Fahéjas kubai karamellkrém - Flan tradicional

A Kifőztük és Szepyke jóvoltából megkaptam a Partvonal kiadó gondozásában megjelent A mi Kubánk, a mi konyhánk című szakácskönyvet, mely Gombos Edina és férje, Alberto Costafreda szakácskönyve. A könyv 59 karibi receptet tartalmaz, mondjuk úgy, a magyar konyhára szabva. Így nem okoz nagy nehézséget előcsalogatni kubai ízeket kis hazánkban sem. Ha kíváncsiak vagytok több kipróbált receptre is, lapozzatok bele a Kifőztük magazin áprilisi számába, ott is találtok még néhányat.

"A leggyönyörűbb vidék, amit ember valaha látott!" – írta elragadtatva hajónaplójába Kolumbusz, amikor földet ért Kuba partjainál. Több száz évvel később a nagy amerikai író, Hemingway ugyanilyen csodálattal írt a karibi szigetről, ahol élete utolsó éveit töltötte. Sorsszerű, hogy itt ismerkedtünk meg: a magyar riporterlány és a széles látókörű kubai fiú, aki egy szivarbolt pultja mögül mosolygott rá. Ha eljutsz Kubába, pillanatok alatt megrészegülsz a gyönyörű tájtól, a vérpezsdítő zenétől, a régi autók látványától, a helyiek töretlen életörömétől, az ízletes ételektől és italoktól. Földünk egyik utolsó édenkertjének a gasztronómiája is legalább annyira sokszínű, mint a népessége. Éppoly tarka és illatokkal teli, mint maga az ország. Fotókkal és személyes élményekkel fűszerezett családi receptkönyvünk kiváló alkalom arra, hogy a tradicionális kubai konyha világában kalandozz velünk.
 


Hozzávalók:

a karamellhez:

4 evőkanál cukor
teflonserpenyő

a pudinghoz:

100 g kristálycukor
500 ml tej
fél rúd vanília
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
1 csipet őrölt fahéj
3 nagy tojás

4-5 szuflé formaA karamellhez a cukrot egy forró teflonserpenyőbe borítom, keverés nélkül megvárom, amíg karamellizálódik. Ha kész, akkor szétosztom a formák aljában.

A tejet a vanília magjaival, a fahéjjal és a citromhéjjal csípősre melegítem. (Nem kell felforralni, csak legyen j meleg.) A tojásokat alaposan kikeverem a cukorral. A tejet leveszem a tűzről és óvatosan, több részletben a tojáshoz keverem habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne csapódjon ki a tojás. Az elkészült masszát szétosztom a tálkákban. (Nekem négy formám telt meg, plusz egy kicsi kimaradt, ezt visszatettem a tűzre és besűrítettem puding állagúra, így is nagyon finom!)

Egy mélyebb tepsibe állítom a formákat, majd felöntöm annyi meleg vízzel, hogy a formák háromnegyedéig érjen. A tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe helyezem. 40-50 perc elteltével beleszúrok egy fogvájót, hogy ellenőrizzem, megszilárdult-e a flan. Ha kocsonyás az állaga, akkor van készen. A formákat hagyom egy rácson kihűlni. Tálalás előtt egy lapos késsel körbevágom a pudingot, a forma tetejére egy tányért helyezek, majd megfordítom, hogy kijöjjön a flan. Ha kéretné magát, kicsit kocogtassuk meg a forma alját.Akár a húsvéti menü desszertjének is el tudom képzelni ezt az édességet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések