Narancsos-kakaós madeleine
Előfordulhat, hogy a madeleine nagyon is gyakori szereplő lesz a blogon, mert nagyon beleszerettem és még PindÚr is imádja. Nem is kell ennél több, hogy bekerüljön a repertoárba. A legutóbbi matchás madeleine után rögtön bekevertem ezt az adagot is, ha már úgyis sütöttem még fél órát megérte várni újabb 30 darab sütire. A recept alapját ezúttal is a Stephane Gerphagnon Makifoodos kurzusán tanultak adták. Azóta pedig kész madeleine gyár van, kisebb adagok, mindenféle színek és ízek, szóval teljes a szerelem. Készüljetek, lesz még! :-)
Hozzávalók (30 db-hoz):
3 tojás
125 g cukor (nádcukor is lehet)
2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
10-15 csepp narancs esszencia (elhagyható)
135 g liszt (BL-55)
25 g cukrozatlan kakaópor (pl. divine)
6 g sütőpor
130 g olvasztott vaj
A tojásokat kikeverem a cukorral, amíg a cukor el nem olvad (egészen
kifehéredik), belekeverem a vajat, a narancshéjat és -esszenciát tovább keverem. Az átszitált
liszthez adom a sütőport, a kakaót és az előzőekhez forgatom.
Habzsákból a szilikon formákba
töltöm a tésztát, úgy 3/4-ig. 200 fokos légkeveréses sütőben 10 perc
alatt készre sütöm a süteményeket. A formából óvatosan egy tompa kés segítségével kiemelem a kis kagylókat.
Nagyon jól néznek ki, és hát az ízvilág.. imádnám biztosan.
VálaszTörlésNekem még azok a régi, pléh formáim vannak, amit vajazni, lisztezni kell, kicsit macerásabb,mint a szilikon.. nem is fogtam még bele eddig.. :D
De ha egyszer rászánom magam, akkor ezt a receptet fogom megcsinálni, úgyhogy köszi! :)
Szemi! Én nem bántam meg ezt a formát, szerencsére a gyerkőc is imádja, így gyakran előkerül. Tök jó ez az alaprecept, ezerféleképpen variálható.
TörlésNagyon szép formás. Kacérkodom én is ennek a süteménynek az elkészítésével, csak egy hiányosságom van nincs formám:-))
VálaszTörlésÉva, csak megerősíteni tudlak, ha hajlasz rá, hogy beszerezz egyet. :-)
TörlésAzt hiszem ma madeline-t fogok sütni. Milyet? Narancsos kakaósat. :) Jöhet a többi recept is!
VálaszTörlésDrága Kriszta, isteni lehetett a kandírozott narancshéjjal is, ígérem, nem lesz hiány madeleine-ben.
TörlésAnnyira meggyőzőek! Ha lenne ilyen formám (csodálom, hogy nincs még), rögtön nekiállnék!
VálaszTörlésMárti, szerezz be egyet, fillérekért vettem az auchanban, nagyon megérte!
TörlésJaj de jó, jajdejó!! De Katuci, ez miniforma vagy normál méret?
VálaszTörlésDe örülök, hogy tetszik! Normál méretű, kilenc lyuk van benne és olyan 5 cm hosszúak. Ha mini formád van, akkor a sütési idő kb. fele is lehet!
Törlés