Dínós bonbonok és nyalókák

Közeledik a Húsvét, gyereknap is lesz, meg csak úgy, indok nélkül is öröm gyerkőcöknek bonbont készíteni. Ha tudnátok, micsoda harcot vívtam azért, hogy beszerezhessek egy ilyen aranyos dínós bonbonformát... Tehát érkezzenek a kívül-belül zöld dínók:



Hozzávalók (12 db-hoz):

150 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
1 tk. matcha tea por
dinoszauruszos bonbonforma

50 g marcipán
50 g durvára darált pisztácia

+ néhány nyalókapálca, sütőpapír

A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, 40-45 fok közé melegítem. Miután elértem a kívánt hőmérsékletet, leveszem a gőzről az edényt, megtörlöm az alját és hideg felületen 32 fokig hűtöm. Ekkor hozzáadom a porított kakaóvajat és a matcha tea port, gyors mozdulatokkal tovább keverem, amíg el nem érem a 29 fokot. A zöld csokoládét a szilikon formába öntöm, óvatosan elegyengetem a mélyedésekben, a  felesleges csokoládét habkártyával lehúzom a tetejéről. A formát óvatosan néhányszor a munkalaphoz ütögetem, hogy távozzanak belőle a légbuborékok. Néhány perc után kiöntöm belőle a csokoládét, lehúzom habkártyával a forma felszínét és a hűtőbe teszem néhány percre, hogy megszilárduljon a burok.

Várakozás közben megdarálom a tisztított pisztáciát és összegyúrom a marcipánnal. A masszát a bonbonhüvelyekbe nyomkodom, 1-1,5 mm helyet hagyva a tetején a lezáráshoz. A megmaradt csokoládét a fent leírtak szerint újratemperálom, lezárom vele a bonbonokat. Óvatosan lehúzom ismét a formát a habkártyával, hogy szép talpuk legyen a bonbonoknak. 20 percre hűtőbe teszem a formát, közben elkészítem a nyalókákat. 



A talpalás után visszamaradt csokoládét nyomózsákba töltöm és dínókat rajzolok egy sütőpapírra, belenyomom a pálcikát. A szemét gabonagolyóból és egy csepp étcsokoládéból készítettem. Szilárdulás után óvatosan leválasztom a kész nyalókákat a papírról.  (A sütőpapírra előzetesen meg is rajzolhatjuk a dínók kontúrjait alkoholos filccel, így könnyebb dolgunk lesz. Felhasználás előtt ne felejtsük el megfordítani a papírt, nehogy a filcből származó káros anyag kerüljön a csokoládéra!)

Az elkészült bonbonokat óvatosan kinyomom a formából. Érdemes előtte kicsit széthúzni a szilikon formát a csokoládé körül.

Húsvétig igyekszem még néhány ötletet hozni meg egy kis beszámolót egy szuper cupcake kurzusról, ahol bizony készültek a témában kis tündértorták.

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik, de az unokámnak még jobban tetszene ha a nagyija eltudná készíteni?:-) Imádja a dínókat ! Kérdésem ezt a dinó formát hol vetted és mi az a teaféle amivel színezed a csokit? Esetleg mással nem tudnám színezni pld. zöld mandulaaroma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hú, biztosan odáig lenne érte. A formát az aldiban lehetett kapni, három darabos kiszerelésben nemrég, de már szerintem nincs egyikben sem, mert rögtön elkapkodták. Viszont biztosan beszerezhető máshol is, esetleg a Vaterán keress rá, vagy írd be a FB-os csokis csoportba, hátha valaki nem használja és eladná. Itt találtam még, bár ez sokkal drágább (http://gasztroshop.hu/index.php?productID=616). Itt viszont nagyon jó áran van, bár itt is van szállítási ktg. http://www.grando.hu/szilikon-bonbon-forma-dino-dinoszaurusz-1537231047
      A matcha tea egy elég borsos árú japán teafajta, de kis kiszerelésekben megfizethető. Én az ázsia bt.-nél vettem, de több bioboltban is beszerezhető. Folyékony mandulaaromát semmiképp nem használnék, mert minden folyadék csak árt a csokoládénak. Akkor már inkább kis mennyiségű, de por állagú ételfestéket. Esetleg spenót port, de annak szerintem van mellékíze. Viszont, ha igazi dínó rajongó, akkor biztosan nem lesz gond akkor sem, ha mondjuk tejcsokoládéból készíted el neki.

      Törlés
    2. Éva! Nem tudom, hogy merre laksz, de ha van Pesten ismerősöd, akkor az Ázsia centerben a Szentmihályi úton van egy konyha bolt a B épületben középen. Ott szoktam látni.
      Üdv.: M. Györgyi

      Törlés
    3. Katuci köszönöm! A nyalókat elkészítem és csak tejcsokiból. Már a sablonrajzot el is készítettem.
      Györgyi nekem is köszönöm a tájékoztatást. A lányom Pesten lakik majd szólok hogy nézze meg.

      Törlés
  2. Katuci! A dicséret meg lemaradt :) Nagyon klasszak, bár nekem lányaim vannak, és a legapróbbak is 20 évesek, de szerintem én is csinálok ilyeneket a hétvégén :)

    VálaszTörlés
  3. ...és hol vannak a bonbonok?! :-)
    Azt hittem, az is valami zsírkréta- vagy radírkészlet! :-)
    Tök jók! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések