Karamellizált eperfagyi

Teljesen rákattantam az egyszerű fagyikra. Ennek vélhetően az időhiány és a mérhetetlen fagyi utáni vágy az oka. PindÚr mellett most nem sok időm marad a konyhában tevékenykedni (beindult a játszótér szezon), ezért is a sok egyszerű recept. És a továbbiakban is sok hasonló várható.

Hú, most ez borzasztóan nagyképűen fog hangzani, de esküszöm, ez a világ legfinomabb eperfagyija. Valószínűleg a 90%-os epertartalom az oka. Nekem rögtön beugrott róla Auguszt Olga eperfagyija, mikor nagyon megörültünk, hogy van végre eperfagyi. Olga elmondta, hogy nem tudott otthagyni egy láda epret a zöldségesnél és az egészből fagyalt lett. Csodálatos volt, telis-tele zamatos eperrel.



A képen ugyan nem látszik, de higgyük el, hogy ez fagyi, csak nem bírta a három körös fotózást. :-)

Hozzávalók:

1000 g eper
100 g nádcukor (demerara), ha nincs, akkor nyugodtan használhatunk kristálycukrot is
fél rúd vanília kikapart magjai
1 citrom leve

A nádcukrot serpenyőbe teszem, hagyom, hogy karamellizálódjon a cukor. Közben nem kevergetem. Rádobom a feldarabolt epret, a vaníliamagokat és ráfacsarom a citrom levét. Hagyom nagyjából 10 percig párolódni. Ha a karamell egy része összeugrana, nincs gond, el fog olvadni az eper levében.

Az eperszószból kiveszek néhány evőkanállal, félreteszem. A többit simára turmixolom, jól lehűtöm. Az alapot fagylaltgépbe teszem, 30-40 perc alatt készre keveri a gép. A végén meglocsolom a fagyit a félretett eperszósszal. (Ez eltűnt a képről, ugyanis mindig hátracsúszott az olvadozó fagyin.)

Tipp: fagyigép hiányában, tegyük az epres alapot műanyag dobozban a fagyasztóba, 20 percenként keverjük át botmixerrel vagy villával, hogy ne jegesedjen. 




Próbáljátok ki! Eper rajongóknak biztosan nem fog csalódást okozni.

És akkor egy kis kiegészítés:

Ha nincs kedvünk pepecselni a fagyival, töltsük műanyag poharakba vagy jégkrémkészítő formákba a az alapot, fagyasszuk ki.




Görög joghurttal is felturbózhatjuk a fenti fagylaltot, így kiadósabb is (bár a gyümölcsösségéből azért el is vesz). Keverjünk 2-3 dl sűrű joghurtot az eperhez és így öntsük a fagyigépbe.



Megjegyzések

  1. Ó de nagyon guszta! Én az epret is szívesen megenném, imádom különösen ha finom jó illata van mert nem mindegyik egyforma. A fagyit is szívesen elfogadnám mert szinte nyár lett és nem tavasz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ó, én már minden nap fagyizom, imádom ezt az időt. :-) Ráadásul a zöldségesünk bazi finom epret hozat mindig, szóval eddig elégedett vagyok. :-)

      Törlés
  2. De jó Neked, ennyi eperrel!:))
    Gyönyörűek! (A fagyik és képek is!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések