Ünnepi mákos guba

Csak annyiban ünnepi, hogy tortaformában sütöttem meg, de elég egy ilyen apróság is ahhoz, hogy rögtön úgy érezzük, valami hosszas, ünnepies étkezést zárunk le ezzel a desszerttel.

Ebben az évben úgy negyedszer is elővettem a Zila formámat a guba tiszteletére, viszont így is sok lett ez az adag, a nyolc szeletes Zila formán kívül készült egy adag egyszerű, 16 cm-es tortagyűrűben is.


Hozzávalók:

300 g kalács vagy vajas kifli
3 tojás
800 ml tej
1 rúd vanília
150 g méz (természetesen lehet cukor is, ez esetben a tojásokat keverjük el a cukorral és ne a tejjel melegítsük)
egy csipet só
150 g darált mák
ízlés szerint citrushéj (elhagyható)
vaj a forma kikenéséhez vagy formaleválasztó spray

+ a tálaláshoz lekvár vagy vanília öntet


A kalácsot apró kockákra vágom, megpirítom a sütőben. A tejet csípősre melegítem a mézzel, a vanília kikapart magjaival és a sóval (nem kell, hogy forrjon). Közben a tojásokat habosra keverem, a forró tej felét apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadom (óvatosan kell kiegyenlíteni a hőt, különben kicsapódik a tojás). Majd az egészet visszaöntöm a tej másik feléhez, lassú tűzön folyamatos keverés mellett besűrítem.

A sárga krémet összekeverem a darált mákkal, a citrushéjjal és beleforgatom a pirított kalácsot, hagyom állni néhány percig. A kivajazott formákba szedem az alapot, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Leválasztom a formát és megtöltöm a mélyedéseket. Ezúttal fűszeres szőlőlekvárt használtam, d a piros bogyós dzsemek, narancslekvár és a vaníliasodó is tökéletesek hozzá.

Megjegyzések

  1. Szenzációs! Egy egyszrű tortaforma mekkora változást hozott a gubára. Brávó!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Igen és eljátszható a rizskochnál is. :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép, jó ötlet ez a forma, lehet, hogy nekem is be kéne szereznem egyet, igaz, az idén még tortát nem sütöttem , ha jól emléxem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wanna, köszönöm! :-) Nem is tudom, én kb. évi 40-50-et sütök, ennek tizede készül max. ilyen formában, nem biztos, hogy megéri, de h valaki nagyon nem tudja, mit vegyen ajándékba, annak ajánlom. :-)

      Törlés
  3. Nagyon jól mutat, gondolom finom is :)Imádom a mákos desszertet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések