Passiógyümölcs karamella torta
Amikor egy torta összeáll a fejben, aztán a valóság meg sem közelíti. Nagyon sajnáltam, de azért sikerült egy olyan "belemajszolós" tortát összehozni. Szóval értitek, amibe csak úgy belemászna az ember egy szál villával.
A torta kitalálója Bea barátném volt, aki odáig van a passiókaramella bonbonomért, így arra jutottunk, ezt tortásítsuk.
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a karamellához:
200 ml tejszín
100 ml maracujalé (ha nem jutunk hozzá, helyettesíthetjük más savanykás gyümölcs levével is)
150 g cukor
300 g fehér csokoládé
50 g puha vaj
Hozzávalók a csokoládé ganache-hoz:
150 ml tejszín
125 g étcsokoládé
Hozzávalók a csokoládébevonóhoz:
100 g étcsokoládé
50 g vaj
a tetejére csokoládéforgács (nálam kb. 40 g karamellizált fehér csokoládéból, recept ITT)
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Közben elkészítem a karamellát. A tejszínt összeforralom a maracujalével, félreteszem. A cukrot karamellizálom egy lábasban (közben nem keverem). Mikor kész a karamella, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert kifuthat), több részletben hozzáadom a tejszínt. simára keverem. Hagyom kicsit hűlni, elkeverem benne a fehér csokoládét és a vajat.
A ganache-hoz felforralom a tejszínt, visszahűtöm kb. testhőmérsékletűre, közben megolvasztom az étcsokoládét. A tejszínt 3-4 részletben a csokoládéhoz keverem.
A kihűlt piskótát három részre vágom, megtisztítom a tortagyűrűt és egy lapot (lehetőleg a tetejét) az aljába teszek. Rákanalazom a ganache harmadát, néhány percre hűtőbe teszem, majd a karamella harmadát, lefedem a középső lappal, 15 percre visszateszem a hűtőbe. Megismétlem az előző lépést, lezárom a tortát a legszebb lappal. Megy vissza a torta hűtőbe legalább 1-2 órára. Óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, eloszlatom a tetején a maradék ganache-t, rácsurgatom a maradék karamellát.
Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztom, visszahűtöm. A karamella tetején eloszlatom. Végső kegyelemdöfésként pedig megkapja az utolsó több ezer kalóriát is, a karamellizált fehér csokoládé forgácsokat. :-)
Szóval kalóriatáblázatot inkább nem mellékelnék, mindenkinek a saját lelkiismeretére és edzéstervére bízom, hogy elkészíti-e. :-)
A torta kitalálója Bea barátném volt, aki odáig van a passiókaramella bonbonomért, így arra jutottunk, ezt tortásítsuk.
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a karamellához:
200 ml tejszín
100 ml maracujalé (ha nem jutunk hozzá, helyettesíthetjük más savanykás gyümölcs levével is)
150 g cukor
300 g fehér csokoládé
50 g puha vaj
Hozzávalók a csokoládé ganache-hoz:
150 ml tejszín
125 g étcsokoládé
Hozzávalók a csokoládébevonóhoz:
100 g étcsokoládé
50 g vaj
a tetejére csokoládéforgács (nálam kb. 40 g karamellizált fehér csokoládéból, recept ITT)
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Közben elkészítem a karamellát. A tejszínt összeforralom a maracujalével, félreteszem. A cukrot karamellizálom egy lábasban (közben nem keverem). Mikor kész a karamella, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert kifuthat), több részletben hozzáadom a tejszínt. simára keverem. Hagyom kicsit hűlni, elkeverem benne a fehér csokoládét és a vajat.
A ganache-hoz felforralom a tejszínt, visszahűtöm kb. testhőmérsékletűre, közben megolvasztom az étcsokoládét. A tejszínt 3-4 részletben a csokoládéhoz keverem.
A kihűlt piskótát három részre vágom, megtisztítom a tortagyűrűt és egy lapot (lehetőleg a tetejét) az aljába teszek. Rákanalazom a ganache harmadát, néhány percre hűtőbe teszem, majd a karamella harmadát, lefedem a középső lappal, 15 percre visszateszem a hűtőbe. Megismétlem az előző lépést, lezárom a tortát a legszebb lappal. Megy vissza a torta hűtőbe legalább 1-2 órára. Óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, eloszlatom a tetején a maradék ganache-t, rácsurgatom a maradék karamellát.
Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztom, visszahűtöm. A karamella tetején eloszlatom. Végső kegyelemdöfésként pedig megkapja az utolsó több ezer kalóriát is, a karamellizált fehér csokoládé forgácsokat. :-)
Szóval kalóriatáblázatot inkább nem mellékelnék, mindenkinek a saját lelkiismeretére és edzéstervére bízom, hogy elkészíti-e. :-)
Na erre nem érdemes kalóriát számolni, csak enni kell, mert istenien néz ki! Gondolom ebből egy szelettel is jóllakik az ember. :)
VálaszTörlésNem csak, hogy nem érdemes, de valószínűleg szívroham elkerülés érdekében nem is szabad. :-)
TörlésNem semmi, micsoda ízeket hoztál össze! :)
VálaszTörlésAmiben passiógyümölcs van, csak jó lehet. :-)))
Törlés