Cheddar sajtos rúd

Varga Gábor Desszert szerelem című könyvében található egy sajtos rúd recept, amit szerintem nagyjából mindenki ismer. Pofon egyszerű és gyors sikert érhetünk el vele. Az alap recept trappista sajtot használ, na ezt variálni szoktam, szinte bármilyen reszelhető sajttal működik. A tetejére pedig mehet még egy kis sajt vagy, hogy ne változzunk egérré a sok sajttól néhány magocska. Íme az én egyik kedvenc verzióm cheddar sajttal és tökmaggal.


Hozzávalók:

250 g reszelt cheddar sajt
250 g vaj
250 g liszt
1 kk. só
+ 1 tojás és magvak a tetejére

A reszelt sajtot és a vajat alaposan összedolgozom a sóval, majd belegyúrom a lisztet is. A tésztát műanyag fóliában 1-2 órára hűtőbe teszem. A kihűtött tésztát jól átgyúrom lisztezett felületen, kinyújtom nagyjából 4-5 mm vastagságúra, megkenem a felvert tojással, vékony csíkokra szelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a rudakat (nem szükséges túl nagy távolságot hagyni), végül megszórom a tökmaggal. 200 fokos sütőben 12-13 perc alatt aranysárgára sütöm a sajtos rudakat.


Ugyanezekkel az arányokkal lecserélhető a sajt túróra is, úgy pedig a kedvenc túrós pogácsámat süthetjük belőle.

A végére pedig egy kis személyes, íme a csokor, amit a számomra két legkedvesebb férfiútól kaptam a nemzetközi Zoltán napra. :-)


Megjegyzések

  1. A cheddar sajtot nem ismerem, de lehet hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából szinte bármilyet választhatsz, én füstölttel is nagyon szeretem.

      Törlés
  2. A túrós változatból készül nálunk a mindenki kedvence pogácsa :)
    Ezt a sajtost felveszem a mindenképpen megsütni listára, nagyon csábító :)
    Szépek a virágaid :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is az a nagy családi klasszikus, a nagymamám megsárgult lapú szakácskönyvéből. :-) Azért ez a sajtos sem rossz ám, csak nem olyan puha, mint a túrós.

      Törlés
  3. na, én meg ezt olvastam ki a mai indexből :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések