnepelni. Évek óta nem tudtam ezt a napot az anyukámmal tölteni, de végre sikerült. Az unokák édes műsort adtak elő, volt versmondás, énekelgetés és dúdolás (PindÚr részéről), virágok, de a legfontosabb, hogy együtt voltunk. Vasárnap reggel pedig Férj lopózott ki virágért (természetesen PindÚr titkos megbízásából) és együtt ébresztettek két gyönyörű csokor tulipánnal. Őszintén örülök, hogy van egy ilyen nap az évben, csodás nap...

Most pedig következzék a trüffel:



Imádom az ilyen picike, ráncos trüffeleket, élmény készíteni is és enni is jó, mert nem telítődik el az ember lánya a mini méretük miatt.

Hozzávalók (kb. 50 db-hoz):

25 ml tejszín (30%)
25 ml ibolya szörp
15 g golden syrup / méz
75 g 80%-os étcsokoládé
10 g puha vaj

100-150 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
2-3 ek. cukrozatlan kakaópor (pl. Divine)

A tejszínt, a szörpöt és a szirupot / mézet összeforralom, félreteszem és hagyom visszahűlni kb. 40 fokosra. Közben megolvasztom a csokoládét. A tejszínes keveréket 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverem. Hozzáadom a puha vajat és egy botmixer alacsonyabb fokozatával átkeverem. Néhány órára félreteszem szilárdulni.

A krémet habzsákba töltöm és egy sütőpapírral bélelt tálcára aprócska halmokat adagolok belőle. ezeket hűtőbe teszem 6-12 órára.

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal (leírás ITT). A kis halmokat mártóvilla (sima villát is használhatunk) segítségével megmártom a csokoládéban, majd átpottyantom a kakaóba. Nagyjából minden ötödiknél megállok, meghempergetem a kakaóban a trüffeleket, átdobom őket egy fém teaszűrőbe (a kezünkre érdemes gumikesztyűt húzni) és leszitálom a felesleges kakaóport róla. Ettől kapják meg a helyes kis ráncos felszínüket. Sütőpapíron hagyom megszilárdulni a csokoládéburkot. A mártogatás közben folyamatosan ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, ha szükséges keverjük át vízgőz fölött, hogy megtartsuk a 31-32 fokos hőmérsékletét.

Megjegyzések

  1. Szép az ibolyás trüffel, és tényleg szép az anyák napja, én is tulipánt kaptam....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó köszönöm! :-) Hát nem a legszebb virág az egész világon?

      Törlés
  2. EZ Nagyon szép!, én is először valami orgonásat szerettem volna készíteni, mert még nem ettem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt is nagyon szeretem, ki is találtam, mi lesz, de semmi időm nem maradt rá sajnos. :-(

      Törlés
  3. Ez tényleg nagyon szép. És ismerős is. :) Finom, nagyon-nagyon.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések