Mákos-narancsos bonbon

Na kérem, ez az a bonbon, ami garantáltan sikert arat. És hogy miért merem ezt ilyen nagy mellénnyel kijelenteni? Mert még nem volt olyan, akinek ne ízlett volna. De ez még mind semmi lenne, viszont az én édes PindUraságom, aki valószínűleg benne van a világ legfinnyásabb húsz gyerekében, nem tudja abbahagyni ezt a bonbont. Csak eszi és eszi és egészen pontosan veréssel fenyegetett, amikor el mertem pakolni a hatodik bonbon után a dobozt. Tehát finom. Valószínűleg a csodálatos szicíliai narancshéj adja meg a kegyelemdöfést az ízlelőbimbóknak.

Sokáig finomítottam a receptet, míg végül megszületett ez a verzió. Természetesen készíthetjük étcsokoládé burokkal is, viszont az kevésbé látványos, illetve elviszi a bonbon ízét kesernyés irányba. A mákot egy ideig közvetlenül a fehér csokoládéhoz kevertem, ami nagyon látványos lásd ITT is, ugyanakkor jelentősen megnehezíti az ember dolgát. A máktól ugyanis nagyon besűrűsödik a csokoládé és nehezen kezelhetővé válik. Így maradt a dekoráláshoz általam is szívesen használt kakaóvajas "festés".



Hozzávalók (28 db bonbonhoz):

250 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

2 tk. porított kakaóvaj
2 tk. egész mák

70 ml 30-os tejszín
100 g fehér csokoládé
fél rúd vanília
3 tk. mák
1 kezeletlen narancs lereszelt héja

A kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, megkeverem, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe. Mindegyikbe szórok néhány szem mákot. (Tipp: a mákot darálva is használhatjuk, akkor ILYEN lesz.) Hagyom megszilárdulni.

Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a vanília kikapart magjaival, a mákkal és a narancshéjjal felforralom a tejszínt. Lehúzom a tűzről és 3-4 részletben a fehér csokoládéhoz keverem. A ganache-t összeturmixolom aprítógépben.

Elkészítem a bonbonhüvelyeket. A fehér csokoládét temperálom a kakaóvajjal, közben hozzáadom a mákot. (Mivel a máktól sűrűbb lesz a csokoládé, kicsit több kakaóvajat használtam, hogy hígítsam.) A temperált csokoládét az előkészített formába öntöm, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. 15-20 percre hűtőbe teszem, hogy a töltelék teteje kissé megbőrösödjön. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, visszateszem hűlni 30 percre. Végezetül óvatosan kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.   

És íme, amikor a csokoládéburokba közvetlenül kerül a mák:

Fotó: Karsai-Diamant Lívia


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések